Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I naravno nisi ostavio dio parcele kontrolu bez djubriva da bacis na papir na jesen.
To je tačno, nemam baš puno zemlje, tako da nisam imao baš prostora da radim puni eksperiment...
Recimo, da imam dosta zemlje, radio bih eksperiment sa nekoliko grupa:

G0 - samo seme bez bilo kakvog đubriva
G1 - seme + NutriBoost
G2 - seme + Amosulfan
G3 - seme + NutriBoost + Amosulfan

Mislim da bi se ovako najbolje pokazale razlike, ali možda i problemi kada se dva đubriva bacaju zajedno. Ali na žalost, površina je ograničena, tako da nisam u mogućnosti da izvedem ovako nešto...

Moje misljenje je da soji treba dati samo na jesen dovoljno p i k ,a za azot nema koristi nju prihranjivati,nemamo mi klimu da ona izgura preko 5-6t po ha,za koje prinose bi joj bilo potrebno dodatnog azota ,ovako za 2-3-4t po ha ,ona obezbedi sebi dovoljno preko azotofiksacije.

Startno đubrivo je np ok, al ni to nema vajde u prolece.Tako samo rizikujes da ti najveci deo korena ostane u gornjem povrsinskom sloju.Po meni to nema logike u proleće.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
Treba probati,posle desetak godina odkad je u prodaji mi koji smo ga probali koristimo ga uvek

Ja sam išao logikom da joj dam dovoljno azota za start, pošto je još uvek nerazvijen koren i nema azotofiksacije, a posle neka se snalazi :)
Fosfor bi takođe trebalo da bude značajan prilikom ukorenjavanja biljke, tako da sam i to ubacio, količine nisu velike, trebalo bi da posluži za prvih 10-ak dana.
Svakako posle neću raditi nikakvu prehranu, samo herbicidi i paranje...

I ja danas posejao, ove godine već sa pomoćnikom!
513d81d556f705b99f625972dfdb7860.jpg
9a6eddefb6502f0ae2b716cfbbe20206.jpg
d45cb5c4dee6f3a20fc282a251f062d2.jpg

To je tačno, nemam baš puno zemlje, tako da nisam imao baš prostora da radim puni eksperiment...
Recimo, da imam dosta zemlje, radio bih eksperiment sa nekoliko grupa:

G0 - samo seme bez bilo kakvog đubriva
G1 - seme + NutriBoost
G2 - seme + Amosulfan
G3 - seme + NutriBoost + Amosulfan

Mislim da bi se ovako najbolje pokazale razlike, ali možda i problemi kada se dva đubriva bacaju zajedno. Ali na žalost, površina je ograničena, tako da nisam u mogućnosti da izvedem ovako nešto...
Ako ne seješ u monokulturi slobodno G0. U najboljem slučaju, ako prehraniš za toliko će ti više roditi. Jedan gazda je kod nas pravio ogled, pola njive bez djubrenja a pola bacio An. Rezultat, gde je bio An manji prinos...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Smanji se formiranje kvrzica i azotofiksacija u nekim slucajevima ako se dodatno djubri azotom soja,mislim da bi manje skodilo ako se prihrani kasnije,kroz spartac npr.

Azotna đubriva sproleća u vidu ana i 100-120kg po ha maksimalno za start biljke dok neformira kvržične bakterije, takođe sam primetio da soja najviše voli da koristi ostatke hraniva od preduseva (kukuruz), ipak je njen korenov sistem dosta slabiji i nerazvijeniji i podložna je stresu što jako utiče na nju i dugo traje oporavak.

Za soju se ne preporucuje npk u prolece jel moze doći do smanjenja prinosa. An ok i te bakterije, al npk samo u jesen sa naglaskom na kalijum. Ako je zemlja u Vojvodini onda gledaj da je kalijum u sulfatnom obliku.

U soju ne planiram da bacam nista u prolece samo startno djubrivo koje pojede za dorucak... osnovno djubrivo baceno u jesen. 1 put sejem soju

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Radio sam ogled kod sebe na 2 ha pre par godina.Na pola parcele je islo 175 kg mapa u jesen, a na pola parcele 175kg ureje u prolece.Sorta sava je dala na ovom delu gde je bacan map 3300 kg po ha, a na delu gde je bila urea 2900kg po ha.Tamo gde je bila bacana urea jedino sam imao vise bala za lozenje za nekih 20%.Samo masa, a zrno niks.

Ja radim godinama soju bez djubrenja, ali obavezno pred usev kukuruz. Razlog tome je što sa kukuruzom cistim njivu od sirokolisnih korova, i dobro djubrim. Radili smo posle godine ogled kolega i ja, ja bez veštaka 2100 kg po kj, a on sa vestakom tačnije, 3*16 100kg po kj prinos 1600 kg,stim da je meni predusev bio kukuruz, a njemu soja. Godinama baca 3 * 16 i uvek ima slabije rezultate, seme je isto, kao potez zemlje gde smo radili ogled

@sale ratar Hmm,vec pred prvu trolisku ima formirane nodule,a njixov broj ce zavisiti od mnogo faktora,no jedan sigurno jeste vestacka azotna djubriva,pogotovo nitratni oblik,navodno ostecuje nodule na korenu i smanjuje njixovu brojnost,no ima tu jos mnogo toga.Ja jos sigurno azota davati necu nista ako ga moze sama obezbediti.Kod nas ko je probao dodati azotnog djubriva kod soje ,dobio je u najboljem slucaju onoliko veci prinos koliko ga kostalo to djubrivo,jer kao sto sam rekao,to su sve prinosi ispod 4t po ha ,i za te prinose ona lako obezbediti sama dovoljno azota,bitna je kisa samo.
@Goran G. Jel si probao na svojoj jednoj parceli ogled soju jedna do druge ,prvoj daj sve navedeno od djubriva,drugoj samo npk na jesen,koje su razlike u prinosu/zaradi ?.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh