Stajsko đubrivo

Narode, potrebno mi je vase misljenje. Imam njivu 4,5 ha, na kojoj je nekada postojao sistem bunkera i pesadijskih rovova. Kad su to zatrpali ostala na povrsini samo zuta zemlja, koja je ove godine dobila sablasno crvenkastu boju. Ima slika u temi o suncokretu. Nemam dovoljno stajnjaka za celu, pa sam mislio da upotrebim kompost koji komsija izbacuje posle proizvodnje pecuraka. Poslednjih 5-6 gonina izbacuje u jednom vocnnjaku pa se stvorio sloj oko 1,5 m. na povrsini je suv,ali posle 20 cm je vlazan, crn i vrlo sitan i rastresit. Kako bi bilo da probam time da nadjubrim njivu posto nikada nisam radio djubrenje kompostom?

Bilo bi odlično. Ima ovde jedan ratar koji to otkupljuje i samo sa time đubri zemlju.

Odlično jeste ali ne i dovoljno. To nije pravi kompost nego pregorela podloga za pečurke a to je obično najobičniji treset. Treba to dobro da pregori, da se pomeša sa travom i ostalim otpacima, sa stajskim i veštačkim, da dobro sagori sve i tek se onda za to može reći da je odlično i da je samo to dovoljno.

Ovo ti je odlična tema za to: http://poljoinfo.com/showthread.php?974-Kompostiranje&highlight=kompost

Nude mi ljudi ovčiji stajnjak, zna li neko neku cenu stajnjaka, tržišnu ili realnu? Da li je neko kupovao ili neko možda ima na prodaju?

Neka cena koju sam ja imao kao ponuđenu ali neproverenu je 50 eura za prikolicu od 2 tone stajnjaka s tim što bi je u tu cenu dovezli kući iz Belog potoka kod Avale do Vinče, oko 15-20 kilometara. Ne znam tačno od koje stoke je bila, al tako ovčiji, kravlji, svinje, pomešano mislim da je bilo...

Neka cena koju sam ja imao kao ponuđenu ali neproverenu je 50 eura za prikolicu od 2 tone stajnjaka s tim što bi je u tu cenu dovezli kući iz Belog potoka kod Avale do Vinče, oko 15-20 kilometara. Ne znam tačno od koje stoke je bila, al tako ovčiji, kravlji, svinje, pomešano mislim da je bilo...

To je kako ko koga z... U Kikindi sam ja kupovao pre tri godine za 1000 dinara mala prikolica(<4t) goveđeg stajnjaka sa mojim utovarom. Uspeo sam još i da se posvađam sa domaćinom. Njegov komšija od preko puta mi je posle nudio i za 500 dinara po prikolici sa mojim utovarom.
U isto vreme se u Novom Miloševu moglo nabaviti velika prikolica za 10 evra. Opet u to vreme je moj pašenog plaćao u Jarkovcu čak 100 evra za dve Zmajovke.
Pretprošle godine sam plaćao 1500 dinara za jednu gotovu, utovarenu Kikinđanku goveđeg stajnjaka, a prošle i ove godine sam dobio za badava otprilike po 6 Kikinđanki mešanog stajnjaka(kozji, svinjski i kokošiji) i to sa sve utovarom.:bravo:
Naravno da sam glavnog snabdevača častio sa metrom tritikala.
Prošle godine sam radio za kompanjona prevoz njegovog đubreta sa njegovim utovarom po principu dve njemu - jedna meni(kao podvoz).
Jednom sam čak imao i ponudu od neke babe da mi plati da odnesem.:haha: Naravno da joj nisam uzeo ni ćorava cvonjka.

Poslednja izmena:
Kod mene dovoze kamionom 12 tona za 180e stajnjaka(govedji),njihov utovar i prevoz mislim da je iz PKB nisam siguran ali ljudi uzimaju.

Znači od džabe, preko 500 dinara, 1000dinara, gajbe piva do 50 eura...kad prevezem javiću vam kakao sam ja prošao :ppozdrav:

Kod mene dovoze kamionom 12 tona za 180e stajnjaka(govedji),njihov utovar i prevoz mislim da je iz PKB nisam siguran ali ljudi uzimaju.Duplirao sam poruku,zamolio bi modelatora da obrise post hvala unapred.

Poslednja izmena:
ja i dalje prodajem jednoosovinku 30e, dvoosovinku 50e, moj utovar, prevoz i istovar

uglavnom uzimaju ljudi za baste..

Kolika jednoosovinka i kolika dvoosovinka? Ovde kod mene se kao traktorske prikolice koriste isključivo dvoosovinke pa se dele na male i velike. Male su do 4-5t, a velike preko 7t.
Kod nas je stajnjak jeftin jer se slabo traži. Veliki paori su velika gospoda pa ne drže ništa od stoke, a njive đubre isključivo veštakom. Ovi tradicionalni paori(svaštari) imaju svog stajnjaka koliko im treba. Ja kad već svakako gomilam svoj stajnjak i kad već izlazim na njivu sa utovarivačem i rasturivačem, onda da bar ne izlazim za tih mojih 8 "Kikinđanki" nego dokupim barem još toliko. Do sada sam ga uvek bacao pod kukuruz, a sad ću pod krompir. Po skidanju prvog useva uzimam uzorke zemlje za kontrolu plodnosti pa dodajem veštaka ako i koliko fali.
U svoj stajnjak osim samog fecesa stoke i prostirke dodajem i sav organski otpad iz kuhinje, iz bašte, pokošenu sitnu travu sa ulice i lišće u jesen. Đubretari svakako odbijaju da odnose lišće i travu, a i spaljivanje je zabranjeno.

Poslednja izmena:
kod nas je imt jednoosobinka 35e sa utovarom i prevozom,:osmeh: govedji stahnjak, trazi se dosta, za maline i baste a ovde sve manje krava pa tako i stajnjaka

i ja imam deset imt jednoosovinki za prodaju cena je 2500 po prikolici moze i kamion :) ako ga niko ne kupi baci cu ga na sljive i na detelinu

Ja sam radio pola pola. Moj utovar i istovar (razbacivanje rasturivacem za stajnjak), a stanjak njihov. Jednu prikolicu na moju njivu, drugu na njihovu. I tako 20 i nesto prikolica. Mislim da je bilo 24 ali nisam siguran. Takodje moze za 4000din da se kupi stajnjak, sa utovarom, prevozom i razbacivanjem po njivi. To radi jedan sto ima puno rogate stoke, ali stajnjak takav nije odlezao, vec je frisak i ne znam koliko ima efekta to bacati po njivi.

Ima tu velika anomalija. Vecina stajnjaka sto se moze kupiti ima puno manile, flasa i kojecega u stajnjaku. Ove godine kad smo sejali kukuruz na toj parceli, nasao sam pun dzak flasa od sokova i piva :D

moj stajnjak je odlican:) sljive i deteline su razbile sa rodom kakva 3*15 kakva urea, stajnjak zakon

Oko pet vagona stajnjaka, mada ja to dajem po jutru. Đubrim sve dok se zemlja potpuno ne prekrije sa stajnjakom.

Nazad
Vrh