Stajsko đubrivo

Зато што је вероватно нуспроизвод из биоелектрана. Када заврши врење избаци се напоље да се осуши. Пакује се у џамбо вреће и тако складишти. Може се наћи и у ринфузи непелетиран.

Већ сам писао негде, овде имају две јаке фарме са биоелектранама. Доста силаже оде за то уместо за исхрану живовиња.

Blago nama kad nam teški retardi kroje kapu i dele savete.Najgore od svega je to što imaju mnogo vernika koji im slepo veruju.

Kad ste vec kod djubreta, danasnji posao.
Kokosija osoka na 1.66ha izvuceno 15 cisterni od 2.8t i odmah zaorano.

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

Imam priliku da uzmem besplatno neograničenu količinu komposta (za šampinjone) koji bi koristio u malinama. Drugari ga uzimaju iz Smedereva, sadrži slamu i razno djubre (kokošije, konjsko i govedje), izgura tri talasa pečuraka, ali verujem da ostaje dosta hranjive materije za dalje djubrenje. U jednoj turi izbace 400 džakova od po 15-20kg komposta.

Da li ima neko sa iskustvom? Pre svega me zanima koliko bi mi bilo potrebno za 10ak ari malina (500m dužnih), dal da ga bacam sirovog, ili prvo na gomilu da "pregori" (to je verovatno bolja opcija, a rekoše mi i da ima da se kupe neke bakterije koje ubrzavaju taj proces kako bi stigao da ga razbacam na vreme)?

Jedan drugar razbacao po njivi i zaorao, tako direkt iz pecurkane sampinjona, kad su krenule pecurke da rastu na prolece,ko suma, ne znam sta je dalje bilo

Hoće tako neko vreme da rastu, ali tad pečurke nisu za upotrebu. U startu kažu da ima podjednakih delova slame i stajnjaka (kokošiji, konjski) uz 10% nekog treseta. Poboljšava strukturu zemljišta, zadržava vlagu (što mi je bitno jer nemam kpk) i blago-alkalnog je sastava (malini odgovara blago-kisela, ali tek čekam rezultat analize zemljišta). U svakom slučaju, mislim da nije to samo slama i da ipak mora pozitivno uticati na biljke.

Sigurno nece skoditi ali ne verujem da ce imati neke velike vajde, meni je jednom pricao jedan pecurkar da se ta slama za kompost potapa u amonijak, bolje nadji jednu prikolicu dobrog djubreta nego da se mucis bez veze jer da to nesto vredi nebi ga tek tako delili dzabe

Pa to je problem što nemam gde blizu da nadjem dobrog stajnjaka, a za ovo mi samo treba 20l nafte. Dve ture po 3,5t sirovog, ostavim par meseci da odstoji, bacim pa šta bude...

Vrijedi to sigurno daleko više nego 20 lit nafte. Poboljšanje strukture zemljišta često vrijedi jako puno, pogotov tko ima izraubanu zemlju. Ako imaš prostora ostavi ga na hrpi za iduću godinu.

Poslao sam zemlju na analizu, pa ćemo videti... Drugar koji je mnogo više u materiji pretpostavlja da je ta zemlja kisela i da bi mnogo komposta (alkalnog) moglo da dovede do kontra-efekta.

By the way, na psss sajtu sam upravo pročitao da su radili analizu komposta od šampinjona, evo rezultata:
pH – 7
N — 0,21 %
K2O –710mg/100gr
P2O5 –85 mg/100 gr
Humus 5,16 %

Za vikend planiran prevoz 6-7 tona, a kako budem ručio na gomilu (sloj po sloj) između ću nalivati vodom i unikerom, na kraju prekrijem najlonom i za dva meseca bi trebalo da bude taman...

Nazad
Vrh