Soja 2023

iz onog sto sam procitao u tom clanku, on je izgleda svake nedelje uzimao uzorak i slao na analizu i prema tome vrsio prihranjivanje onog mikroelementa koje je falilo i to tako svake nedelje, folijarna prihrana, zalivanje, onda razbacio je zivinsko djubrivo. A prosecan prinos u USa se krece 3.7 tona po hektaru, tako da je on izuzetak , jel nerade svi kao da su na institutu, a i verovatno mnogo kosta da sve analize placas.
Mada sam i ja primetio da spoljni redovi soje koji sa jedne strane nemaju nista nekako imaju vise mauna,a cim se udje unutra odma ima manje mauna,,
I ja sam pronalazio na njivi stabljike sa 150 mauna, ali to je retkost a sta sve treba da se desi pa da sve imaju toliko mauna to neznam ni da li su nasi strucnjaci istrazivali koji je potencijal soje u nasim uslovima i sta treba da se radi da bi se postigao veci prinos.

Ako ce mo po nekoj logici manji razmak izmedju redova to veca pokrivenost zemlje i pravi suncobran za zemljiste i trebalo bih vise vlage sacuvati, manje mogucnosti da se korovi razvijaju, i vise prostora biljci za vece grananje, drug je sejao na 12.5 kao psenicu steta sto je bila suša pa nismo imali prilike da vidimo maksimum takve proizvodnje ...

I ja mislim da je bolje posejati na 50cm iz razloga koje je naveo Ni ko la .Ali mi je toliko mrsko pomerati baterije na sejalici da se nisam nakanio 10 godina....

Po okolnim selima ima po nekih pacijenata sto seju duple redove na 70. Opkorace pa usejavaju izmedju i ispadne na 35cm.Ali to je sve iskrivljeno izgazeno i nikakvo na kraju.Takeve soje nikada nisam video da su nesto ozbiljnije rodile.

Sejem na 70cm međuredno i tako već godinama.Pre toga sejao na 50cm i kada sam ustanovio da nema neke bitne razlike rešio samo ovako.
Nemam nameru širiti i skupljati točkove samo zato što ona lepše izgleda i pre zatvori redove na 50cm.

Nije stvar samo u prinosu nego i sacuvati malo vlage za kasniju obradu i laksem radu i ustedu u gorivu ,godine su sve losije sa manjkom padavina pokusao sam podrivacem da uradim 1 prohod na jednoj repici gde posle skidanje nije nista radjeno nikakva obrada podrivac nije hteo u zemlju nije bilo lisne mase da je stiti od toplote, 2017 tanjiraca teska preko 2.5t je isla od gore jer se zemlja ispekla, na 12.5cm mi se najvise svidja i nema spartanja,zemljisna hemija i total plus korekcija ako je potrebna i naravno sirak, a ko ima zitne sejalice malo kvalitetnije povrsina je mnogo ravnija i ne moraju uzani tockovi u setvi ...

Ne kapiras ti sta sam napisao ne zalim se ja sto je sejano na 12.5 razlike pozitivne je bilo u odnosu na 50cm,70 ,,,nego nismo imali skoro kisnu godinu da pokaze takva setva maksimalan rod ...

Ja vidim da ljudi isprobavaju zitnim sejalicama i polako ostaju pri tome ja sam izneo logican zakljucak a svako neka radi kako misli da je najbolje ...

Mindjušar je nekoliko godina sejao uporedo i žitnom na nekih 15cm i na 50cm i na 70cm. Ove godine mu je sva na 70cm.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Ovaj Amer je imao više mahuna sa 4 zrna nego sa 2.
A bilo ih je dosta i sa 5 zrna.
Frankrštajn jbt.
Huminske kiseline,šećer,da bakterije podivljaju. :sjasi:

Nazad
Vrh