Stajsko đubrivo

Mala ako lepo zaoreš đubrivo i dodaš još predsetveno Ureu.

A dugoročni efekat je i to što povećavaš (mada neznatno) nivo humusa, ali i lakša obrada zemljišta.

Mala ako lepo zaoreš đubrivo i dodaš još predsetveno Ureu.

A dugoročni efekat je i to što povećavaš (mada neznatno) nivo humusa, ali i lakša obrada zemljišta.

I to neznatno povećanje humusa(stabilne organske materije) postaje znatno na zemljištima koja su izuzetno siromašna humusom. Ok je i ta lakša obrada, ali po meni najvažnije od svega je uticaj sadržaja humusa na vodni režim zemljišta. To dolazi do izražaja u ekstremnim godinama kakvih će biti sve više zbog sve više narušenog atmosferskog režima.

Meni je cilj da unosenjem vece kolicine stajnjaka dve,tri godine za redom,zaoravanjem zetvenih ostataka i zelene mase tj zelenisnog djubriva. da na taj nacin popravim kvalitet njiva koje su u mom vlasnistvu, stajnjak kod mene nije skup 20 evra traktorska prikolica jednoosovinka ima u njoj preko 3t stajnjaka.

sta nije skupo kod nas zmaj rasturac 4o evr
to treko 8 t i treba bar cetiri za kj pa pogodi djubar da nije slametina ispod krava pa da nije iz tora to mu dodje ko pokisla slama e da se nadje dobar ovciji a da ga radi ko ja e to je poso

Nisam baš siguran dali je dobra ideja dve tri godine zaredom unositi stajnjak na istu njivu.

U svakom slučaju, ove godine mi je kukuruz kao u najboljoj godini tamo gde je prošle jeseni zaoran stajnjak. I to je pravac u kome želim da idem, tj da potpuno izbacim NPK (sam kamen) đubriva.

Nisam baš siguran dali je dobra ideja dve tri godine zaredom unositi stajnjak na istu njivu.

U svakom slučaju, ove godine mi je kukuruz kao u najboljoj godini tamo gde je prošle jeseni zaoran stajnjak. I to je pravac u kome želim da idem, tj da potpuno izbacim NPK (sam kamen) đubriva.

To zelim i ja. Da izbacim npk. Nasao sam nerastopljene granule NPK djubriva u zemljistu a stajnjak mi je jeftiniji i dugotrajniji.

Znaci svake druge godine bi bio pun pogodak.

Mislim da bi bio.
Ovde kod mene jedan poljoprivrednik tako radi, đubri svake druge godine, i ne koristi uopšte nikakva druga đubriva.
Rod mu je uvek dobar, čak i u sušnim godinama. A da ne pričam u kišnim godinama.

dobra je ideja da se stajnjak isteruje svake godine narocito kad su u pitanju zitarice, tri godine za redom i rezultat je sjajan, pa na momo avataru se vidi da je sljiva maltene kao telefon duzina 9mm sirina 47mm, a sto se tice kukuruza nece mu nista biti ako stajnjak se izbaci pre zime, da ga kisa dobro nalegne, a isterivanje u prolece tamo gde ce kukuruz biti nije dobro ko nema zalivanje!

Nista nefali ni u prolece ako mora,ja jedan deo isteravam i u prolece posto nemam dovoljno u jesen,kukuruz bude malo losiju ali zanemarljivo.Neiskoristi taj stajnjak kukuruz u celosti(kao sto bi u jesen),ali zato psenica sledece godine bude dobra.

Moze dosta da se ustedi, na vestaku, ako se baca stajnjak, @gorski car, moze i na visnje i sljive :) mada visnje vise vole npk,ali u slucaju nedostatka bolje i stajnjak nego nista :) ja cu samo zbog toga da povecam stocni fond, mleko sto ima ima, a voce za sada ima prednost :)
kada kazem stajnjak mislim iskljucivo na kravlje djubrivo, mada ko ima moze i kokosije(ali ono je zaista jako i u susnim periodima moze izazvati nepozeljne efekte) ali u manjim kolicinama :), a svinjsko nikako za njega vazi da je jako kiselo, to pouzdano znam :)

U Svajcarskoj sam video da pred svaku kisu izvlace osoku na njive. Imaju i neke posebne cisterne za izbacivanje tecnog stajnjaka. Inace stajnjak je u svajcarkoj osnovno u mnogim slucajevima i jedino djubrivo.

Po meni stajnjak je samo "los" sto smanjuje procenat fosfora u zemlji,radio sam analizu ove godine,veliki deficit imam fosfora a izvalcim stajnjak vise od 20 god.

Tecni stajnjak je super stvar ko moze da iskopa jamu izbetonira, nema da se hvata na gumama kad se zaoruje,( kazu isto da i septicka jama jako dobro djubrivo, ja cu moju na detelinu da isteram i to nekih deset ari planiram pa cu javiti rezultat) e sad na koji nacin postaje tecan,i koliko prostora treba za njega u odnosu na ovaj u cvrstom stanju neznam, ali da je jeftinije jeste, ne treba ti utovarivac niti rasturac, samo traktor i cisterna i dobar raspored isterivanja da te ne zadesi u sred zime na pola metra snega kad mu vreme nije :)

- - - - - - - - - -

Po meni stajnjak je samo "los" sto smanjuje procenat fosfora u zemlji,radio sam analizu ove godine,veliki deficit imam fosfora a izvalcim stajnjak vise od 20 god.
mane ima ali evo teksta jednog:
[h=2]FOSFOR JE VAŽAN[/h]nedelja, 20 januar 2013 18:16 | Napisao Petar Jovičić | | |
fosfor%20loza.jpg
Sa porastom koncentracije odnosno udela kalcijuma u zemljištu, u velikoj meri opada topivost fosfornih jedinjenja. Za oplodnju je vrlo važno da su fosforna đubriva u vodi topiva i da u zemljištu teže da pređu u manje topive oblikeMeđutim,stvaranje dikalcijum fosfata nije štetno jer ga biljka pod uticajem svojih sekreta i kiselina otapaju i mogu ga iskorišćavati. Ako kalcijuma ima vrlo malo a ima dosta mobilnog aluminijuma i gvožđa, što se događa na kiselim zemljištima, topivi oblici fosfora prelaze u vrlo teško pristupačne fero i alumo fosfate pa se tada može reći da fosfor ima štetno dejstvo u zemljištu.
Primanje fosfornog jona najjače je oko neutralne tačke, zato kažemo da pH vredno st zemljišta,određenim meliorativnim zahvatima treba držati oko neutra lne vrednosti kako nebi narušili pozitivne biohemijske procese u zemljištu.

Dipl.ing.Darko Simić

Nedostata
fosfor%20manjak.jpg
k fosfora u jagoda je vrlo teško odrediti. Prvi simptomi nedostatka javljaju se na listovima u vidu plavkaste boje, koja je izražena na periferiji. Mladi listovi su sitni, tanki, tamno zelene boje. Kasnije se boja menja u purpurnu i boju bronze. Vegetativni razvoj biljke je mali i ona ostaje nerazvijena.Količina šećera u plodu voćaka u velikoj meri zavisi od od sadržaja fosfora, jer ukoliko nedostaje fosfora, tada se formira mala količina šećera u plodu.

Kako bi fosfor bio u optimalnim količinama u zemljištu ,i kako bi voćke bile adekvatno obezbeđene ovim makro elementom vršiti redovno hemijsku analizu zemljišta ,redovno đubrenje i po potrebi folijarnu prihranu.
Do nedovoljne snabdevenosti voćaka fosforom dolazi na ekstremno kiselim i alkalnim zemljištima.
Simptomi nedostatka fosfora kod većine voćaka slični su simptomima nedostatka azota. Zbog toga voćkama prvo treba dodati optimalnu količinu azota – ako se ispolje i dalje isti simptomi, tada treba dodati fosfor.
dip.inž Tonić Dejan PSS Prokuplje

Kako to?
Po teoriji, u stajnjaku bi trebalo i dosta fosfora da bude. posebno se to odnosi na pileći stajnjak, jer u hrani za piliće ide dosta komponenti koje su bogate fosforom.

moras da vidis sta neutralise fosfor, to strucnjaci znaju mislim da je kalcijum, al opet oni bolje znaju :) inac ekoliko ja znam fosfor sluzi za oplodnju a ja do sada nisam imao frku sa time,...

e jebiga znaci da se otrosis.... znas mozda bi trebao da vidis da ako imaju tu mogucnost da ti analiziraju stajnjak,pa ces is toga zakljuciti sta treba, koliko vidim samo jos ureu ti nisu rekli da bacis...

Nazad
Vrh