Soja 2017

Zašto je tu lošija zemlja ,mislim na ceo taj potez (kuvajtski put) do ulaska u Srbobran? Tu usevi uvek kaskaju i izgledaju lošije u odnosu na one sa drugih njiva,šta je tu u pitanju?

Pretpostavljam da je razlog blizina asfaltnog puta i od vrelog asfalta stradaju uvek uvratine,a i stalno tu neke cevi kopaju buše i prevrću tu žutu zemlju gore i mešaju sa crnom,večito se tu nešto gradi gazi,a da je lošija zemlja i nije...pod selom baš imaš dobre soje...Neki tvrde da i ta isparavanja štete usevima od naftaša,e sad šta je istina ko će znati,ali otkad su intenzivniji tu naftaši mnogi tvrde koji imaju u tom delu njive,da nije više Tuk što je bio a nekad je bio po prinosu pogotovo soje među najboljim potesima kod nas zbog isparavanja Krivaje i Kanala...:ppozdrav:

Obilazim danas soju sa rodjakom, da vidimo kako podnosi ovu susu. Pukotine se i dalje lepo drze. Ne moze njih tamo neka kisica da popuni i smanji.. To nikako :sjasi:
Inace ovo je nova metoda uzimanja uzorka zemljista za analizu sa dubine od 60cm :ppozdrav:

Ovde je kisa prava pala 25 maja, sorta rubin na 70 cm.
2iramao.jpg
[/IMG
nqbnn.jpg
[/IMG]

Galeb je jos bolji dok Sava nije uspela skroz da se sastavi. Angela takodje spojena. Kako bi joj legla kisa, k'o budali samar, ali nema pa nema. Kad bi pala u narednih 7 dana bio bi sasvim solidan rod, a ovako po mojoj proceni ako bude 1000-1100 kg/kj bice san letne noci.

Mislim da je setvena norma galeba manja. Oko 80kg/ha.
Zahvaljujuci galebu koji sam dobio od naseg kolege sa foruma idklecin-a, poceo sam soju da sejem.

Galeb je jos bolji dok Sava nije uspela skroz da se sastavi. Angela takodje spojena. Kako bi joj legla kisa, k'o budali samar, ali nema pa nema. Kad bi pala u narednih 7 dana bio bi sasvim solidan rod, a ovako po mojoj proceni ako bude 1000-1100 kg/kj bice san letne noci.

Galeb je sorta koja se dosta izgrana, zato je i sastavio i vizuelno sigurno izgleda bolje. Sava se ne grana ali se u suši pokazala dosta stabilna i 2012god. je ona kod nas dala najveće prinose.Tako je tada bilo a ove će vidimo kako će da bude..

Uh Radoslave, po mom nekom iskustvu Sava lošije podnosi sušu od nekih drugih sorti. Ranijih godina sam imao samo Savu, a ove godine imam dve manje parcelice sa Vendy i Rubinom i čini mi se da bolje podnose sušu od Save. Kod ove druge dve sorte nisam video osušene stabljike (podgorele jesu ali bez sušenja), dok kod Save itekako ima osušenih biljaka, negde čak i oaze. Na žalost Sava mi je 80% ukupne soje.

Vendi

Apolo

Sve sejano 06.04. na 70 cm, apolo bez djubriva a Vendi predsetveno NPK 3X16 100 kg/kj.

Peet napiši nešto o ranijoj i kasnijoj setvi soje kod tebe...kakva je situacja sa jednom i drugom?
Nesto i nemam u ranijoj setvi! Napisao sam da sam poceo setvu 27 Aprila i zavrsio 17 Maja
Mozda su za nijansu bolje kasnije posejane ali mora se uzeti u obzir i to sto su posejane na takvoj zemlji gde je grehota posejati nesto drugo osim soje i svakih 7-8 a mozda i vise godina kukuruz!
Ako uporedimo Fantast i Trijumf od setve pre 10 Maja, Fantast je veci sa nesto manje mahuna od Trijumfa koji je manji a ima vise mahuna!
Nista jos nije gotovo!

Nazad
Vrh