Soja 2016

Galicije tebi i postrna rodi kao kod nekoga redovna setva tako da sa tvog stanovištva budi zadovoljan dok ja nisam i ne mogu biti.

Wendy

2cxvwok.jpg

w851r4.jpg

35kojfm.jpg

Ehhhh pa gde bi nam bio kraj kada bi ta pojedena ovako izgledala? Oporavila se ali nije to to sto je trebalo da bude. Dosta je niska i ima puno mahuna za 2 zrna. Slike su iz najgore fleke gde je soja bila pojedena tako da bukvalno nijednog celog lista nije bilo na njoj.

Ovako izgleda danas:

29usq4l.jpg

x38xoh.jpg

Ne izgleda meni to toliko loše...imam i ja pored mene Wendy isto ošišale gusenice kao tvoju soju,bio pre neki dan u obilazak i mogu ti reći da se neprimećuje ništa na toj soji.Mahuna baš,baš puno...i ja se iznenadio.Luda je ta soja biljka.:ppozdrav:

List dobija crvenu boju, jedan iz sela nosio kod zastitara ovaj mu rekao da je neka vrsta grinja
gledao sam pod lupom nista se ne vidi, mene je asocirala na zrenja ali list se drugacije ponasa, zut list se mrvi kad ga stisnes

А где сам ја то рекао да сам задовољан са ценом соје и са приносом који остварујем? Етикете овде одмах лете, а да се и не размисли мало шта је писац хтео текстом да каже.

Danas sam, posle par radnih dana, završio sa čišćenjem njive od korova, da sam se barem setio da slikam na šta je njiva pod sojom ličila pre čišćenja, bilo je korova i ko tri sastavljena prsta debelih, da sam morao sekirom da ih sasečem u korenu...
Izneo sam oko 4-5 konjskih špeditera sa dodatnim stranicama korova iz njive...
Šlog me skoro strefio kada sam izašao na njivu posle par nedelja, i video na šta liči, sva u korovu...
Slikah danas, kada sam kretao sa njive, a posle uspešno obavljenog posla...

20160816_102834.jpg

20160816_102900.jpg

Pominjete žutilo,prisutno i kod mene, što se vidi i na fotografijama, i ja sam mišljenja da sazreva, vreme joj je, zato sam i požurio sa čišćenjem...
Izuzetno je visoka, u proseku je oko metar i po, ima dosta polegnutog, sejana je 2. Aprila ako se ne varam, sorta je Balkan, međuredni razmak 70cm, u redu 3cm...
Zadovoljan sam..
Ali bih bio zadovoljniji da mi donja polovina nije bila konstantno pod vodom, pa tamo soja nije ni do kolena, sva sprčena i zakržljala...
Valjda će me gornja polovina izvući da pokrijem troškove i napravim (manji) prihod...
Jedno pitanje:
Smem li je uskoro oprskati TOTAL-om da uništim preostale korove tipa kereće grožđe i još po neki preostali primerak štira i sl. a prvenstveno da se rešim korova u donjem (naplavljenom) delu njive, jer planiram, po skidanju soje, da uzorem pa posejem Lucerku u jesen?

Ne mislim da je predajem na silos, nego ima tu u susednom selu jedna ZZ koja otkupljuje soju pa pravi bio-dizel, a za predatu soju, u paritetu, uzmeš gotovu tzv. "sojinu pogaču" ili "sojin griz", koji mi je neophodan u spremanju hrane za par krmaka u svinjcu...
Dakle, interesuje me najpogodniji momenat da uništim korove, a da ne umanjim prinos Soje, istovremeno da ujednačim sazrevanje, na ovako "nezahvalnoj" (jedinoj) njivi koju imam?

Nazad
Vrh