Jedna stvar me samo tu buni. Ovo dodavanje tih 10 do 20cm na 2 x udaljenost linije sile otpora pluga od zida brazde. Kako se doslo do tih 10 do 20cm?
Čim piše 10 do 20 cm već ti je jasno da to nije egzaktno već da zavisi od dosta faktora i da je od slučaja do slučaja. Odnosno da svu ovu teoriju shvatiš samo kao objašnjenje zašto se šta dešava, a da konačno ušelavanje pluga moraš obaviti na njivi spram trenutnih uslova (npr. dubina oranja, stanje zemljišta - zbijeno ili rastresito, stanje pluga - oštri ili tupi raonici, loša geometrija raonika, potrošen plaz, sa ili bez pretplužnjaka itd.). Veruj mi, nikad nisam uspeo da podesim plug kod kuće, čak i na njivi kad mislim da sam sve podesio ok ponekad vidim da mi se neorano sužava u dolu dok se širi na bregu (kod oranja na razor). To je zato što je u dolu zbijenija zemlja pa plug beži u neorano i time povećava zahvat što znači da ipak nije bio baš dobro podešen plug samo što se to u rastresitom zemljištu teško primeti...
A tih 10 do 20 cm je zbog toga što točak i ne mora da ide do zida brazde već može i da se odalji od njega nekoliko cm, pa onda zbog prostorne pomerenosti simetrale traktora u horizontalnoj ravni kad je traktor nagnut u brazdi u odnosu kad je na ravnom (ovo je malo, nekih par cm i veće je ako je traktor uži i dublje ore), i možda još zbog nečeg ali mi sada ne pada na pamet (sve ovo do sad je zdravorazumski jer nisam još nikad došao u dodir sa literaturom gde je to objašnjeno stručno).
I opet da ponovim, ovu teoriju nemoj uzeti kao sveto pismo jer će neko reći kako onda može uštelovati višebrazdni plug (5-6 glava) jer je nemoguće toliko raspečiti traktor, a ipak ljudi oru sa tim kombinacijama. To je već složenija priča, tamo se gađa da linija koja povezuje tačku otpora pluga sa sa zamišljenom tačkom spajanja traktorskih poluga prolazi kroz težište traktora (tj. projekciju težišta na horiz. ravan), ali to bi trebao da objasni neko školovaniji a ne laik kao ja...
- - - - - - - - - -
Sta treba da bude moj sledeci korak? Jurenje malopre pomenutih 10 do 20cm? U prevodu, da rasirim malo zadnje tockove, i da mi razmak bude malo vei od 80cm(npr: 35*2+15=85)?
Zaista ne znam šta da ti odgovorim. Po teoriji ako ti je uži trap od potrebnog onda bi plug trebao da ti smanjuje zahvat a ne da povećava. Ali to je teorija a ona podrazumeva da je sve ostalo idealno. A da li je? Npr. da li su ti vrhovi raonika stariji od plaza (opet gledano u horizontalnoj ravni)? Da li voziš tako da su ti prednji točkovi odmaknuti od zida brazde pošto su ti sredine guma na istoj liniji, a zadnje su šire od prednjih, tj. da li traktor stoji paralelno sa brazdom ili je ukezečen...