Soja 2022

Primetio sam da ima zelenih mauna koje su napukle i vidi se zeleno zrno, da nije od previse kise? Da li je jos neko primetio ovo? Sorta je vendi.

Primetio sam da ima zelenih mauna koje su napukle i vidi se zeleno zrno, da nije od previse kise? Da li je jos neko primetio ovo? Sorta je vendi.
To se desava u godinama kada je susa i u nalivanju zrna padne veca kolicina kise. Mahune su male za velicinu zrna. Meni se to desilo neke godine i plasio sam se da ce se otvoriti mahune kada se osuse ali nije bilo problema.

To se desava u godinama kada je susa i u nalivanju zrna padne veca kolicina kise. Mahune su male za velicinu zrna. Meni se to desilo neke godine i plasio sam se da ce se otvoriti mahune kada se osuse ali nije bilo problema.
Mi nazalost jesmo...pocela ispadati,a soja jos zelena za kombajn...ipak vrsili sa 20 vlage.muka.

Kod mene su maune jos zelene pa i zrno je jos zeleno onako nabubreno , mislim kako ce sazreti ako je mauna rascepljena? Moglo bi da dodje do plesnjenja kad je tako otvorena?

Nisam jos nista,kukuruz je sav uzreo odavno ,on je prvi na redu,a soja je jos negde sarena malo....trebao sam kasnije sejati,pored mene kod komsije na parceli sva je zelena ,od ove kise ce nagurati lep prinos.A

Ja pre neki dan napisao jednu budalatinu da se protiv suse borim setvom gorstaka tj soje druge grupe zrenja.
Ispade da nije glupost.kao sto se prosle godine ranije sorte posusile a gorstak docekao kisu, i imao duplo veci prinos, ova godina govori isto. Preziveo je u velikom procentu iako je setva bila 14.04. i sad puni mahune.

Молим те напиши кад буде зрела занима ме датум вршидбе.Сад не би ваљало да се окиша тј да пада киша сваких 5-7 дана па и 5,6л.

Tu sam i javljam.
On je po meni vec zasluzio ponovnu setvu.
Imam ga sada na nekih 2,5ha

Ostaje sada strah kada ce stici za skidanje. Prosle godine na oglednoj parceli je skinut mesec dana kasnije od ovih ostalih 5 sorti (pasat, pelikan, dana, apolo i vulkan)

To za II grupu zrenja stoji ali mislim i da ste dobili malo više kiše u proseku u odnosu na veći deo Vojvodine.

Soje u nasem ataru. Ima od ovakve kao na prvoj slici pa do kao na drugoj. Pre 25 godina sam poceo da se bavim poljoprivredom i ovako lose soje nije za ovaj period bilo kod nas kao ove godine.

Slike su drugarove. Ja nisam smeo da slikam jer sam se plasio da ce me uhvatiti srackalica :ROFLMAO:

ISd8KoD.jpg

zYqZGWC.jpg

Prva slika je u zemlji losijeg kvaliteta a druga u dobroj zemlji do kanala gde ima vode. Ta zemlja sa prve slike kada ima dovoljno padavina moze bez problema da da dobar prinos. Na toj slici se vidi kakva je situacija bila sa padavinama i vidi se po velicini kada je prestala da raste.

Prva slika je u zemlji losijeg kvaliteta a druga u dobroj zemlji do kanala gde ima vode. Ta zemlja sa prve slike kada ima dovoljno padavina moze bez problema da da dobar prinos. Na toj slici se vidi kakva je situacija bila sa padavinama i vidi se po velicini kada je prestala da raste.
Do česme njiva?delovala je solidna pre neki dan kada smi obilazili.inace kod nas je jos gora slika,u ataru uopste vise nema zelene soje.

Ima mnogo takvih parcela kao na prvoj slici i u nasem ataru!
Jos pre meaec dana pisao sam da u slucaju ako ne pada u skorije vreme nece biti veceg prinosa na takvim parcelama od 200-300 kg. Verovatno ni toliko!
Sto kaze Cici od kad znam za sebe ovako nesto nije se desilo!

Nazad
Vrh