Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U pravu si 100%.Obrni okreni ali prva brazda uvek mora da hvata približno koliki je zahvat pluga.
Tu ga tupimo ovako onako,ja cenim da je sve standard za isti tip pluga,mislim ako je razmak točkova unutra 110 cm ,kolenasta treba da je pomerena toliko itoliko .End.
U pravu si 100%.
Niko nece da kaze konkretno toliko i toliko. Razlika moze biti u 1-2cm za isti plug i isti traktor (raspon tockova).
Najvise muke koliko vidim je sa 539 i 755, Odnosno raspon toskova 104-105cm i plug od 50cm.
3x25=75+10 do 15cm=85 do 90cm
Ono sto je Marko objasnio na pocetku teme kod ovih mera ne pije vodu, kolenasta je dugacka 80cm i nikako poluge ne mogu biti na jednakom rastojanju od guma ako prva brazda treba da hvata kao i druga po 25cm, jer kada se spanerom navuce da hvata 25cm desna poluga je toliko blize desnoj gumi da kolenasta NE MOZE pomeranjem u levo izjednaciti razmak guma od poluga jer koleno udari u ram, znaci do kraja je usla ali razmak leve poluge od leve gume je jos uvek veci od razmaka desne poluge od desne gume. Samim tim ne poklapa se vucna sila traktora sa otporom pluga.
Poluge mogu biti na jednakom rastojanju od guma ali ce prva brazda biti 35-40cm.
Na plugu 756 je druga prica i svi koji su ga probali sa 539 kazu da se lakse vuce. 3x30=90+ 10 do 15cm=100 do 105cm
Naravno da je lakse vuci 100% ustelovan plug nego kako ovde kolege navode PRIBLIZNO.
Osim clana Bobo niko nije na youtube snimio i pri tom izasao iz traktora 539 sa plugom 755 a da je plug LEPO ustelovan, pa cak i Bobo nije silazio sa traktora mada je oranje bilo extra.
Voleo bih da me kolege demantuju, naravno snimkom. Jer orem i ja za 4+ sa ovom kombinacijom ali ili zatezem spaner ili je prva brazda veca. Znam recicete a rucica kolenastog vratila, ona malo pegla ali ne dovoljno da bi bilo idealno kao na 756... Poenta je da treba orati za 5 sa ovom kombinaciom.
E to nam objasnite drage kolege.
Da se malo razumeš u geometriju znao bi da se i zahvat druge brazde podešava pomeranjem ručice na pluguOdgovor na prvo: Nije Marko stavljao nikakve formule, nešto si se zajebunuo. Član Kiki je prije osta godina postavljao formule za izračunavanje centra otpora pluga i na taj način se izračuzna koji mora biti unutarnji razmak točkova na traktoru da bi se centar sile vuče traktora poklopio s centrom otpora pluga. NE MJEŠAJTE POJMOVE "unutarnja mjera točkova" i "raspon točkova" to NIJE ISTO!
Vrlo lako se podesi plug 755.20 da ore iza IMT 539 bez utezanja španera i da podizne poluge budu pod jednakim uglom tj na jednakom rastojanju od zadnjih guma traktora i da obje brazde hvataju jednako. Tvrditi da je nemoguće je neozbiljno.
Odgovor na drugo: Evo, prekjučer sam završio sve moje oranje. moram vidjeti da li igdje u selu ima koja njiva za orati, posudit ću plug 755.20 i zakopčati ga za moj 539 i sve fino poslikati i dokazati da je moguće, naravno, ako vremenski uslovi to dozvole. Ručka na plugu i te kako ima svoju namjenu ali to što ljudi jednostavno ne znaju ili ne žele da znaju pa prednju brazdu "štelaju" dotezanjem desnog španera a zadnju brazdu podešavaju na ručki. TO JE KRIVO, ručka podešava zahvat samo i jedino PRVE glave na plugu a zahvat druge glave diktira sam ram pluga tj način na koji je plug konstruiran. Onima koji ručku na plugu vuku prema traktoru i tvrde da znaju orati jer oru već 40 godina tako treba oduzeti i traktor i polug i zemlju. Isto važi za one koji tvrde da ručka MORA stajati okomito i NIKAKO VIŠE... Imam takvih ljudi i previše u selu ali ne vrijedi njima govoriti pa tako vjerujem da je i ovdje slučaj s pojedincima ali ajde, neka se pate.
Kažem, ako nađem kakvu njivu da je ostala nepoorana, otići ću i sve fino poslikati, neće mi biti teško. Pogotovo što kažete da je nemoguće...
Da se malo razumeš u geometriju znao bi da se i zahvat druge brazde podešava pomeranjem ručice na plugu
Kako uspeš da pustiš razor na istoj dubini oranja ili pliće ,bez španera?Svim starim prdonjama bih skinuo desni španer s traktora, doveo ih na njivu i neka pravilno podese plug a ja ću na uvratini peći janje da ih počastim kad se svi slože da je "nemoguće".