Stočni grašak

Pa dobro znaci vredi probati, ja sam ga sejao 2014-te sa namerom da probam ali se okisa vreme i nisam mogao da ga uhvatim u pravo vreme pa ostavim za vrsaj, medjutim neki vetar i kisa pred zetvu ga obore i nije bio neki prinos pa ga nisam sejao prosle god,ali ove god mi fali kabaste hrane pa cu ga probati opet, a za iducu god planiram da uzem kombajn da radim senazu posto mi treba dosta kabaste hrane a svi kazu da daje dobru masu.
@diesel ja tada kad sam sejao mislim da sam bacio oko 200kg/h, ne secam se da li je bio AN ili SAN i imao je masu odlicnu i sve ali iz gore pomenutih razloga nije ispalo dobro.

Koliko ide kg po ha jarog stocnog graska . Ima drugar neku sortu niskog rasta za vrsaj namenjena . Imao je prosle godine dobar prinos a sejao ciklonom. Ja bih masinom jedno jutro da probam ako posluzi vreme po internetu ima nekih podataka da ide od 150-220 kg po ha ? Na sta treba obratiti paznju ?

Sta daje vise zelene mase jari grasak ili jara graorice ? Da li mogu da se mesaju sa krmnim sirkom u kombinaciju ?

Zavisi, ako je krmni stočni grašak poput NS juniora onda je masa izvanredna, tj veći je prinos nego grahorice, ali ako je grašak namenjen za zrno, poput angele, onda to nije ni blizu grahorice. Teško mogu da se mešaju sa sirkom, em je znatna razlika u optrimalnom vremenu setve em mislim da bi jedno drugo "davili", jer je velika razlika u habitusu biljaka.

Po meni moze se posejati zajedno, ali se rizikuje eventualno izmrzavanje sirka ako nikne , a bude mraza. Ako uspe sigurno da nece biti puno mase u prvom kosenju jer ce jedno drugo gusiti, ali kasnije mozes da imas jos dva kosenja sirka tako da je predlog interesantan.

Danas posejan grasak,sorta Angela,kupljen na Ubskom vasaru,cena 65 din uz godjenje,inace je bila cena od 70-100 kako ko ceni.
Nadjubren Ruskom mesavinom 3x16.Povrsina odokativno mereno 40 ari,100kg semena, 100 kg djubriva,podrljano, nasejano ciklonom i zadrljano.

Posejan junior i neki lanjski, nije se moglo ali danas na silu. Malo mokro ali pre kise je pusten sad nek zaliva.

Nasao sam seme Angele u Farmcomercu u fabrici u Cantaviru je 95din to kodmene u Topoli gde prodavaju njihovu robu je 98din .

hbgnYIL.jpg
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -

kSvLnbF.jpg
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -

Ja sam ga posejao pre desetak dana . Malo je tu bilo s pocetka po povrsini losija priprema ali posle je bilo ok. Videcemo sta ce biti . Prvi put ga sejem .
Sa cime ga prskate ,razlicita su iskustva ????

- - - - - - - - - -

Tu sam se zezno poceo malo da valjam bilo vlaznije valjak lepio i na kraju sam otiso po drljacu i zavrsio posao jbg.

Nazad
Vrh