Paracinac88
Član
auuu ko sta radi samo ga locem na ovaj vrelac,koliko god da imam bice mi prinos dobar jer do sad je nikad nisam sejao
Послато са SM-A536B помоћу Тапатока
Послато са SM-A536B помоћу Тапатока
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sej konvencionalni hibrid, sve ga nosi od hemije.Ne mogu dozvoliti sebi da forsiram suncokret i psenicu nikako.
Na boljim parcelama definitivno opet ce kukuruz i soja.
Kukuruza manje a soje moram vise. Ne mogu posejati na tim parcelama suncokret pa kasnije da se ubijem da ih ocistim i pitanje je vremenski period ciscenja. Tako da mogu samo da se nadam da nece se ponoviti ubrzo ovakva godina. Druga stvar, ove godine posle mnogo mnogo godina desilo se to da sam setvu soje zavrsio 5 Maja i gadno pogresio. Nekad sam poceo setvu pocetkom Maja i zavrsio u drugoj polovini Maja.
Ponekad ne treba gaziti svoje principe, pogotovo kad krajnji rezultat je pozitivan ali eto, desi se, covek se uci dok je ziv!
Svake godine u prvi razred .Ne mogu dozvoliti sebi da forsiram suncokret i psenicu nikako.
Na boljim parcelama definitivno opet ce kukuruz i soja.
Kukuruza manje a soje moram vise. Ne mogu posejati na tim parcelama suncokret pa kasnije da se ubijem da ih ocistim i pitanje je vremenski period ciscenja. Tako da mogu samo da se nadam da nece se ponoviti ubrzo ovakva godina. Druga stvar, ove godine posle mnogo mnogo godina desilo se to da sam setvu soje zavrsio 5 Maja i gadno pogresio. Nekad sam poceo setvu pocetkom Maja i zavrsio u drugoj polovini Maja.
Ponekad ne treba gaziti svoje principe, pogotovo kad krajnji rezultat je pozitivan ali eto, desi se, covek se uci dok je ziv!
Uvek jeftino posle ispadne najskuplje- monokultura ...Mi problem imamo sa onim divljakom od suncokreta ,nemamo problem sa samonikli. Dobar deo atara je "zaražen "tim semenom.
Ja sam menjao malo taktiku i baš na najboljim zemljama sejem između ostalog i suncokret. Mislim da je jod nas najveći krivac monukultura i dvopolje retko ko radi tropolje a četvoropolje mislim da niko ne radi.
Kod mene je monokultura soje vec godinama i ne primecujem nikakvu razliku. Nekako se stalno vratim na nju.Uvek jeftino posle ispadne najskuplje- monokultura ...
To је одрађено пре неки дан, укупно 3,75кј соје је потањирано, јер није било ничега у њој....Čujem od jednog čalmanca koji radi dobro svoju zemlju, da će soju najverovatnije zaorati, tako je loše rodila.
Suncokreta za sad imam 4.2t/ha, soje tipujem oko 2t/ha. Tako da sve teorije padaju u vodu, treba doziveti iducu godinu a previse se oslanjati na teoriju ne vredi.Kod mene je monokultura soje vec godinama i ne primecujem nikakvu razliku. Nekako se stalno vratim na nju.
Suncokret najvise iscrpi zemljiste. Na trecem je mestu, posle krompira i repe. Preporuka je da se ne seje na istoj parceli narednih 4-5 godina pa mi se toliko ne djubri na ove cene djubriva.
Zatim, suncokret ne mozes skladistiti a soju mozes. I za soju ti treba 2-3-4x manji skladisteni prostor nego za druge kulture sto meni licno mnogo znaci.
I jos eto sacuvam svoje seme.
Pa i ja se ne oslanjam samo na teoriju, inace soju ne bih gajio u monokulturi. Suncokret nikako ne bih smeo, iskreno.Suncokreta za sad imam 4.2t/ha, soje tipujem oko 2t/ha. Tako da sve teorije padaju u vodu, treba doziveti iducu godinu a previse se oslanjati na teoriju ne vredi.
Cak i repa moze da ide na 3godinu bez problema gde prethodno nije dugo sejana,a kod ekonomija koje je drze u redovnom plodoredu ide na 4 godinu zadnjih 20 i vise godina bez ikakvih problema.