Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakva su vam iskustva sa ns rubin, do sada sam sejao apolo, maksimus i savu, koliko rubin kasnije sazreva u odnosu na pomenute, planirao sam malo za probu...

Ja imam samo triumf i rubin,tek ove godine sam ubacio i tajfun za probu. Ja sa rubinom sam zadovoljan,

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Kakva su vam iskustva sa ns rubin, do sada sam sejao apolo, maksimus i savu, koliko rubin kasnije sazreva u odnosu na pomenute, planirao sam malo za probu...
2019 mi je Rubin dao najveći prinos, pored Apola i Valjevke. Imao sam ga i 2018, odličan je bio. Prošle godine nisam a hteo sam, a ove je opet posejan. Znam par njih koji su u suši 2017 prošli solidno sa njim.
Ja sam ga sejao na 3.5 cm. 400.000 biljaka je optimalni sklop. Ima mase dosta za zaoravanje ili baliranje, iza sečke bude kao jorgan debelo.

Ja imam samo triumf i rubin,tek ove godine sam ubacio i tajfun za probu. Ja sa rubinom sam zadovoljan,

Tajfun je 00 grupa zrenja, zar nije malo rano za setvu njega? Ja ga sejem uvek posle ječma i pšenice kao postrnu setvu.

Prosle godine dosta se ljudi hvalilo za prinos tajfuna a triumf i rubin me do sad nikad nisu izneverili,nije bilo rekordnih prinosa ali uvek prebace preko 2tone po jutru

Jesi li uzeo seme u NS ili negde privatno? Meni treba 50 kg a nisam stigao da odem do NS.

Nikad nisam uzimao novo seme,uvek ili sebi ostaljam pa selektiram ili od ujaka uzmem neku novu sortu

Tajfun sam mislio, ja sam moj od prošle godine greškom pomešao sa drugom pa trebam uzeti ponovo.

Meni je problem - ma nije neki problem, mogu ja "otoga" da spavam, ali no... - sto je dosta gusta soja... ipak je to bilo mnogo (66 kg/kj posto inace sejem ~50 kg) iako je seme bilo kao klikeri da su sejani... Bas smo diskutovali pre par dana, pa se g.din Saric nasalio na g.din Maticev racun da vise kg "ode" kad je krupno seme, samo nisu znali da nije pneumatska "masina" sejala vec "home made" mechanicka za soju (a ja nisam to rekao, da ipak ne seje ta masina seme po seme, pa ako je krupno ne "upadne" toliko semena, pa je rana setva - 11. 04. -, mraz ce da "odnese" malo... pa i je dublje otislo... tako sam bar ja mislio). Ali na kraju krajeva mi se cini da je ipak gusta soja... Sad da li nece da se grana, ili ce biti nekih drugih posledica, videcemo (na zalost nisam ostavio "kontrolu" u vidu da sam napr. posejao 20% manje semena).

Sutra (ili zbog vetra, najverovatnije "prikosutra") sledi prvo prskanje na zeleno (posle setve je prskana samo totalom ~2,5 lit/kj sa ~75-80 lit vode/kj) sa oxasulfuronom (Oxon) + tifensulfuron-metil (Okvir) po pola doze, nadam se da ce odneti ili bar zaustaviti malecki (1-1,5 cm) muhar, ne samo sirokolisne. Ako ne onda idemo kasnije (plan je za ~2 nedelje pola doze imazamox i bentazon (Corum) + malo bih dodao jos (da kazem dodatnih) bentazona (Savazona) i drugu polovinu tifensulfuron-metila (Okvira)). Naravno kasnije jos protiv uskolisnih, ali to cemo tek videti za mesec dana, mozda i vise.
Ehh sad... mozda ce to drugo prskanje protiv sirokolisnih korova biti nesto vise od 2 nedelje, posto kise nema na vidiku...

Poslednja izmena:
Gotova setva i soje.
657d25ddf23c261dcc0d454f633e0ba7.jpg

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh