Soja 2023

@MOMOSARIC

Brzo raste i busa se, bude gusta pa ne rastu korovi na strnjacima

Sirak je relativno lak korov, samo je bitno da ga se unisti dok je mali (20-30cm)
Do 2014 smo mi međe do strnjaka tanjirali i po 5-6x (svaka 2-3tjedna, najvise zbog sirka da ne naraste velik)
Pa smo vidjeli onda da su nam njive poslije zobi cistije i lakse se ore
Pa od 2015 bacamo rasipacem po strnjacima u 8mj, potanjuramo i zimska brazda vecinom ide od 25.10 do 01.11

Manje posla, jeftinije a pokazalo se bolje :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zar nije bolje pustiti sirak da naraste malo više i onda ga tući otrovima? Više lisne mase - više herbicida u sirku, i veća šansa da se uništi rizom. Tu mislim da se sirak tretira otprilike pre nego se oseti zadebljanje od metlice, a to je svakako više od 20-30 cm. Ja tako radim (mislim na totalisanje strnjišta, i uskolisni tretman u soji).

Sirak kad se odradi totalom u pravo vrijeme i sa pravom kolicinom totala miran si dok si ziv, sve dok susjed ne zaprlja njivu opet ili kombajn odnekuda donese sjemenke....

Screenshot-20230714-114924.png
IMG-20230714-084003443.jpg

Dobilo je leda juce. Nije kao neke druge, ali ne znam koliko manji prinos da ocekujem ovde...

Ово је колегина соја ја немам соје ове године имам кукуруз наспрам те соје сунцокрет јесте

Инфо из струке соја која је као на овим сликама што сам поставио ће за 7-10 дана да се потпуно регенерише, истерати ново лишће гране и цветове.Вегетација ће се знатно продужити током септембра и октобра месеца

Krenuo sam u tesko zalivanje i soje i kukuruza, jer vremenski trend obecava ponavljanje proslogodisnje suse. Doza zalivanja je 40l/m2 da bi imalo smisla po ovim temperaturama.

Nazad
Vrh