Soja 2024

Pomoc soji na ovim vrucinama samo moze dati voda, sreca pa nocu nije 25 stepeni. Danas krenuo drugi krug polivanja, apolo dobro nacickan i krece nalivanje. Od poslednje kise od 50 litara nema vajde vise.
IMG-20240714-185450.jpg

IMG-20240714-185518.jpg
IMG-20240714-185524.jpg
IMG-20240714-185527.jpg

Kod nas sinoc pala lepa kisa. Sad sam obisao njive I u redovima se zemlja crni. Mauna ima nista preterano I nalivanje je u toku. Po sortama sada je kraljica broj jedan po broju mauna,zelenoj masi. Odma iza je wendy koja je po visini I lisnoj masi neprikosnovena ali zbog toga sto je kasna sorta maune su male,tek zametnute. Potencijalno moze dati lep rod. Posejdon solidan,visok sa puno mauna dok je galina nekako najslabija. Niska,krajnji redovi podgoreli,ima mauna dosta u fazi je nalivanja zrna...

Koliko je za verovati pričama i papirima je pitanje od milion dolara.Pričam sa nasim magacionerom i otkupljivačem i čovek kaže da su po papirima naši magacinski prostori skoro u fulu popunjeni,na sve žitarice se odnosi,dok je u praksi priča malo drugačija ...Ko kako i zašto tako diriguje..nisam pametan,mozda politika,mozda nečiji interes mozda ...jbm li ga.Realna situacija je da moramo da igramo kako sistem kaže i to je to.Gde taj put vodi vreme će pokazati,verovatno u ambis...hrana će biti luksuz verovatno kroz koju godinu.Moje skromno mišljenje,daj bože da je pogrešno!

Јуче сам први пут у животу виде белу соју од врућине и то у Товаришеву. Тако ако вам Паорпаор каже да је код њега стање катастрофа верујте човеку.

Zale se i kod nas, ima toga poprilicno dosta…i svi skoro smatraju da je susa tj nedostatak kise al ja sam 80% siguran da je u pitanju bolest tj ona trulez bijela, a uvjeti ne mogu biti idealniji za nju
Morat cu ici iscupati da vidim korijen pa cu onda znati sigurno sta je u pitanju…

1f45c245b527de495636b37b94ee0cd5.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gde si to video?
Јуче био у Обровцу, па пролазио кроз Товаришево ишао за Каравукову па на том путу, да ли између Обровца и Товаришева или Товаришева и Бача са леве стране пута уз неку шуму соја бела све лист свенуо. Чак су и кукурузи лоше изгледали подпаљени и бели.

Fitoftora korjena , suva trulez ,tz " white mold " ...
Imo sam nesto od toga 2020 i 21 , pisao ovde...
ako je fitoftora onda je bilo dosta vlage a ovoj truleži pogoduje velike temperature i suša....iz godine u godinu sve prisutnija....2021 i 2022 je bio baš jak napad na soju....
ja sam ju primjetio prvo u suncokretu prije 2tj kod komše di ja imam pokraj soju....tad je bilo možda i trećina suncokreta zaraženo
Je l' se javlja u oazama?
zavisi kad uočiš haha..meni kolega kaze da mu je sva njiva jedna di je soja skoro takva, tako da planira u žetvu soje za cca 3-4 tj

Nazad
Vrh