Coveka ne brine GMO test, iako da, i ja mislim da nasi testovi na predajnim mestima reaguju na rezidue glifosata. Meni se vise puta desavalo da je soja "zarazena" na testu, a kombajner je pre mene kosio GMO soju, prskanu totalom. Tako da, ako se poprsce totalom po meni 100% GMO dobijas na testu. Elem, pitanje dodrodola... Jedino sto mogu da preporucim je tekst sa agrotim.rs:
"U poslednjih nekoliko dana CALL CENTAR AGROTIMA dobijao je pitanja poljoprivrednih proizvođača da li mogu da primene totalne herbicide na svojim parcelama kako bi usevi soje što pre sazreli. Odgovor je da se primenom totalnih herbicida ne mogu se postići željeni efekti. Primenom ovih preparata na bazi glifosata period sazrevanja se ne skraćuje, u proseku traje 10-15 dana. U ovom periodu većina useva će sazreti prirodnim putem tako da primena totala, pored štetnog efekta na zdravlje ljudi, neće imati drugih uticaja.
Za brže sazrevanje useva potrebno je primeniti preparate za desikaciju. Ovi preparati specijalizovani su za brzo otpuštanje vlage iz biljaka i njihovo ubrzano sazrevanje. Desikacijom se izaziva istovremeno sazrevanje zrna i obezbedjuje kvalitetnija žetva s manjim gubicima. Pravi momenat za upotrebu desikanata je kada su zrna u srednjim mahunama u početnoj fazi sazrevanja. Žetva počinje tri-četiri dana posle desikacije. Prerana desikacija može negativno uticati na neke elemente prinosa i semenske kvalitete, zbog čega treba obratiti pažnju na vreme upotrebe ovih preparata. U ovoj proizvodnoj godini primena desikanata može dovesti do dodatnog pada prinosa ukoliko nakon njihove primene padavine ne dozvole žetvu soje (pucanje zrelih mahuna). Stoga se u ovoj proizvodnoj godini primena desikanata preporučuje samo kod useva kod kojih je izraženo neujednačeno sazrevanje.". Eto, to mu dodje to.