mladen87
Član
ja sam juce moju istanjirao!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
dreger;539943lepo nasi stari ljudi kazu "vise ori manje kopaj".[/QUOTE je napisao(la):Jedino sto su nasi stari uspeli s tom devizom je da smanje procenat humusa u Vojvodini sa 6-7%, na 3-4%. Da su neciji drugi a ne nasi, trebalo bi im suditi za takav zlocin... Deviza koju bi trebalo usvojiti je "Sto manje diraj zemlju".
Baš kontra drugar, sve je tačno osim ove rečenice. Tamo gde je humidnija klima zemljišta su bogatija humusom.Naravno, nije humus nestao zaoravanjem mase, naprotiv. Paljenje je imalo bitnog uticaja. Ali, cestim okretanjem zemlje, stvarani su povoljni uslovi za rad mikroorganizama. Oni su u nedostatku druge organske materije razlagali humus, a opet, cestim oranjem smanjivana je brojnost glista u zemljistu, koje su jedne od bitnih cinilaca u proizvodnji humusa.
Postoji razlog zasto su visoko humusna zemljista formirana u susnim krajevima. To je upravo nedostatak rada mikroorganizama usled manjka vlage, i kiseonika u zemljistu.
@krlemrle, slazem se satobom u svemu sto si napisao osim u tome, da treba orati: plitko, plitko pa dublje nego ,plitko dublje pa zimsko naljdublje