Stajsko đubrivo

Pa kompostiraj ga ako imaš nekog suvog ugljeničnog materijala slame ili piljevine, I ako imaš neku prigodnu mehanizaciju da to promešaš. Kompostiran možeš da staviš preko svega i da sadiš direktno u njega.

dzionik je napisao(la):
Pa kompostiraj ga ako imaš nekog suvog ugljeničnog materijala slame ili piljevine, I ako imaš neku prigodnu mehanizaciju da to promešaš. Kompostiran možeš da staviš preko svega i da sadiš direktno u njega.

Ovako ja imam nameru da radim ali moram kupovati stajnjak. Od 1tone stajnjaka se dobije oko 500kg glistenjaka, kako stoji taj odnos kod komposta? :ppozdrav:

francuz je napisao(la):
A kakva su vam iskustva sa osokom, koliko se moze max. cekati posle istrivanje osoke na njivi pa zaoravanje?
Pozdrav, ja osoku kada izvucem na njivu gledam da zaorem sto pre. Evo bas danas sam vukao i predvece poceo orati, ujutru nastavljam. Interesuje me koju kolicinu osoke izvlacite po ha? Imam Creina cisternu od 2200L i na ha izvucem oko 35 tih cisterni. Ove godine sam povecao obradivu povrsinu tako da cu morati malo da razvucem. Koju kolicinu osoke izvlacite po ha, kolikim cisternama, koliko brzo idete prilikom prosipanja osoke? Pozdrav.

VetMed je napisao(la):
francuz je napisao(la):
A kakva su vam iskustva sa osokom, koliko se moze max. cekati posle istrivanje osoke na njivi pa zaoravanje?
Pozdrav, ja osoku kada izvucem na njivu gledam da zaorem sto pre. Evo bas danas sam vukao i predvece poceo orati, ujutru nastavljam. Interesuje me koju kolicinu osoke izvlacite po ha? Imam Creina cisternu od 2200L i na ha izvucem oko 35 tih cisterni. Ove godine sam povecao obradivu povrsinu tako da cu morati malo da razvucem. Koju kolicinu osoke izvlacite po ha, kolikim cisternama, koliko brzo idete prilikom prosipanja osoke? Pozdrav.
Ja vucem sa 2 razlicite, kako koju "ufatim" :haha:... 2200l i 3600l, dosad nisam vuk'o i zaoravao vec samo sam terao po luceristu i livadama.
Ovako: dodjem do na njivu i stanem na vrh pa otvorim klapnu, otvorim casu napred na cisternu da brze izadje i to je to. Ukoliko je ravna njiva/livada, ondao0tvorim klapnu i ubacim u 1vu sporohodnu i polako se krecem dok istice osoka.

A reci mi @VetMed imas li mikser za osoku, kako homogenizujes osoku?

I ja tako slicno radim,napunim cisternu 3200l odem na njivu vozim 1sporohodna i ukljucim lepezu,nekada odmah zaorem,a nekada nadjubrim psenicu ili kukuruz.

francuz je napisao(la):
VetMed je napisao(la):
francuz je napisao(la):
Ja vucem sa 2 razlicite, kako koju "ufatim" :haha:... 2200l i 3600l, dosad nisam vuk'o i zaoravao vec samo sam terao po luceristu i livadama.
Ovako: dodjem do na njivu i stanem na vrh pa otvorim klapnu, otvorim casu napred na cisternu da brze izadje i to je to. Ukoliko je ravna njiva/livada, ondao0tvorim klapnu i ubacim u 1vu sporohodnu i polako se krecem dok istice osoka.

A reci mi @VetMed imas li mikser za osoku, kako homogenizujes osoku?
Imam mixericu za osoku, mi to zovemo mesac. Kaci se na traktor, pogon je na kardan. Mesa, dobro, napravi homogenu smesu. Jednom traktorom mesam drugim vucem. Nisam nikada imao problema sa casicom, koristim lepezu stalno. Sa lepezom se rasprsuje u sirini od oko 6-7m. Idem obicno drugom sporohodnom. Slazem jedan prohod do drugog tako da celu povrsinu prekrijem. Ne mogu ni da zamislim kako bih to radio bez lepeze. Evo slike mesaca ali se ne vidi bas dobro, duzine je oko 4m, kroz sredinu je osovina i na kraju lepeza koja je uokvirena kockastim ramom. Ukljucim kardan na 1050 o/min, gas oko 1800 o/min to napravi haos u jami.
5eg5eh.jpg

@ VEtMed,
jesi li sam pravio mesac za osoku ili kupio,
U Sm.Palanci jebio jedan na prodaju sa el.motorom, cena 550 e ali mi se cinilo da mu je elisa mnogo mala, mislim da je bila precnika 120-150 mm.Sta mislis ti? Kolika je elisa na tvoj mesac?
:cao:

francuz je napisao(la):
@ VEtMed,
jesi li sam pravio mesac za osoku ili kupio,
U Sm.Palanci jebio jedan na prodaju sa el.motorom, cena 550 e ali mi se cinilo da mu je elisa mnogo mala, mislim da je bila precnika 120-150 mm.Sta mislis ti? Kolika je elisa na tvoj mesac?
:cao:
Pravio mi je jedan komsija, on je metalostrugar. Kroz sredinu ide osovina koja je na krajevima sa lezajevima i unutra se sipa ulje. Elisa mi je mnogo veca od te. Da te ne slazem precnik je sigurno 50cm, kao neki propeler sa dve lepeze. Kada je gusta osoka i po vrhu se stegne sloj, obavezno dovucem jednu cisternu vode i onda mesam. Kada mesam sva osoka kruzi, mesa se, razbija se na sve strane. Elisa prosto vuce masu da prodje kroz nju. Imao je jedan komsija na elektro motor sa malom elisom, otprilike tolika kao ta, ali se zalio da ne moze da izmesa svu osoku, samo se izmesa u jednom mesu oko lepeze, verovatno zato sto je manja. I on je napravio posle traktorski sa velikom elisom.

Covek mi nudi pilece djubre. Pa da mu platim nesto. Koliko kosta jedna trotonka puna pileceg djubreta? Znaci koliko da ponudim para coveku da se ne uvredi a i meni da bude dobro ? :sta:

antunsubotica je napisao(la):
Covek mi nudi pilece djubre. Pa da mu platim nesto. Koliko kosta jedna trotonka puna pileceg djubreta? Znaci koliko da ponudim para coveku da se ne uvredi a i meni da bude dobro ? :sta:
Ponudimucenu od 1 dzaka mesanog , da se neuvredi , mada kod nas ide 10e ipak imas utovar i razbacovanje

Nazad
Vrh