Soja 2015.g.

Ове године вршу на слог а догодине иду на разор.:osmeh:
Можда је поред комшија али се не види разлика.

Zato treba voditi racuna u setvi o razmaku u redu,bas zbog klijavosti.Ono sto struka kaze toliko i toliko biljaka po ha to je za klijavost 98% ili oko toga...a ko je od nas jos kupio 2 tone semenske soje da seje ajd da vidim???Svi sejemo sa tavana zato ja sejem na 1,5 do 2 cm u redu max,na (70)

Grunt i na institutu kubure sa klijavošću, baš sa apolom i fantastom, nema to puno veze dal je moje ili institutovo seme, jesenas je bilo dosta kiše u vršidbi i to dosta utiče na klijavost, savu sam ostavio od prve ture koju sam ovro a maksimus kasnije a apolo na kraju koji su kisli 3-4 puta više nego sava a bili su poprilično nejednako zreli pa sam zato kasnije ovro, apolo sam morao sa malo većom vlagom da skinem (16%) pošto je baš dosta bilo kiše i nije mogao da spusti vlagu.

Kubure da itekako iz tog razloga su mogli malo cenu da spuste jbg.Ja sam uspeo da skinem Balkan i Virtus da nisu kisli a Vojvodjanku nisam uspeo kisla je par puta i skinuta sa vecom vlagom,Sto se tice setve gore sam napisao sa tim razmakom koliko toliko ublazim losu klijavost.

Gledajući iz kombajna sa desne strane njive je pozamašan špic to jest rogač pa smo prosekli da odvojimo rogač a ovo ostalo ide na skroz... :osmeh:

Seme soje Idila , zna li ko cije je .. ZP ili NS ? Ako je NS , nema je u ponudi

Poslednja izmena:
Danas poceli tierisanje semena za setvu.
w1pt6r.jpg
2uoq2yo.jpg
2earu68.jpg

Dnevnik.rs:

Суботица: Очекује се експанзија сетве соје

У предстојећој пролећној сетви у Суботици највеће површине заузеће кукуруз, а очекује се експанзија соје, оценио је директор Пољопривредне стручне службе Суботица Дамир Варга.

Он сматра да ће кукуруз бити посејан на око 35.000 хектара, што је за око 5.000 хектара мање у односу на период од пре пет година, када је по његовој оцени, светско тржиште диктирало већу сетву ове културе.
Сада се, по његовим речима, суботички пољопривредници при сетви кукуруза враћају у оквире плодореда, односно у границе оптималног које износе између 33.000 и 35.000 хектара под кукурузом у овом крају.

Значајне површине заузеће и сунцокрет, док код соје Варга очекује експанзију, односно сетву на бар 2.000 хектара, о чему сведочи интересовање пољопривредника, као и чињеница да је генетички немодификована соја, као што је наша, све траженија.
Соја има увек релативно добру цену јер је наша соја генетски немодификована. Ја нисам заговорник генетски модификованог семена јер би ми требали да будемо „ГМО фрее“ и таква соја увек има пласман на тржиште Европске уније - рекао је Варга Танјугу.

A kad krene lucerka, sta onda!? motike u ruke!
Jedino da je spremim pocetkom aprila za setvu i da cekam da kren lucerka, pa da posejem u trecoj dekadi aprila i potom opicim sa totalom...

- - - - - - - - - -

Lucerka naj vise isusi zemlju, kad zasusi godina naj gori usevi na luceristu.

Ja sam sejao na lucerku jecam (tanjirao) ,a na jecam postrnu soju(tanjirao) oprskao je panterom od samoniklog jecma i sirka a detelina ostala na kraju se detelina osusila jel se bacila u seme i bez problema pokosio.Ti si orao ,spartaces je i bez problema ce to proci.:ppozdrav:

Jel sejao neko soju posle lucerista? imam jednu jako dobru parcelu za soju, 8god je bila lucerka i jesenas preorana...
Jel si prsko totalom pre oranja,aka nisi ja je nebi sejo,meni je tako bila krenula posle oranja za nepoverovati,,misliim da bi je u soji teze ubio,nisam siguran al neko moje misljenje.

Dragane ja ti ne bi preporučio setvu soje na parcelu gde je pred usev bila lucerka.Prošle godine sam imao tu kombinaciju i nikada više.Prinos dosta slabiji u odnosu na parcele gde je pred usev bilo strnjište i kukuruzovinište a godina zna se kakva je rodna bila.

Nazad
Vrh