Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala svima na odgovorima u vezi valjanja. Prosle godine je isto imalo vlage dosta i nisam valjao nijednu kulturu, ali mi kombajner rece da bi jos lakse pokupio donje spratove da je povaljano.
Ako se na mene odnosilo da imam visak goriva, iskreno nema viska na ovu cenu ali imam manjak iskustva sa sojom valjda nije toliki greh sto sam uopste pitao.

Poslednja izmena:
što se valjanja tiče, u pšenici, jesenas jedan čovjek mi usput prošao samo uvratinu, poslije sjetve, taj dio gdje je bilo povaljano prvo je izašlo, pa mi žao što nisam sve povaljao, a kako je kod soje, to neznam

Nikad nisam valjao soju,menjaj kombajnera trazi ko ima flex kosu,kod kombajniranja jedini problem ima ako si ostavio razor pa nije ravno,tu nemoze da pokupi a posle sejacice ides jos da spartas pa se to ujednaci

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Meni je drugar prošle godine uradio u jermenovačkom ataru sa maxifleksom.S obzirom da ja imam običan na Dominatoru 80 stari tip hedera meni se lično ne sviđa kako moj može da se spusti baš dole.Kad uporedim ta dva hedera razlika je evidentna ,kad bi uspeo da izračunam koliki je gubitaka i ako ima min 50 kg ja ne bi više ni upalio kombajn ,bar ne taj moj.Baš se trudim da odradim da bude što ravnije,nma razora u u njivama ali jbg.

Napravi poredjenje: jedan broj redova (npr. 1-2 kj.) on skine sa maksfleksom u jednu prikolicu i isti broj redova ti skineš u drugu prikolicu i na vagu. Ne vredi meriti manju površinu jer vage na otkupnim mestima zaokružuju na 20 kg.

Ma ne cepidlačim ,bar ti me znaš i znaš da sve sem kombajniranja radim sam ,zato sam i mislio da sebi olakšam,da nikog ne cimam ako finansijski ostanem na istom .To sam samo primetio na soji u ostalim kulturama nemam zamerke.

Hvala svima na odgovorima u vezi valjanja. Prosle godine je isto imalo vlage dosta i nisam valjao nijednu kulturu, ali mi kombajner rece da bi jos lakse pokupio donje spratove da je povaljano.
Ako se na mene odnosilo da imam visak goriva, iskreno nema viska na ovu cenu ali imam manjak iskustva sa sojom valjda nije toliki greh sto sam uopste pitao.
Ako je prosle godine bilo dosta vlage onda ce je uvek biti

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Talianu da nemaš možda blinde na cilindrima ulaznog grla?Zbog njih ne radi plivajući položaj hedera već se stalno zabada u zemlju.

Uh ne znam ima neki prsten sa nekom žicom i tu neka kao čivija pa ga fiksiram u rupu,mogu slikati ovih dana pa da vidiš.
Jedan mi je cilindar zuknuo,, pa sam morao menjati stavio novu klipljačnu i radili mi u Cehidu,mežutim moja je colovna original pa uradili su metričku sad imam utisak kao da ne spušta podjednako,ili sam se utripovao .Probaču nači slike ovršenih parcela.

Ovo prvu ne vidim da li je maxi kosio ili moj kombajn, a ove ispod su novi zakup ni teren nije baš al mislim da ima veliku gubitak.
(ispravka i ovo je moj kosio,prepoznao sam njivu.)
Ovde se vidi da uhvati zemlju, znači do nas je probano max.
Ovo sam našao na delovima parcele kad sam orao dodušw ovo je bio novi zakup pa ni teren nije baš idealan.

Poslednja izmena:
Prosle godine nije bilo kapi kise od 10.marta dva meseca

Ma ne cepidlačim ,bar ti me znaš i znaš da sve sem kombajniranja radim sam ,zato sam i mislio da sebi olakšam,da nikog ne cimam ako finansijski ostanem na istom .To sam samo primetio na soji u ostalim kulturama nemam zamerke
Razumem te ja u potpunosti. Prosle godine nakon skidanja soje neke parcele su bile skroz zelene koliko je zrna ostalo ispod kombajna.
Sudeci po tim tvojim slikama dosta se visoko tu kosilo i o tome treba voditi racuna.
Ili neravan teren ili je do kombajnera .
Bilo je u nekim godinama kad je soja bila niska, cak i da se brije opet je bilo rastura.
Mada i u takvim slucajevima dolazi do izrazaja jos vise neravan teren a i heder.

