Stajsko đubrivo

Tacno je, mesto je bilo poznato kao najvece stocarsko selo u ovom delu Backe. Nekad je bilo oko 15.000 grla stoke ako se dobro secam, sad se taj broj smanjuje koliko su mi rekli iz vet stanice. Trenutno je stajsko skoro dzabe, ja sam za ovu godinu vec ugovorio 100 vagonki i jos mi nude, a jagma je za slamu, vec sada zovu da ugovore.
Medjutim, verujem da nece jos dugo trajati ta situacija, pretpostavljam da ce za godinu - dve i ovde stajsko biti slicno kao i u ostatku zemlje pa gledam da iskoristim dok mogu, a za posle, najverovatnije cu krenuti tov samo zbog stajnjaka. Mislim da se uz ovu cenu vestaka i to isplati!
Da ne kazem, najbolji posao bi bio sleper od jedno 40 tona i razvoziti stajnkak po Vojodini ::novac::

Lepo, svaka čast Moširinci.....Samo da kerovi ne udaraju po ušima za pretovar.... ::lose::::namigivanje::

Pozdrav,

Dobio sam u nasledstvo nešto zemlje i imam ideju da na jednom placu od 4 ara navezem prikolicu od 3t pregorelog goveđeg stajnjaka u junu mesecu.

Znam da najbolje na jesen i da ćete reći da je to suviše djubriva. Pošto ove godine neću saditi ništa osim nekoliko drveta na jesen (orah, kesten, trešnja) glavni cilj ovolikog djubrenja je povećanje količine humusa. Kasnije ću tu sejati malo povrća za sebe, cveće i neće više biti djubrenja, osim možda glistenjaka ili sl.

Pošto sam gradsko dete i stvarno nemam iskustva, da li možete da mi pomognete kojim redom ide procedura i koliko šta orjentaciono košta počev od oranja, kupovine stajnjaka, utovara... do zemlje spremne za sadnju.

Ajde ljudi, pomagajte malo. Već štekam lovu za akciju, da ne idem u selo da se ne brukam. Recite mi kojim redom ide posao i koliko će da me košta orjentaciono. Npr.

1. Oranje 4 ari - X dinara
2. Kupovina 3t stajnjaka - X dinara
3. Utovar i razbacivanje ...
4. Uoravanje stajnjaka...
5. Tanjiranje 2 puta
6. Drljanje...

I još da napomenem, trenutno je zaparloženo, ali imam čoveka koji će da mi raščisti granje i panjeve

Nece niko, a? :)

Evo ovako.
Prvo to raskrci, neka ti taj sredi panjeve i rastinje, zatim neka ti neko izveze taj stajnjak, rasturi ga i zaori. Ako to uradis u toku leta neka odstoji malo tako uzorano pa na jesen toposle neke dobre kise ali kad se zemlja prosusi potanjiras onoliko puta koliko je dovoljno da sadis.

A cene?

Pa malo je 4 ara da bi se znala cena rada. Recimo u mom kraju je oranje oko 100 evra po hektaru sto bi znacilo da bi tebi to trebalo da se uzore za 4 evra sto ne verujem da ce iko pristati. Tanjiranje je slicna cena. Cena prikolice zgorelog stajnjaka se uglavnom krece oko vrednosti 100 kg mineralnog djubriva NPK 15:15:15, recimo oko 4 000 rsd.
Ostaje ti da se cenkas :)

ljudi sta je bolje? dali da stajnjak izvezem na kraj nlive .pa da ga posle rasturim po njivi kad isteram usev ?il da kad poznjem pa da rasturim po njivi i odma da zaorem?

