Soja 2023

Nodetka 6 redi je do 2k eura ,malo se izremontuje,to ja planiram uraditi mozda ove ili sledece godine,skupiti je na 45-50cm i da sluzi za uljanu repicu,soju,mozda i secernu repu.Meni licno bi najveca prednost 45-50 medjuredno spram 70 bilo zbog jeb... korova koji nice dok god soje ne pokrije redove.Nikako ne mogu da se resim cicka u soji,ono nije normalno koliko je moram muciti hemijom izgubim ko zna koliko od prinosa zbog prekomernih doza hemije.Samo zbog toga razmisljam sejati je na 45-50cm.
@ljusha To sto je navodnjavao je sigurnih 6-7 t/ha prinosa,ostalo je djubrenje itd ,a bez navodnjavanja nzm sta joj je mogao raditi ne bi imao mnogo bolji od nekog proseka drugih.Ne mogu bakterije da zive u suvoj zemlji,on je odrzavao non stop idealnu vlagu,to je ogroman plus za prinos.

Mindjušar je nekoliko godina sejao uporedo i žitnom na nekih 15cm i na 50cm i na 70cm. Ove godine mu je sva na 70cm.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
Da li ima veze zbog cc sto seje ili neki drugi razlog , kolega iz sela je ogranicen vremenom zbog stocnog fonda pa mu je lakse raditi na 70cm,dok komsija placa uslugu da mu se seje na 12.5 cm svako ima neku svoju teoriju a ja sam dao obrazlozenje po meni zasto je bolje na 12.5cm ...

I ja mislim to, jer je taj Amer svake nedelje vrsio analize i davao joj ono sto joj fali,,,pa cak i sto se tice kise i tu je on uticao sa zalivanjem,,, ali ono sto je on imao a na sta niko ne moze da utice je temperatura a izgleda da je te godine i to imao idealno.
Koliko sam procitao najoptimalnija temperatura za rast i razvoj soje je 20-25 stepeni. Kad je temperatura preko 30 stepeni to negativno utice na cvetanje i na formiranje mauna a na temperaturu niko ne moze da utice.

Znaci,sem aprila i maja,u junu,julu i augustu skoro nikad ne rasti u idealnim uslovima po pitanju temperatura,jedino nocu.Mada i sad su nocne preko 25....

I ja mislim to, jer je taj Amer svake nedelje vrsio analize i davao joj ono sto joj fali,,,pa cak i sto se tice kise i tu je on uticao sa zalivanjem,,, ali ono sto je on imao a na sta niko ne moze da utice je temperatura a izgleda da je te godine i to imao idealno.
Koliko sam procitao najoptimalnija temperatura za rast i razvoj soje je 20-25 stepeni. Kad je temperatura preko 30 stepeni to negativno utice na cvetanje i na formiranje mauna a na temperaturu niko ne moze da utice.
Tako je i moja statistika pokazala.

U priloženom grafikonu je uočljiva disproprorcija za 2016. godinu kad je bio najveći prinos, a padalina vrlo malo. Kvaka je u tome što je ta godina bila prosječno najhladnijeg ljeta (barem na mojoj lokaciji) u proteklih 36 godina.

305294881_10159893271737870_4813355118101256330_n.jpg

Neka Asgrow ,vjerovatno gm al to nema veze sa priniosom , samo sa zastitom od korova .Grupa zrenja 4 , itd ,,evo tekst
pa kad se javila velika tolerantnost prije 15-20g izasli su sa gm'2 gdje se sad ciljalo i na 'prinos', tj prva generacija gm-sorti je bila mislim samo s onim 'proteinom' koji biljku stiti od herbicida,
tj ta druga generacija je ciljala konkretno na vecu biomasu biljke i vecu tolerantnost na stres koji moze nastati uslijed jačih doza pesticida (sto bi omogucilo siri i puno cesci vremenski spektar primjene folijaraca), povećanje kvrzica na korijenu i velicinu korijena, veća šansa za mahune sa 4-5 zrna itd, pa do produzetka vegetacije same biljke sto logicno omogucuje biljci za razvoj vise cvjetova/mahuna i duza je faza nalivanja zrna itd sto dovodi do takvih prinosa...a produzetak vegetacije je rezultirao do toga da sve vise farmera npr soju prska 'da sazrije' tj prekine vegetaciju pa da mogu u zetvu dok su povoljni klimatski uvjeti 🤷‍♂️

i kod njih su redovi na 75cm mislim...

Ako ce mo po nekoj logici manji razmak izmedju redova to veca pokrivenost zemlje i pravi suncobran za zemljiste i trebalo bih vise vlage sacuvati, manje mogucnosti da se korovi razvijaju, i vise prostora biljci za vece grananje, drug je sejao na 12.5 kao psenicu steta sto je bila suša pa nismo imali prilike da vidimo maksimum takve proizvodnje ...
imam ja ogled postrne soje Ika, 12,5cm-25cm-50cm-70cm pa cu postavit rezultate

najbolje zasad izgleda 12,5cm..cak malo jako previse gusto za moj ukus...al osobno mislim da ce ju sa prinosom 'potući' na kraju ova na 70cm jer se sve vise i vise grana, pogotovo s obzirom da nije bilo kise od 31.07
(prskano samo jednom sve protiv sirka i samoniklog ječma)

imam ja ogled postrne soje Ika, 12,5cm-25cm-50cm-70cm pa cu postavit rezultate

najbolje zasad izgleda 12,5cm..cak malo jako previse gusto za moj ukus...al osobno mislim da ce ju sa prinosom 'potući' na kraju ova na 70cm jer se sve vise i vise grana, pogotovo s obzirom da nije bilo kise od 31.07
(prskano samo jednom sve protiv sirka i samoniklog ječma)
Koja kolicina semena na 12.5 ?

Nazad
Vrh