Soja 2015.g.

Ja sam planirao sijat sa žitnom i zatvoriti svali drugi red i to ispade na 25 cm red od reda a sjetvena norma 100kg/ha sorta valjevka.Sijača jeamazone dl 225.Da li bi trebao šta korigovati da nebi došlo do zajeba.
Mislim da ti nebi bilo pametno da sejes na tako mali razmak izmedju redova jer soja nece imati mesta da se rasiri lepo, a i to neces moci spartati a soja voli rastresito zemljiste...

241wirs.jpg

30ldixy.jpg

1zwp8wn.jpg

bgefb7.jpg

slike su iz 2012 godine niko nije imao bolju u tom kraju oni koji su sejali na 70cm nije ni sastavila redove aovi sto su sejali na 50 ili 45cm mnogo su bolje prosli sa rodom oko 9 do 11 meteri ja sam imao 14 meteri po kj.
sejao sam sa 60 70kg semena po jutru u svaki drugi red sa zitnom znaci na 25cm a ima jedan veci gazda dugo godina seje svaki red i ne odustaje. Ja i ove godine cu da sejem sa zitnom

Zbog te zitne sam presejavao u vise navrata. Tako da vise nece nikad sluziti za setvu soje. Kazem za IMT-ovu sejalicu!
Sad iskljucivo na 50cm medjuredno i 4.4 cm u redu. Posto sam video da ste pricali o kg po kj ili ha samo da napisem da Trijumfa je islo oko 38 kg/kj ili 66kg/ha.
Mada uopste ne zanima me koliko se trosi semena jer to sve zavisi od krupnoce. Ipak znati koliko kg ide po kj ili ha potrebno je samo kad se ostavlja za seme a ne kad se seje pneumatikom!

Cici druze dali cemo ove godine nesto posejati pre 25 Maja? :osmeh:Ili sve u Junu!:sjasi:

2014 je sva posejana žitnom nikla bolje i brše nego pneumatskom ali zato 2013 pola posejanih žitnom je presejavano kod nas jednostavan problem 3 dana košava,seme ubačeno jako plitko i samo čeka kišu. Pišem isključivo za IMT sejačice jel druge nisam ni video skoro.

Teško , morala bi da bude mala , korovi u kotiledonima , ali tada bi soja vjerovatno dosta pucala , nije žilava kao pšenica . Kad nemože da se valja kao nikla , tj bude štete , onda ovo nemože pogotovo.
Nisam misliu u pocetnim fazama vec kad prestanu delovanja hemije i kada treba spartati kao na donjim slikama ispod tvog posta.I iskljucivo radi razbijanja pokorice.

Trijumf je bila, posle toga 2 gdine sam sejao sa pneumatskom 6redi na 45 cm tockovi traktora razvuceni na 180cm. treba malo bolja zitna sejalica od IMT i onda tek moze diskusija da pocne kako je bolje:osmeh:

Triumf je niza sorta sa dosta grananja i preporuka za njega i valjevku da se ide na uzi medjuredni razmak.:cao:
A sto se tice sejalice, mislim da je najbitnije da se ostvari podjednaka dubina, setva u vlagu...

Triumf je niza sorta sa dosta grananja i preporuka za njega i valjevku da se ide na uzi medjuredni razmak.:cao:
A sto se tice sejalice, mislim da je najbitnije da se ostvari podjednaka dubina, setva u vlagu...

Hehehe,nemaju oni pojma,pre 5godina sejana Valjevka,moje seme,na 70 se grana ko đavo,žitnom sejana dal svaki 3.,dal svaki drugi ili svaki red,negrana se UOPŠTE,te godine je setvena norma bila kao na 70, 35kg/kj,prinos žitnom je bio sedi i plači,tako je svake godina ne setvena norma povećavana,prošle godine Valjevka sa Instituta sejana za seme, 80kg/kj,mereno na selektiranju sve,bezmalo 2700 kg/kj prinos,nemogu reći da je nešto spektakularno gusta bila

Hehehe,nemaju oni pojma,pre 5godina sejana Valjevka,moje seme,na 70 se grana ko đavo,žitnom sejana dal svaki 3.,dal svaki drugi ili svaki red,negrana se UOPŠTE,te godine je setvena norma bila kao na 70, 35kg/kj,prinos žitnom je bio sedi i plači,tako je svake godina ne setvena norma povećavana,prošle godine Valjevka sa Instituta sejana za seme, 80kg/kj,mereno na selektiranju sve,bezmalo 2700 kg/kj prinos,nemogu reći da je nešto spektakularno gusta bila
Dali sam dobro razumeo, da bi bio isti prinos sejan sa zitnom mora da se poveca setvena norma?

Kod sorti koje se ne granaju može se postići bolji prinos ako se siju žitnom , a kod žbunastih ne . Nešto bolji prinos kod sijanja na 50 ili 70 cm , a izmedju 50 i 70 cm kad se detaljno prati nevidi se razlika u prinosu , uži redovi imaju jedne a širi druge prednosti , kad se prati izadje otprilike isto . Ali to je samo moje mišljenje , možda neko ima druga iskustva.

U jednoj poseti NS institutu imao sam priliku da porazgovaram sa Dr.Vasicem ( tvorcem Save, Valjevke i Fantasta) bas o medjurednom rastojanju prilikom setve, u kom je on insistirao na setvi od 50cm za sorte sa mogucnoscu veceg grananja tipa Valjvke i Triumfa.
Ja se konkretno dvoumim za ovu godinu, dali ici sve na 70 ili 35 ( poduplati redove ), planirane sorte su Sava, Fantast i Apolo ( mozda odem i po Valjevku ).

U jednoj poseti NS institutu imao sam priliku da porazgovaram sa Dr.Vasicem ( tvorcem Save, Valjevke i Fantasta) bas o medjurednom rastojanju prilikom setve, u kom je on insistirao na setvi od 50cm za sorte sa mogucnoscu veceg grananja tipa Valjvke i Triumfa.
Ja se konkretno dvoumim za ovu godinu, dali ici sve na 70 ili 35 ( poduplati redove ), planirane sorte su Sava, Fantast i Apolo ( mozda odem i po Valjevku ).
Ja sam ove godine poduplao redove na 1 kj,35 cm razmak medjuredni,sorta Viktorija,rodila je odlicno,jedino se malo ''uplela''

Zaboravih da prijavim moj ogled Save od 80 posejanih zrna niklo je 72 zdravo dobra 3-4 su kasnila i ostalo nije niklo,tako da se seje i ove godine 70*3.2cm,dok Apolo ima 54/80 niklih i on ce ici na 1.5-2cm na pola jutra cisto da mu dam sansu.

Nazad
Vrh