Najbolje da izneses stajnjak i odmah da ga zaores, pozeljno u prvih sat-dva, sto je tesko izvodljivo. Stajnjak spada u biolosko djubrivo, bitni su mikroorganizmi koji se u njemu nalaze, a kad se stajnjak isusi, njih vise nema. Ako se zaore posle 24 sata stajnjak gubi i do 70 posto vrednosti!
Ako ti je usev psenica ili druga kultura koja se rano skida, iznosis, razbacujes i odmah zaoravas. Ako imas nameru da djubris kasne kulture (soju, kukuruz) onda se iznosi na kraj njive, najbolje u neku udolinu, i treba praviti sto vece gomile tako da se spreci prekomerno isusivanje stajnjaka, sto znaci da ga treba utovariti u prikolicu, iskipovati, uskupiti na gomile ponovo, pa ponovo puniti u prikolicu sto ima smisla samo ako imas svoj utovarivac!

imam utovarivac.gle ovo isterao sam ujesen djubre rastureno odma i nisam ga odma zaorao.

posle sam a u drugu sam odmazaorao

.i ono sad ispade da bolja ona sto posle izorena. i ajd sad budi pametan.

Pa kad znas sta onda pitas?
I stajnjaku treba nesto vremena da se razlozi isto kao i vestackom (ali ipak kraci vremenski period)
sad pitanje je sta su tvoje biljke koristile od tog stajnjaka. Ali generalno dobro je cuti savet ali ako imas bolje iskustvo, podeli sa nama i teraj ono sto je provereno dobro a nije stetno!

Evo danas sam izvezo 2 prikolice za poćetak nisam htio pretjerivat treba i u poslu biti umjeren .. ! ;)
2m29wft.jpg

Skoro sam razgovarao sa komšijom o stajnjaku i potvrdio mi je ono što sam pretpostavljao, a to je da su mnogo više bili izraženiji efekti dok se stajnjak ručno razbacivao vilama po njivi nego sad kad ga rasturaju ove prikolice. Previše se usitni i isuši taj stajnjak dok stigne plug da ga zaore pa samim tim i njegovi efekti budu manji.

Nikad nisam vidio neki efekt od njega na njivi, vozim zato što mi smeta u dvorištu !
A prikolicu imam pa nebih baš ručno istovarljo !

dukej

efekti stajnjaka koji su odmah uocljivi su ranije dolazili odmah do izrazaja verovatno usled manjeg ulaganja u vestacko djubrivo, sto se odrazavalo na izgled biljaka i prinos, al kada se svi trude da daju dovoljne kolicine vestaka taj njegov efekat koji se na prvi pogled vidi je dosta manji, ali neposredno, kroz laksu obradu, ustedu u gorivu, poboljsanje toplotno-vodno-vazdusnog rezima dolazi do izrazaja
mislim da je ranije iznosena kolicina djubriva bila manja kada se tovarilo rucno - jer em ga rastresas dok ga tovaris, em crknes i ucinak je manji, a vreme potrebno da se taj celokupan posao odradi je vece
ali ako je stovarano u njivi na manje gomile,a naknadno nakon toga vilama razbacivano tacno ce se poznati u njivi mesta gde su gomile bile

Meni je malo čudno, ali na dosta mesta po raznim američkim sajtovima koji se bave poljoprivredom, video sam da stajnjak uopšte ne zaoravaju :sta:, već ga ostavljaju rasturenog na površini.

Mozda si gledo polja za modifikovane useve.Njih uopste ne oru,vec samo iztarupiraju i specijalne sejalice ubrizgavaju seme u zemlju.Kako j...m li ga.Uglavnom drasticno pojeftinjuju proizvodnju na taj nacin.I ide soja na soju.cak imaju problem da tu ubace nesto drugo.::samo bes::

Ne razumem se nesto preterano u stajnjak no tvrdnju da se stojeci na povrsini gubi iz stajnjaka samo azot je potvrdio i Skrbic na skupu koga ima i onako malo u stajnjaku .

A kako stojeći na površini izloženi suncu prođu mikroorganizmi iz stajnjaka?

Oni koji su izlozeni direktnim suncevim zracima ne prodju dobro, to su obicno zemljisne bakterije koje ne volu sunce.

To ne bih znao preneo sam konstataciju mozda je i ta teza kontraverza kojih danas ima podosta .

Nazad
Vrh