Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema ni jedna za sada, a sojka je za sada dobro jedino fali mahuna.
Juce sam obilazii jedva 10ak po biljci.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Pricao ne pricao isto ti se hvata.
Inace kod nas Amon od 2900 do 3100 din litar. Suzbio odlicno grinje. A ko ima problem sa tripsama mora nesto drugo da doda recimo Fastac.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Čujem sad da je možda najbolja kombinacija Amon i Bifenikus, upravo zbog i drugih gamadi koje su počele da napadaju soju. Kažu doza 0,25L + 0,25 L, samo mi to nešto malo Amona, samog ga ide 0,75 L.

Premijer ima u NS Agro ing al pakovanja od 2,5dl i cena mu je jaka 2100 din. Izađe 8400 litra, a neko je napisao da ima za 6200 mada cisto sumnjam. Otisle su cene gore. Ako imas DOO pogledaj u Savakop oni bi trebali biti najeftiniji, al rade veleprodaju.Kaze mi drugar da je prekljuce dve palete akaricida otislo iz NS agro inga. Pociscen magacin. Izgleda grinja ubija na svim terenima.Evo sad gledam isto Hemoslavija online samo Vertimek i cena momacka 5600 i koji dinar 1l

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
Hemoslavija ima na stanju i Belchimov Romectin po ceni od 2599,00, pa birajte

Nista ne mora da znaci ukoliko padne u narednih 10-15 dana neka kisa od bar nekih 20-30 lit bice solidnih prinosa, vecih od 1 t/kj bez dileme, bila bi pozeljna kako bi zavrsila ove gornje slojeve koje je izbacila posle zadnje kise.
Ukoliko necemo vise kise dobiti tesko gde ce biti preko 1 t/kj
Ovo govorim za nas kraj gde je pre kise bila visine 30-40cm sa izgorelim mahunama.

Hoće li soja da odbacuje tek formirane mahune (npr. veličine 1cm) zbog velikih vrućina iako ima vlage u zemlji? Isto pitanje i za cvetove? (Vlage za sad ima ali ni to neće trajati do veka, pogotovo jer sa mahunama soja troši mnogo više vode nego bez njih.)

Da dodam još, sinoć sam malo kopao soju (wendy) i vidno je napredovala od poslednjeg obilaska. Sad već ima 5-10 većih mahuna, i više malih tek formiranih. Na 70 cm je blizu potpunog zatvaranja redova, sad je potpuno zatvorila u dolovima i gde je bolja, ali na najvećem delu još joj fali. Visina je oko butina. Na delu gde je bolovala od dikambe je takođe napredovala, ali tamo neće zatvoriti redove ove godine. Grinja ima minimalno, one oazice u kojima ih je bilo stoje tako, ne šire se za sad, uglavnom mislim da nije za prskanje, tj. nema ekonomsku opravdanost. Pratiću da li će se širiti dalje...

Puna je cveta ?,kad je ta sejana ?.Kod mene i kod drugih cvet samo ka vrhu,dole mahune ali tek je jedva pocela da puni,trebace jos kise da zavrsi kako treba.Sareno po parceli,negde malo preko pola metra visine,negde malo iznad metar,negde preko 1.5 metara....tu gde je tako visoka dole kad razgrnem masu zemlja mokra na povrsini,ali gde je iznad pola metra,nije u potpunosti bas zatvoren red i suva je zemlja dosta.Voleo bih da je bar popunila nesto mahuna do sad,ali sve su skoro prazne,tek nesto malo je krenula da puni,sorta Savulj i Maksimus,setva 13.04.Dosta su visoko prve mahune sto se vidi na slici,to je ono pre ovih kisa ,kad je jadnica odbacila donje cvetove valjda ili sta vec ....

picture url

Inace,cisto radi reda da poredimo,slika soje Sava iz 2019-te sa prinosom 4.4t/ha, setva 5 dana ranije nego ova gore na slikama od danas, koja je sejana 14-og.04 ,pogledajte broj mahuna tada i sad .....Ali Sava ako nista drugo ce otici u visinu pa makar joj to poslednje lol,za one koje se greju na sojinu slamu ne trebaju traziti drugu sortu xd.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje.
Dali je neko vrsio mini ogled sejanja na 50 i 70 istu sortu na istu njivu sve isto samo medjuredni razmak razlicit?
Koji su rezultati?
Prednosti i mane?
Ako nije opet lepo 😁

Pisano je već o tome,nema skoro nikakve razlike u prinosu,jedina prednost setve na 50cm je što soja pre sklopi redove i onemogući da rastu korovi.Sejem je već godinama na 70cm zato što neću više da širim i skupljam traktor a i lakše je ući u veću soju da se išparta ili uradi korekcija prskanja ako je na 70cm.

Ako nije bar 10 puta pisano o tome . Ogledi pravi su radjeni u SADu , mozda i ovde . Tamo je otprilike pokazano da mu dodje na isto i da je prednost na 70 jedino u tome sto netreba uzimati drugu mwhanizacijui prepravljati u sve pase .
Ovde smo otprilike zakljucili ako smijem , kolko sam pratio , jedno 70 % nas misli da je to svejedno a jedno 30 % posto misli sa gusci redovi rode vise . Neznam dali je iko rekao da redovi na 70 rode vise .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh