Soja 2025

Mozda mi ne pricamo o istom "kerecem grozdju", ai kod nas bez harmonija nema borbe protiv njega.
Imazamoks ga ne radi, mada on sam gotovo nista vise ni ne radi. Mora da se kombinuje barem 3 a.m. ako zelite cistu njivu i plus senkor pre nicanja.
Nemojte racunati ciste njive gde dodje soja svake cetvrte godine, a u medjuvremenu imate strnjiste i kukuruziste.

neznam ja kako bi vi radili da vam zabrane kao nama ovde sve sto je valjalo i delovalo od herbicida.zabranili metribuzin a bez njega soju ne vredi uzgajat a s druge strane teraju nas da ju moramo sejat

Kako je krenulo sa EU i njenim "zelenim" propisima pitanje je sta ce biti u skorijoj buducnosti.
Osim Senkora moze da se koristi i Max51, ali sa njim treba biti oprezniji.

mislim da je to kod nas vec dugo zabranjnea.a na zadnjem predavanju sto sam bio pre mesec dana bilo govora i o tome kako ce od 2028 uvesti svima da moraju jedan deo imati u eko.dal ce to bidi 10-15-20posto ukupne povrsine jos se nezna i najavili veliko umanjane poticaja duplo i vise manji ce bit.ovo sto su nam nametnuli od 2023 pricalo se jos 2020te nista od toga pa evo dosle jos vece zabrane.evo meni nedavno stigla odluka odnosno kazna posto nisam ostavljao 5-10m do kanala i sume neposejano da imam umanjene poticaja od 27% za 2024tu.nisam ni ove jeseni ostavio pa kad stigla odluka isao sam da pretanjuram psenice i jecmove 5-6m do kanala i do sume

ako stave pod gaec/smr kao što su stavili ove granične pojaseve oko kanala, šume onda ne moraju dati nikakve poticaje 😂
tj ti gaec/smr standardi su uvjet za dobit uopće osnovni poticaj...pričalo se prije ovog ZPP-a 2023-2027 da će biti ti granični pojasevi kao dodatna ekoshema tko želi pa su ih na kraju stavili u uvjetovanost svima..ja sam ih jesenas vidio kako su kod par njih vadili uzorke jer je u tim graničnim pojasevima zabranjeno bacanje umjetnog gnojiva i špricanje

Ako hoce zelene,eko povrsine oko parcela,valjda moraju dati neke subvencije na to ..
Ma jok.... što dalje to gore.... na kraju ćeš sam htjeti odustati od poticaja dragovoljno jer forsiraju gluposti a plate ti 100 eura po ha ako i toliko kad dođe 2028. godina.... a šta će onda vrijediti tih 100 eura po ha u odnosu na danas? kao danas 80 eura..... znači da se za 40 45 eura po jutru zafrkavam sa njima ne pada mi napamet.... ako se ovaj posao ne isplati daje se zemlja u arendu i traži se posao za minimalac ako treba, svejedno od ove poljoprivrede nema ladne vode ako se ovako nastavi sa svime....

Nazad
Vrh