Soja 2023

To odrzavanje idealne vlage u zemljistu nije moguce sa tifonima i ostalim vestackim kisama.Ili i ako jeste moguce,cisto sumnjam da je isplativo,moje neko misljenje.Za takve stvari samo kap po kap,pogotovo subirigacija,to je izmisljeno za to.

Ma jok,samo kazem nije moguce,ili nije lako,sa njima odrzavati idealnu/optimalnu vlagu.
Koliko npr tifonom treba vremena 1 hektar navodnjavati sa tipa 30-40l/m2 ?.I koliko goriva ode na to ako je dizel pokretac pumpe ?.

Konkretno kod nas navodnjavanje u ratarstvu je nedostizan i nemoguc pojam!
Mislim da sam napisao ranije, uzrok nemogucnosti je obrada zemlje na skoro 100 mesta a od svih tih mesta mozda na samo par mesta imam kanal na kraju njive sa vodom. Druga stvar je ta sto vise od pola tih parcela su pod arendom i ne pada mi napamet da pojedinacno busim bunare i ulozim neverovatnu sumu novca negde gde nije moje.
I treca stvar ni fizicki ne bih uspeo postici i zalivati na toliko mesta!
Tako da u ratarstvu navodnjavanje u nasim uslovima je nemoguce po svim tackama gledista!

Ako moze par pitanja oko tifona,pumpe.Koji je fi creva na tifonu i koji je kapacitet pumpe ?.Na koliko bari prskas i koliko ti treba vremena za 1 hektar ,koja kolicina vode po m2 ?.
Sirina zalivanja 50-ak m ?,iz bunara ?.

Ika

660defc9e9cb916f04e4405162b0e708.jpg

d4065439fc459d1a11e2380fc9abfa36.jpg

2cf6a39139249e138834f3de47bfdc39.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

E kad rece . Moze li se zob prodati kod vas i posto?
ma to svake godine posijemo cca 0,5-1 jutro...ne bacam gnojivo nit špricam, koliko bude da bude :)
pa ubacim zob u smjesu za zelenu gnojidbu, a dio ode za stocnu hranu za svinje za vlastite potrebe...
Na malo ju je teško prodati, a na veliko jos teze...mislim da u Hr samo jedan otkupljivač otkupljuje (na veliko)

Meni se pokazala najjeftinije u borbi protiv sirka i korova, kad mi izbije sirak/korov npr 10-15m kraj loših susjeda, stavim tu zob do susjeda (do susjeda bacim rasipačem 8-10m na strnjak cistu zob kao zelena gnojidba a ostatak njive ubacim i pomiješam zob sa smjesama zelene gnojidbe) pa solidno ocisti njivu za sljedecu kulturu tj soju u mom slučaju (pšenica - zelena g - soja)

Nazad
Vrh