Soja 2017

Na prvoj slici jos nekako deluje da ima spasa, ali ako je sva ili vecina takva kao na drugoj slici, necu da ti srce ogorcam ali roda tu nece biti! Za 15 do 20 dana vise nece lista biti!
Kojeg datuma je setva bila?

Pet neveruj soji nikad,ume ona da se povampiri,i to dobro,prosle godine pred vrsidbu moja dobila kisu,kad su izdjikale te polu mrtve moro sam da odlozim vrsidbu za 20 dana i onda kad sam je vruo je bilo bas dosta zeleni mahuna tako da,ako padne dobra kisa moze biti svasta.

- - - - - - - - - -

Stevo, to sam bas ja skoro napisao. Posle kise, krenula da raste i cveta, i kod mene je skoro pun mesec dana odlozena zetva na toj njivi.

Gledam soje sejane prvog Aprila što su formirale mahuna formirale...soje sejane početkom maja još formiraju mahune,nadam se da će od ove kiše napraviti više spratova od Aprilske setve bar se nadam ovoj kiši koju najavljuju sinoć smo dobili 7,5l...

maximus, bio spaljen dal corumom( isao sam punu dozu ne u splitu) dal 2.4 jer sam prskao kukuruz ,pozutila,smezurali se svi listovi, mucila se jadna mesec dana sva smezurana, zalio joj pre 13-14 dana 40l kise , dosla sebi za 2-3 dana, dobila juce jos 40l i sta joj bog da,da je nisam otrovom okalio bila bi bolja sigurno , a i malo smo zakasnili sa navodnjavanjem. ovo je deo njive gde je najgora zemlja u ataru, na drugom kraju njive gde je nesto bolja zemlja ima sigurno preko 1.5m visine
54bc386beccb350f715fa8ed7175977e.jpg

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Interesantno, u dolovima mi je na ovoj parceli potpuno izgorela soja. A trebalo bi da je kontra, da u dolovima bude bolja nego na bregu. Krajnji redovi na ovoj parcelu su vec gotovi i sa slika se i ne moze videti koliko je jadna soja na ovoj parceli. Inace, to mi je njiva sa najlosijom zemljom (veliki breg) i ranijih susnih godina mi je idto tu soja prvo izgorela.
8d58626b777439534adfffdb5beb2396.jpg
49c4bc5d3619f9ff3f207c67c9c7a06d.jpg
d896a43d97ba050ea2c95594c374deaa.jpg

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

Mislim da nisu. Ne bi se soja potpuno osusila od njih na ovakav nacin.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

A i kolega baš našo najgori deo njive da slika kod bušotina kod skretanja za Srbobran iz Kuvajta...:ppozdrav:

Grinje napadaju prvo najbolje biljke. Takođe prvo kreću do atarskih puteva, jer tu prezimljavaju. Napravile su ogromne štete ove godine.

Slažem se za grinje, ali video sam dosta primera kod nas da postoje ovako potpuno izgorele oaze ali uopše nisu naslonjene na leniju, čak šta više je između oaze i lenije dosta modrozelene soje, pa mi se to baš ne uklapa u grinje. Ova moja njiva mi je poznata da slabo podnosi sušu, i u ranijim godinama koje nisu baš kišovite tu znatno podbaci svaki usev, prošle godine mi je tu bio najslabiji kukuruz. Zbog velikog brega je jako blizu žuta zemlja, a do pre nekih 10-15 godina je redovno imala i stajnjaka pošto je blizu sela a loša.

Hteo sam reći da taj deo nije baš merodavan tu ima i nasutog dela i izprevrćane i pomešane zemlje sa svakojakom supstancama,ima boljih delova ta njiva na oko malo dalje od tih bušotina...:ppozdrav:

Nazad
Vrh