Prosle godine nije bilo kapi kise od 10.marta dva meseca

Kako gde, razlike u vremenskim prilikama ima od grada do grada da ne govorimo o regionima. Kod nas je isto tako bilo u martu i aprilu 2018. Prosle godine dve tri lepe kise su nam dale dobar vetar u ledja

Zavisi kakvo je seme. Ja sam na razmaku od 3 cm na 70 redovi sejao od 34 do 52 kg po jutru...
Na strani 21 sam pitao oko setve soje...
Izvinjavam se jer nisam pitao lepo oko setve razlicitih hibrida i normalno je da ima razlicitih faktora. Evo sad imam malo konkretnije pitanje za ovu oglednu parcelu koju treba da sejem, obzirom da znam koji su hibridi u pitanju.

Sa plocom od 96 rupa, kako da je podesim da posejem oko nekih 80kg/ha za sledece hibride:

1. Pasat 00
2. pelikan 0
3. dana 0
4. vulkan 0
5. apolo I
6. gorstak II
7. xxxx hibrid

Parcela je 2,2ha i tu treba da se poseje ovih 175kg. Da li da nastselujem sejalicu na maksimum bacanja semena, sto mu dodje nekih 80kg po hektaru, i da ne razmisljam o detaljima?

Cilj mi je zapravo da posejem ipak manje semena nego kao vi na tako jakoj zemlji. Ako vi sejete ove hibride sa nekih 80kg/ha, onda bih isao za jedan stepen setve manje.

Znaci, ako vi sejete recimo 100kg/ha semena, onda je meni idealno da posejem ovih mojih 80kg/ha.

Apolo sejem nekih 2ha a ovo ostalo su pakovanja od po 25kg pa ako neko ima iskustva.

Sa kojom sejalicom seješ, pneumatskom za kukuruze ili zitnom? Ako sejes sejalicom za kukuruze onda se ne gleda kilaža po površini već broj zrna po površini i sejalica se podešava tako da odgovarajućim razmakom u redu postigneš taj broj zrna. Kilaže mogu jako da variraju od godine do godine spram krupnoće zrna na istom razmaku između zrna. Tako da nemoj da se opterećuješ kilažom isejane soje već brojem biljaka tj. razmakom između zrna.

Marko, takvu preciznost ti niko ne može reći jer su semena različite krupnoće i težine. Orijentaciono na tu ploču ako namestiš na 3 cm će otići oko 80 kg. a na 3,3 cm 72-73 kg. Sve to na 70 cm međuredno. To zavisi od semena, ispravnosti sejalice, brzine kretanja .....

Da podelim iskustvo sejao sam soju 27 28 i 29 Marta, konačno je nikla posle svog hladnog vremena i nerviranja da li cu je presejavati. Bez potrebe sam usao u problem jer sam na svim sajtovima i TV slusao meterologe uglavnom najavili su topao i sušan prvi deo Aprila a drugi deo hladan i kišovit, posle setve se to sve izokrenulo. Znači ne vredi verovati meterolozima duže od 3 dana. rana setva ne vredi nerviranja. Sad mi je nikla svi su redovi tu mozda negde nesto fali ali i energija klijavosti je bila oko 75%, glavno je da nema praznih redova ili praznog prostora u redu. Seme je išlo u vlagu za 2 dana je nabubrelo kao pasulj, a kada je bilo prva 3 topla dana skoro sva su proklijala lepo, onda su oko 20 dana čamili klijanci na 0,5cm - 1 cm ispod površine da bi konačno niklo. Sejao sam Vandy na svoj površini 40ha
39cd5a09cbf52a1c000e41febaea9407.jpg
df16f36a9299fe520716bce478dd3010.jpg
8257eb0b720c12d7adac4f5e32c84bbc.jpg

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh