Soja 2017

Kod nas kad gledas njive spolja soje izgledaju kao da se dobro drze ,ali kad udjes u njivu to je jalovo do zla Boga.

U principu soja dobro rodi jednom u 5 godina. Kod nas na nasim prostorima je prosek soje u 10 godina oko 1400 kg/kj, ne veci. Imali smo lose 2012, 2015, 2013, 2011, pa katastrofalnu 2017. Dobre su bile 2016, 2014 i donekle 2010. Sledeca se ocekuje slicna ovoj sa malo boljim raspoedom padavina tako da se nadamo malo booljoj nego li ovoj. Kao ovu godinu, tako losu za soju, nismo imali nikad do sad. Jedan od vecih proizvodjaca u nasoj okolini govori kako nece soja vise biti u njegovom plodoredu. Verovatno malo i zbog ove situacije, ali generalno gledano soja od svih ratarskih kultura je najteza za proizvodnju.

A šta bi mi koji uz sve još i repu sijemo, šta je ona ako je soja teška za proizvest? A da ti ne pričam o uzgoju jabuka, krušaka... kosa mi otpada. Pitaj bojcetica, talianua i ostale koji, ko i sam, uzgajaju jabuke, kruške i ječam, žito, kukuruz, suncokret, repicu, repu i soju, šta je muka.

Moja soja za sad dobro izgleda. Čista je, kolko tolko je fino kisla do sada, naredala mauna, al svejedno bi joj sad godila kiša. Vidit ćemo do kraja šta će vaga kast.

Jutros oko 6
Grinje stop
93256a34b0cbd441a9053ddd3f9096bb.jpg

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Soja iz rita,samo je u ritu imam jer nevredi na višlje zemlje sejati.Sorta Ana.
IMG_20170722_151055.jpg
[/URL][/IMG]
IMG_20170722_151607.jpg
[/URL][/IMG]
Bairi su fasovali doline se drze jos uvek.

IMG_20170722_151126.jpg
[/URL][/IMG]
IMG_20170722_151133.jpg
[/URL][/IMG]
Ima nesto meuna,sta ce da nalije neznam ali mi sve to ocajno izgleda

IMG_20170722_180205.jpg
[/URL][/IMG]
Ima dosta i ovakvih biljaka sa po kojim cvetom skroz jalova.

Ova parcela ima problem sa podzemnim vodama i ovde u kisnim godinama voda ostaje u njivi al sada odgovara soji sta ce se nakositi videcemo 2012 je bilo 1500 kg po kj.
IMG_20170722_180037.jpg
[/URL][/IMG]

Nerazumem zašto se kanali ispumpavaju u suši,kad plivamo od kiša nesmem na ovoj paceli da otvorim razor (vidi se na sredini parcele veliki razor i okolo trska a levo topole zasadjene zbog vodoleže)jer je nivo vode iz kanala visi al tad se voda neizvlači i voda uvek udavi usev.

Radim prvi put jednu parcelu drzavne zemlje , 5-6ha dio table od 40ak ha . U sredini te parcele je jedna bukvalno mocvara od jedno 2ha koja je toliko niska da je niko nije orao par godina . Trska i zukva sama . Aj reko da vidim ,preorem jedan dio i posijem krajem maja soju .
Tu mi je trenutno najbolja . Ima crnu boju

Nerazumem zašto se kanali ispumpavaju u suši,kad plivamo od kiša nesmem na ovoj paceli da otvorim razor (vidi se na sredini parcele veliki razor i okolo trska a levo topole zasadjene zbog vodoleže)jer je nivo vode iz kanala visi al tad se voda neizvlači i voda uvek udavi usev.

Verovatno ce slati za "odvodnjavanje"pa moraju da ispumpaju:sta:

Gorane,čime si prskao protiv grinja i koliko si išao po ha?Jesi li stavljao još nešto za prihranu?

Na prvoj slici se vidi kako Sava spolja izgleda a na drugoj i trecoj kako izgleda iznutra. Inace to mi je najbolja parcela i imala je najvise kise proletos. One slabije nisam hteo da obilazim.
f8d10ecf12b8ab4196c3643261ebe943.jpg
89e9fad50ebf0881548f02a496f2f27a.jpg
b3278bab7f0f4aa316ea45dba9c405ec.jpg

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

I ja bio danas u obilasku moje soje.Iz daleka nekako i liči ali kad uđeš u redove(na 70 cm) onda se čovek razočara.Lišće se suši polako pa nije čovek više siguran da li su u pitanju grinje ili suša.Mada je ovo po celoj njivi jednako prisutno pa mislim da nisu grinje već suša.Ako ova najava kiše padne za dan dva i to lepa,mogla bi malo popraviti situaciju,u protivnom katastrofa.Jedino na jako niskim zemljištima i one koje su pre desetak dana dobile lepu kišu,mogu se nečemu nadati,ostalo prc...

Nazad
Vrh