Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ми данас скинули последњу њиву, била је 0,75кј повшрине, Белуга која је обећавала да ће дати солидан род, међутим десило се то да је доста махуна било празно или само са по једним зрном, а нека су била толико ситна да су вероватно испала кроз комбај назад...све у свему одличан принос од 480кг...за ову сезону крај, сва соја кућни лагер, чека се цена нека мало боља....

Zavrsio sa sojom,jos jedna godina da sam prezadovoljan sa njom,Sava i Maksimus skinuti sa vlagom 13.6% od juce,primese nista,danas bez odbitaka sem nekih ulaza,izlaza,jedino se gleda na gmo.Prinos nesto iznad 3.6t/ha ,nzm bas tacno koliko je ostavljeno za seme.Uvek moze bolje,sa moje strane sam pogresio sto nisam usevao jedan manji deo jer mi sejalica nije sejala kako treba,plus grinje na par oaza su bas usr... prinos ,nije bilo maltene nista,a prasine u tri lepe.Mada ne prasi samo soja,neke parcele gde se skidaju kukuruzi ono prasi od jednog do drugog kraja njive skoro,nikad nisam video toliku prasinu u kukuruzu.

Теби Аркадије летос мало,мало па киша оде на Сечањ,мало на Ботош,мало на Конак,никако да падне на Неузину и опет имаш добар род соје ! Каколи је тек родило код њих !?

Gotov fantast. Oko 15 meteri po kj. Ostavili za seme određenu količinu. Arenda slabija, a kombajner kaže da je na jednoj njivi bilo bliže 20 meteri. U svakom slučaju zadovoljni imajući u vidu kakva je godina. Predusev šećerna repa.

@nikt
Pa nismo imali kise,a nisu ni oni,nije to bas tako lokalno bilo.Ja gde sejem soju ta zemlja je kao stvorena za nju,otkad je sejem prosek mi je za sad preko 3.9t/ha,ove godine najlosiji prinos.A sta da kazem sa suncokretom ?,jedva sam izvukao prosek nesto preko 2t/ha,a mnogi ovde pisali prinose toliko po jutru,tj nekima je to standard valjda.Ja suncokret mrzim strasno ali moram da ga sejem zbog suse,kao i mnogi drugi kod nas.Ali uljana repica polako hvata zamah kod nas u ataru koliko mi se cini,necu ni ja jos dugo bez nje na mojim parcelama.

Где складиштиш соју мислим какво складиште имаш?
Имамо чардак, за ову годину само она остаје кући, следеће године правимо складиште за остале житарце, вероватно оне силосе од жице, издизаће се стара шупа на 6м висине, сада је 3,5м како би се они сместили у тај део...тако да ће по нашој процени око 80% свега бити код нас, ресто ће ићи на складиште код харачлија.....

Опшио сам је са понцинкованом мрежом, а ставили смо утеге на свака два метра од арматуре 12мм на стубовима, са навојима да могу да се затегну по потреби...наравно бетонска плоча са остављеним луфтерима је носач целог чардака....који је тренутно димензија ДхВхШ-14х2.45х2.2м, а план је исто тако да се продужи за додатних 8м...што би требало да буде довољно за око 10 вагона хране...ресто иде у арматурне силосе, као што рекох

@BOKIBOLE
XD,pa nema tu nikakve mudrosti,zemlja je niza,blizu je reke,dole je plava glina na oko 50-70cm,drzi vlagu jako dobro,plus jake rose.Pa nemam samo ja takve prinose kod nas,svi koji seju soju na tim zemljistima imaju dobre prinose soje,pored moje soje je neka zadruga isto imaju soju,jos bolje njixova izgleda,sejana par nedelja kasnije.Imam naravno negde analizu ali je stara mislim 4-5 godina ,po analizi zemlja je losija,nesto je kiselija po ph,humus je nesto iznad 2% ,nema P skoro nista ,i K je u nedostatku kao,tako nesto po secanju.

Danas uradio Vendi.Na jednoj parceli od 4 jutra, predusev kukuruz, đubrenje 0, 7640 kg.Na drugoj parceli isto 4 jutra,isto kukuruz predusev, đubrenje 0,rastojanje nekih 1000 metara od te njive 6410 kg.Kad se zbrojim 1750 kg po kj.Za ovu godinu kod nas puna kapa.Ova druga parcela je malo visa,na bregu sto bi rekli i tu je sojka kapitulirala ranije.Prva njiva, kukuruzovina paljena, a druga zaorana. Ispadne bolje gde je paljeno.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

I ja se nadam da ce ova kasnija setva da mi sredi ovaj usrani prosek od nekih 1215 kg/kj sto sam skinuo do sad.
Vezano za Arkadijev post o prinosu, Znas kad Arkadije bi dogurao prinos do 2 t/kj bez kise? Nikad! Moze zlatna zemlja da ti bude ako nema padavina nema teorije da se to ostvari. Tako da u buduce sa ogranicenjem uzimam u obzir tvoju kuknjavu o susi.

Juče smo kosili u jednom delu atara prema Ilandži,soje su stvarno ful izgledale celu vegetaciju,prašine nenormalno prinos oko 1300-1400 od oka ,kombajner kosio i svoju blize te moje 2 t po kj mereno. Kaže ni malo prašine,dolazim do zaključka da je neka bolest ,trulež,garež ili šta več neka boleština uhvatila . Kod mene bila več godinama u monokulturi kod njega u plodoredu ,nisam pametan.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh