Strništa i rad na njima

grunt u potpunosti se slazem s tobom,pogodio si pravo u centar,i ja sam pre dva puta ugario pa duboko, a sad jednom ugar i duboko oranje upravo iz razloga koje si naveo,a ako ima mnogo rizomskog sirka onda total posle ugara mada izbegavam hemiju koliko god je to moguce ,jer je to nuzno zlo po meni.,a nikad ne ostavljam strniste da prskam totalom pa onda najesen duboko oranje.lepo nasi stari ljudi kazu "vise ori manje kopaj".inace sam moje strniste uzugario jos pre 20ak dana.odmah posle zetve

@srdjan7 jeste to je 1025 ide u drugoj grupi, trecom brzinom, kao kad ores. dubina je bila do 15 cm, mozda za nijansu dublje nego sto je trebalo, ali eto, pustio sam ga jer moze da vuce. da je isao malo plice islo bi i cetvrtom. gruber je zahvata 205 ili ti tacno koliko je traktor sirok. ima 9 radnih organa maksimalnoa dubina je do 30 cm. proizvodjac grubera je neka nemacka firma Šajber i sin. imam jos par slika, ako treba da okacim.

Pozdrav svim ratarima!Molio bih vas za misljenje u vezi zetvenih ostataka.Naime kod mene su uglavnom na parcelama zastupljeni visegodisnji korovi,pa ih eleminisem totalom posle zetve i pokazalo se uspesnim,nemam korova u kukuruzu isamo prskam na crno u kombinaciji sa totalom posle setve-pre nicanja.Neki stariji-iskusniji ratari u mom selu kazu da moras da zaores slamu odmah nakon zetve da bi se ona razlozila na ovim visim temperaturama,a ne sa zimskim oranjem jer je ona tada kao u citiram:"frizideru" na niskim temperaturama i ne moze da istruli-razlozi.Dali je to tacno posto ja planiram sa zimskim oranjem da je zaorem,posle tretiranja totalom.

dreger;539943lepo nasi stari ljudi kazu "vise ori manje kopaj".[/QUOTE je napisao(la):
Jedino sto su nasi stari uspeli s tom devizom je da smanje procenat humusa u Vojvodini sa 6-7%, na 3-4%. Da su neciji drugi a ne nasi, trebalo bi im suditi za takav zlocin... Deviza koju bi trebalo usvojiti je "Sto manje diraj zemlju".

Humus nije smanjen zaoravanjem mase nego naprotiv vandalskim spaljivanjem žetvenih ostataka koje su praktikovali naši dedovi i očevi za razliku od pradedova koji su po tri puta orali posle strnjike(plitko, plitko, duboko). Taj humus je nestao u poslednjih četrdesetak godina, a ne pre sto godina.

Inače ja sam uvek do sada plitko orao strništa i veliki sam pobornik plitkog oranja, međutim ove godine sam pribegao obradi strništa tanjiranjem iz opšte poznatih razloga.

Naravno, nije humus nestao zaoravanjem mase, naprotiv. Paljenje je imalo bitnog uticaja. Ali, cestim okretanjem zemlje, stvarani su povoljni uslovi za rad mikroorganizama. Oni su u nedostatku druge organske materije razlagali humus, a opet, cestim oranjem smanjivana je brojnost glista u zemljistu, koje su jedne od bitnih cinilaca u proizvodnji humusa.
Postoji razlog zasto su visoko humusna zemljista formirana u susnim krajevima. To je upravo nedostatak rada mikroorganizama usled manjka vlage, i kiseonika u zemljistu.

Podrivanje strnjista...na 55-60cm.
fotografija0312.jpg
[/IMG]

@krlemrle, slazem se satobom u svemu sto si napisao osim u tome, da treba orati: plitko, plitko pa dublje nego ,plitko dublje pa zimsko naljdublje a@oldtajmer je isto u pravu po mom misljenju u vezi paljenja zetvenih ostataka.Ja mislim (dugogodisnje iskustvo)i slusao jos starije , da sa oranjem ,plitko, pa stajnjak dublje, pa na kraju zimsko najdublje 30+cm kako zemlja dopusta . Na taj nacin se dobija najplodija zemlja (humus)i rezerve vlage .Da ne zaboravim posle svakog oranja zatvaranje brazde.!!!

Ja moje strniste necu dirati dok ne padne kisa a mozda ni tada jer mi dodje kao ispasa za koze posto mi je uz kucu a sirak i ambrozija su stidljivo krenuli. nego sam mislio upocetkom septembra ako padne kisa istanjiram , bacim 100 kila uree po ha i onda oranje za psenicu koja ce opet ici na ovu parcelu. Taman bi za mesec dana urea odradila posao sa zetvenim ostacima

Naravno, nije humus nestao zaoravanjem mase, naprotiv. Paljenje je imalo bitnog uticaja. Ali, cestim okretanjem zemlje, stvarani su povoljni uslovi za rad mikroorganizama. Oni su u nedostatku druge organske materije razlagali humus, a opet, cestim oranjem smanjivana je brojnost glista u zemljistu, koje su jedne od bitnih cinilaca u proizvodnji humusa.
Postoji razlog zasto su visoko humusna zemljista formirana u susnim krajevima. To je upravo nedostatak rada mikroorganizama usled manjka vlage, i kiseonika u zemljistu.
Baš kontra drugar, sve je tačno osim ove rečenice. Tamo gde je humidnija klima zemljišta su bogatija humusom.

uf, sad samo nesto na brzinu procackao netom, pa nisam ni ja bas siguran...moracu da iskopam stare knjige iz agroekologije, pa da obnovim znanje...Za ubrzano razlaganje humusa cescom obradom sam siguran, a za ovo sam se sad zamislio...

Da li je u Sahari visoko humusno zemljište ? Tamo je aridna klima.

p.s. Danas poorao 5 jutara koje nije moglo da se potanjira sa malom tanjiračom OLT 28.

@krlemrle, slazem se satobom u svemu sto si napisao osim u tome, da treba orati: plitko, plitko pa dublje nego ,plitko dublje pa zimsko naljdublje

Pa, to ti je to, nije šija nego vrat. U glavnom, razumeli smo se. Sve do nekih dvadesetak centimetara se zove plitko oranje.

Što se tiče preciznih mera dubine u cm, to treba prilagoditi tipu zemljišta. U poljoprivredi nema jedinstvenih šablona.
Naučno je potvrđeno da na teškim ritskim crnicama oranje na dubine od preko 25cm ne daje nikakve primetne efekte osim povišene potrošnje energije i habanja agregata, a za povremena razbijanja đona na takvim zemljištima rigolovanje je bolja opcija nego oranje "do Kine". Lakša zemljišta treba orati na 30 cm i dublje, a tamo svakako i samo po sebi ide lakše i plug u zemlju, a i traktoru da vuče. Ja sam tako jednom na teškoj crnici silio plug u dubinu(pošto imam dvokružni hidraulik i komandu prisilnog spuštanja) i nisam se manjivo dok nisam otkinuo cilindar hidraulike.

Nazad
Vrh