Soja 2015.g.

Setva na 50 razmak u redu 4,5 ili 4,8 cm. Sorta balkan, nikad veca potrosnja od 45 kg. Po kj. (57,5ari). I?

Juce i ja uredio soju, majstor Jole iz Maradika perfektno je odradio ovaj selektor, ja prezadovoljan, masa 192gr klijavost 92% sorta Sava.

img6149.jpg
[/IMG]
img6147.jpg
[/IMG]

Utrošak semena u setvi u mnogome zavisi od same krupnoće i klijavosti. Uzavisnosti od grupe zrenja svaka sorta Soje treba da ima određeni sklop biljaka po jedinici površine u žetvi i na osnovu iznetog se određuje na koji se razmak u redu vrši setva.

75 kg žitnom i 45 kg pneumatskom (50 cm) na istoj parceli isti prinos,ja se ne bi igra sa 75 kg po hektaru žitnom.

- - - - - - - - - -

Raca koliko uzima majstor za posao?

Moje skromno misljenje da 150kg po he je previse a da ne kazem da nisam zahvalan za preporuku,zahvalan sam svim preporukama ipak cu ici sa nekih 90 do 100kg.Barem su mi tako rekli iz instituta NS.

U svakom slučaju preporuke su da ide do 550000 biljaka po ha,tako da se može i tako preracunati količina semena.Ko seje merkantilnu može da poveća na to još 10%.Mislim da ti je do 100kg po ha ako hoćeš da budeš siguran puna kapa.

Preporuka je 550x. klijavi zrna za nulte grupe zrenja,a 450 x za ostale i manje.

Ja sam planirao sijat sa žitnom i zatvoriti svali drugi red i to ispade na 25 cm red od reda a sjetvena norma 100kg/ha sorta valjevka.Sijača jeamazone dl 225.Da li bi trebao šta korigovati da nebi došlo do zajeba.

Ja sejem 100kg/h soje Balkan zitnom sejalicom,Horsch svaka druga lula zatvorena.
Ostavljaju se tragovi za prskanje,spartanje izostaje to otpada.

Poslednja izmena:
Danas porucena sorta 'venera' ..
Da li je sejati na 50 ili 70cm i koliko i koliko razmak u redu da bude?

Mozda je kod mene bolje na 70cm zbog lakseg spartanja?

Prošle godine je Valjevke bilo 2,2-2,5 t/kj, a ostalih dosta manje, 1,5-1,8 t/kj.
Pretprošle godine 1,2-1,5 t/kj.

Nazad
Vrh