Soja 2017

Gledam danas po ataru,neke soje ce se kositi za 10 dana...

Ja licno ocekujem da zetva save krene za max 3 nedelje, a to je tamo posle 18. avgusta. Ostale imaju jos malo izgleda da prezive.

Postovanje kolege! Potreban mi je savet u vezi tretmana protiv grinja. Pokusao sam na uvratinama do puta da ih zaustavim pre dve nedelje ali su vec bile uzele maha tako da trenutno se vidi da je 50% pa i vise sareno/zuto gledajuci lisnu masu sto od grinje sto od suse. Sava je u pitanju posejana 11.04. Dakle da li je ima smisla prskati ako ce biti za vrsidbu za 3-4 nedelje??

Ja neznam , nisam to ni vidio , ali na ove vrućine logčno je da bude grinja . Problem je što je pitanje dal je isplativo prskati jer svejedno će biti slab rod i sa grinjama i bez.

Grinja ima... vide se na donjoj strani lista kad se lupom zagleda pazljivo. Samo mene zanima da li su mogle za dve nedelje da prosaraju preko 50% povrsine ili to vise susa cini. Kad bi htela jedna dobra kisa da padne pa i da se bacim na trosak... ovako bojim se da joj ne gine da se sasusi i sa prskanjem i bez njega.

I ja sam u dilemi šta raditi.Ovi najavljuju narednih sedam dana paklene vrućine,što znači da će se sva osušiti-sa i bez tretmene.Šta kaže struka i naravno iskusniji farmeri po ovom pitanju?Da čujemo.Gde nam je Minđušar,on sve prska 7-8 puta.Ili je na moru ili Morahalumu?

Grinja svakim danom ima sve vise i to se vidi...mi smo juce prskali,a danas sam obilazio...negde na njivama usput ima 20% totalno suvih biljaka,vecinom uz kanale,trnjake,pasnjake-pa cak ima ih i u dolinama njiva,tacno se ocrtavaju kola.

romectin a.m. abamektin
po preporuci @bojcetica
[TABLE="class: tablepress tablepress-id-37, width: 632"]
[TR="class: row-1 odd"]
[TD="class: column-2"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TD="class: column-2"]Koju kolicinu abamektina idete po ha, ja sam prskao prvi put pre 7 dana sa 0,5l/ha?[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Syngenta preporucuje 0,3-0,5l/ha
902ecc1304b94d7d92f722844229d31a.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

0.3-0.5l mozda za taj original syngentin preparat. Zastitari kazu 0.6l... do 0.7l po ha... uz sto vise vode... inace nema efekta+ako bude potrebe ponoviti za 8-10 dana ako ima polozenih jaja jer preparat deluje samo na pokretne forme grinja. Odnosi se na akaricide cija je aktivna materija abamektin. Tako da je zezancija i to ne bas jeftina.

romectin a.m. abamektin
po preporuci @bojcetica
[TD="class: column-2"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TD="class: column-2"]Koju kolicinu abamektina idete po ha, ja sam prskao prvi put pre 7 dana sa 0,5l/ha?[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Radis sa 0,6 po hektaru u dva puta u kasnim vecernjim satima sa velikim pritiskom i količinom vode do 1000 l plus dodas i letol belo mineralno ulje 2 l u svako prskanje.Problem je sto grinja pravi paucinu na nalicju lista pa zato treba puno vode i jak pritisak da šamara list.Letol produžava dejstvo jel sluzi kao lepak pa ih zalepi za list.Dva puta je obavezno prskanje jer se jako brzo razmnozavaju.Najbolji preparat je Envidor i on se koristi kod preventivnog tretmana i treba mu dosta vremena da ih ubije i do 14 dana ali zato jako dugo drzi parcelu cistu i biljka ga usvaja u list tako da kad krenu grinje da sisaju lisne sokove se paralisu i prestaju da se hrane.

Poslato sa HUAWEI Y560-L01 uz pomoć Tapatoka

Cici kakav ovdje ocekujes rod, i da li ce ove tem koje su najavili naglo ubrzat zrenje zrna soje.

Evo malo moje soje dukat je u pitanju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh