Stelovanje pluga

A sto bi menjao plug ako nije kriv i lomljen

Jel ore neko sa belarus 82 sa okretacem ali sto ima samo one tri rucice sa leve strane pored volana?kad ga pustim i istavim rucicu u plivajuci polozaj nesto mi deluje da prva brazda ide duboko,a kad odvrnem toplink onda mi zadnja brazda prva se spusta na zamlju a prva je malo u vazduhu

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Mirban koji plug uopste koristis??
I meni gleda plug ka oranom ali su oba bocna lanca otpustena, e sad koliko je iskrivljen kod tebe to ne znam.

Matiću moj plug je onaj što je rađen u FOP Novi Bečej, i mislim da je bila oznaka 610-10. Barbula znam da nije kriv a i isto tako da nije lomljen. Neku falinku ima kad ne mogu da ga podesim. Inače mi je letos bio onaj Petar Grbić i pokušavali smo da ga uštelujemo i nešto je bilo bolje ali je on rekao da moj stari topling ima u onim jabučicama dosta lufta kao i klin (sa dve dimenzije fi-ja) kojim se topling kači na plug. Imao sam raonike sa izmenjivim špicevima, ali mislim da na zadnjoj glavi je bio malo kriv. I rešim i nabavim i novi topling i taj klin i nove raonike (samo bez klina) i stavim i nova crtala, jer su se ova baš potrošila (od novog nisu menjana). I kažem vam sve sam pokušavao. Generalno je bio ravan u oba pravca gledano tako da su obe brazde bile ravne kako ih složi. Probao i sa ručisom da zabrazdim ili izbrazdim ali kad god krenem traktorom on se malko ukosi da kao da će da ode u rano. Na volanu nisam imao otpor. Sinoć sam se čuo ponovo sa Petrom i verovatno će ponovo doći kod mene pa ću ga probati u komšijinoj njivi ili u mojoj bašti, pa mi je čak predlošio da onu krivu osovinu okrenem ( krivina je sad na desnoj strani pluga u pravcu kretanja ) ali reče da onda krivina mora da ide na gore. Ne znam ako ni tada ne budem mogao ništa da uradim onda ću ga sigurno prodati jer ne želim da zajebavam više. E sad obzirom da vi više znate od mene mogli bi ovde da mi predložite i koji novi (marku i tip) bih plug mogao da kupim a da mogu da sa 539 orem. Hvala na svima na bilo kakvom odgovoru, savetu, kritici, jer ću na osnovu svega ovoga doći do nekog zaključka i na kraju krajeva naučiti nešto što će mi kasnije značiti i lakše ću raditi.

Ne znam dali i sad neki nov mozes kupiti da bude bolji od tog, ako je nesto bilo dobro 20-30 god kako sad od jednom ne valja, ako lepo ore i oranje izgleda dobro sto se zamaras glupostima i malretiras sam sebe jer dok nije bilo foruma i inerneta plug ti je bio dobar. Kojim traktorom ores i kojom brzinom, pretpostavljam fergusonom pa je verovatno i to problem jer kad bi taj plug zakacio za neki malo jaci traktor da imas vecu brzinu u oranju oranje bi bilo fantazija

Matiću moj plug je onaj što je rađen u FOP Novi Bečej, i mislim da je bila oznaka 610-10. Barbula znam da nije kriv a i isto tako da nije lomljen. Neku falinku ima kad ne mogu da ga podesim. Inače mi je letos bio onaj Petar Grbić i pokušavali smo da ga uštelujemo i nešto je bilo bolje ali je on rekao da moj stari topling ima u onim jabučicama dosta lufta kao i klin (sa dve dimenzije fi-ja) kojim se topling kači na plug. Imao sam raonike sa izmenjivim špicevima, ali mislim da na zadnjoj glavi je bio malo kriv. I rešim i nabavim i novi topling i taj klin i nove raonike (samo bez klina) i stavim i nova crtala, jer su se ova baš potrošila (od novog nisu menjana). I kažem vam sve sam pokušavao. Generalno je bio ravan u oba pravca gledano tako da su obe brazde bile ravne kako ih složi. Probao i sa ručisom da zabrazdim ili izbrazdim ali kad god krenem traktorom on se malko ukosi da kao da će da ode u rano. Na volanu nisam imao otpor. Sinoć sam se čuo ponovo sa Petrom i verovatno će ponovo doći kod mene pa ću ga probati u komšijinoj njivi ili u mojoj bašti, pa mi je čak predlošio da onu krivu osovinu okrenem ( krivina je sad na desnoj strani pluga u pravcu kretanja ) ali reče da onda krivina mora da ide na gore. Ne znam ako ni tada ne budem mogao ništa da uradim onda ću ga sigurno prodati jer ne želim da zajebavam više. E sad obzirom da vi više znate od mene mogli bi ovde da mi predložite i koji novi (marku i tip) bih plug mogao da kupim a da mogu da sa 539 orem. Hvala na svima na bilo kakvom odgovoru, savetu, kritici, jer ću na osnovu svega ovoga doći do nekog zaključka i na kraju krajeva naučiti nešto što će mi kasnije značiti i lakše ću raditi.
Ja imam 610.07.Taj bi ti možda odgovarao

Mirban zašto ne oreš sa jednobraznim plugom? Imt jednobrazni plug je ekstra za razliku od Oltovog jednobraznog. Kod nas oni malobrojni što oru sa Fergom i dvobraznim plugovima imaju izuzetno loša oranja.

Matiću znam da je 558 dobar za oranje. Sad ne znam ovaj moj je pandam kojem IMT plugu 755 ili 756 ili koji već. Barbula nisam ja sad zapeo za ovo zato što postoji ovaj forum i internet, i nisam rekao da je moj plug valjao a sad ne valja. Imao sam i pre 20 god problem. A pošto sam napisao da imam 539 (ali nisi možda pročitao) i idem prvom brzom kad može da ide oranje ili 3 sporom kad je teško. Napisao sam da su obe brazde lepo složene i ravne ali se poznaje sastav između dva prohoda. Msl sve u svemu možda plugu i ne fali ništa ili ja jednostavno ne znam da ga uštelujem za moj traktor.

Ma teraj I uzivaj nek se poznaje nije to za slikanje

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Da se i ja ubacim i podelim skromno znanje,Mirban,lepo rekose i gosn Barbula i gosn Darko,ako vidis da je nesto na plugu lose,tj krivo lomljeno ili prepravljano,ne zamaraj se i menjaj ga za recimo ili stariji original 755nk ili u krajnjem slucaju olt 2x12 coli,ti su najmerodovniji za ferdzu 539,nemojte kupovati ova nova cuda male privrede,ne kazem da su losi svi ali ovaj kvalitet ne moze da se meri sa kvalitetom strucnjaka iz statog imt-a,gde se znalo za kvalitet delova,materijala itd,ako on tebi ne proklizava u oranju kad ga najbolje podesis na zadnjim tockovima i ako prednji ne izlaze iz brazde,u sustini hocu Vam reci ako ga traktor ne oseca a lepo Vam ore onda radite sa njim,a ako imate takvih problema razmisljajte o promeni pluga. Ovo je oranje zimsko duboko od prosle godine,zemlja pete klase dubina prosek 25cm. Nije idealno ustelovan po knjizi sto se kaze (jer nije tako hteo da radi)ali i sa ovakvim podesavanjima traktor nije osetio,8 ha je uzorao za tri dana rada

@MIRBAN

Prvo proveri tačno koji ti je plug, po ovoj tabeli je 610.10 jednobrazdni plug:

Ako je kojim slučajem 610.07, onda je to plug od 12" i odgovara IMT 756 plugu, a na YT imaš kanal Marko Traktorista koji ore sa istom kombinacijom (539 + 756 dvobrazdni) i ima njegov klip gde je pokazao položaj kolenaste osovine koji odgovara fergusonu. Pa prvo probaj tako pre nego što odlučiš da se otarasiš pluga.

Dukej hvala na ovoj tabeli i informaciji. Svakako ću izmeriti koliki je raspona izmedju prve i zadnje glave. Bila je nekad ona nalepnica na njemu pa je tačno pisalo. Gledajući ovu tvoju tabelu sve mi se nešto čini da je to onda ovaj 610.04 ili 05 sa zahvatom od 25cm. Ostali mislim da nisu. Gledao sam snimke ovog Marka mada bi možda bilo bolje ako neko ima njegov broj da se čujem i da popričam sa čovekom.

Nazad
Vrh