Soja 2017

Tesko je u ovom trenutku odrediti prinos. Sve mahune su skroz napunjene sa jako krupnim zrnima. Kopao sam rukom do dubine od 15-tak cm ( dublje nisam mogao ) i zemlja je dotle blatnjava. Nadam se da ce sa tom vlagom izdrzati ovaj predstojeci toplotni talas i da se zrna nece preterano skupiti. Ajde ipak da probam da dam neku prognozu.... ako padne neka solidna kisa za desetak dana oko 1500 kg ako ne padne onda 1200 kg.

• Like
Reagovanja: KTM
Tesko je u ovom trenutku odrediti prinos. Sve mahune su skroz napunjene sa jako krupnim zrnima. Kopao sam rukom do dubine od 15-tak cm ( dublje nisam mogao ) i zemlja je dotle blatnjava. Nadam se da ce sa tom vlagom izdrzati ovaj predstojeci toplotni talas i da se zrna nece preterano skupiti. Ajde ipak da probam da dam neku prognozu.... ako padne neka solidna kisa za desetak dana oko 1500 kg ako ne padne onda 1200 kg.

Ovo blato je misaona imenica za nas...

Kad se ispišam,bude blato minut,posle i to praši

- - - - - - - - - -

A mi već prekosutra vršemo ... napredno....samo jaakoo

OOMqjY6.jpg
[/IMG]

a ove će za koji dan izgledati isto tako...

ITmb4Ng.jpg
[/IMG]

AusKGdD.jpg
[/IMG]

više sreće drugi put

Kombajner je iskusan i strpljiv! Cici,njiva je 3kj! Biće tu i 600kg!

- - - - - - - - - -

Koliko bi za njive koje ove godine daju ovakav prinos,dali arende za sledeću godinu? Da ste zakupodavac,koliko vas nebi bilo sramota tražiti?

Mozda je preterano govoriti tu o sramoti pogotovo ako je ta arenda ljudima jedini prihod. E sad, ako si placao preko arende u rodnim godinama onda bi red bio da sad spuste arendu za narednu godinu.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

Plaćena je za ovu 250,za prošlu,zbog predprošle(koja je bila duplo bolja od ove) 170,a pre toga dosta godina po 220

- - - - - - - - - -

Većini nije jedini prihod! Ali to nema velike veze,kako bi oni ove godine prihodovali,i da imaju sva radila?

Da sam zakupodavac i dalje bi trazio 250e po kj. Ja nemam nista sa tvojim rizikom. Da sam hteo da rizikujem onda bi sam radio zemlju. Jeste surovo ali je tako. Mozda sada posle 2013 je druga etapa snizavanja zakupa, tada je kod nas sa 300e palo na 250e. Sada mozda ovo bude kapisla za 200e/kj

Druga stvar je sto ja u zivotu nisam video tako losu soju tj zednu u ovom momentu. To je susa od pocetka jer ima po 2-3 grancice, fakticki od neke faze za prskanje sirka minimalno je porasla...:sta:

Ako ikakva korist ima od ovakve godine onda je to što ćemo naučiti još neke jako bitne stvari u vezi zemlje , a živjećemo i raditi još ...

Mindjušar , šta se desilo u medjuvremenu sa komšjskom sojom ?

Da mi to kazes, nikada vise ne bi radio ni ar moje zemlje, makar mi davao 1000e/kj za zakup. Da kulturno kazes, previsoko mi je to rukovali bi se i mozda opet nekada saradjivali.:ppozdrav:

Nazad
Vrh