Marko,dobro je sto si dao zemljiste na analizu, videces iz rezultata dali imas neki nedostatak minerala u zemljistu i po mogucnosti onda biras formulaciju dubriva koja ti najvise odgovara.
Marko moja primedba ide tebi sto sa slike iz setve vidim da si je jako gusto posejao,imas te paralelne redove,nzm cime sejes dal zitnom sejalicom il kukuruznom al je to ipak pregusto pogotovu za tvoj kraj.Sa slike ne mogu bas oceniti dal si je sejao na 70cm medjuredni razmak jer mi deluje da je tako,ako nisi onda si pogresio jer gde je suvlja klima i losije zemljiste samo mozes izgubiti gustom setvom.Ne kritikujem te svati ovo kao dobru nameru da ti pomognem,ako si u mogucnosti pojacaj joj djubrenje,mada rece da si joj bacio MAP svakako ubaci i mesavinu u kombinaciji jer nije cist MAP uvek najbolje resenje.Spartanje pod obavezno i malo azota oko 100-150kg na h/a u startu je pozeljno mada nije neophodno.U prici sa sojom sa tek 2 godine i za sad sam jako zadovoljan.S obzirom da je kod mene brdovit kraj i da vise pripadam teritorijalno jugoistocnoj Srbiji za moj kraj sam i vise nego zadovoljan rodom koji postizem.Prosle i predprosle godine sam kupovao seme i ukupan ulog po hektru mi je bio oko 45 000din a ove godine bez semena 35.Od prehrane je dobila 300kg 3x16kompleksno i u spartanju 150kg azota.Za sad je u odlicnoj kondiciji i ako bude sve u redu nadam se nekom prinosu od 3t po h/a s obzirom na to da mi je u prosloj godini koja je inace bila jako susna i s ogromnim temperaturama rod bio od 1500-1800kg h/a.
Analizu sam vec radio pre dve godine, pre nego sto sam sejao soju. PH vrednost je oko 6 sto je ok. Pokazala je analiza da imam srednji sadrzaj azota, jako nizak sadrzaj fosfora i jako visok sadrzaj kalijuma. Humus je oko 3,7. Ova situacija je generalno u preko 80% povrsine u centralnoj Srbiji.
Samim tim sam bacio 2kg MAP-a 12:52 i racunao da ima dovoljno azota dok sama ne krene da ga stvara, 100kg cistog fosfora je sasvim dovoljno (stim sto se fosfor 3-4-5 godine razlaze, pogotovo sporije u kiselijim zemljistima) a lakopristupacnog kalijuma ima za naredne dve, tri godine.
Uskoro cu dobiti rezultate identicnih parcela i to duple rezultate pa cu videti kako stvari stoje.
Sto se tice gustine: sejao sam zitnom sejalicom tako sto sam zatvarao po tri lule. Samim tim je razmak oko 45cm izmedju redova, a opet sam isao na varijantu da sto pre zatvori redove. I sada gde je zatvorila redove, kada je razgrnes, vidis da ima vlage. U drugim redovima gde to nije uradila, zemlja se od sunca skroz osusila. Zatim, gustina setve je skroz ok jer je bilo ostecenih zrna, a takodje nisam je trijerisao. Ovako sam posejao 110kg na 1,15ha a ako uzmemo ova ostecenja, to je skroz ok. Ne bih smeo da rizikujem sa manjom kolicinom semena.
- - - - - - - - - -
Treba povecati povrsine pod sojom i iskrciti sume po centralnoj Srbiji i Sumadiji, valja se.
Nemoj da si toliko optimistican.
Cekaj prvo da pokrcimo medje/uvratine. Da samo znas koliko imamo problema sa atarskim putevima jer su zbog neisplativosti poljoprivrede medje i kanali zapusteni. Moje njive su sredjene i samim tim sada sluze kao put drugima. Dobro im je doslo.