Ima tu i neceg dobrog,kada je vec toliko klijala i porasla,ostavi je jos dve nedelje da poraste,pa je tako zelenu zaori,videces prinos sledece godine,kulutre koju zasejes...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ima tu i neceg dobrog,kada je vec toliko klijala i porasla,ostavi je jos dve nedelje da poraste,pa je tako zelenu zaori,videces prinos sledece godine,kulutre koju zasejes...
Ako pricamo za nas reon ovde, razlika izmedju prosle i ove god. je ko nebo i zemlja sto se tice vremenskih uslova a ujedno i prinosa. Kome prosle godine nije soja dala odlicne prinose taj jednostavno nije za ovaj posao. Opet kazem, prica se svodi na ove atare ovde. Pa prosle godine i na tavanu je nikla soja i rodila, logicno je da u takvim idealnim uslovima za nju sa puno redovne kise i sunca daje odlicne prinose bez obzira o kojoj sorti se radi uz male razlike!Мени је максимус поред саве одлично родио за ову годину. Ја презадовољан, оставио сам и њега и саву, а и галеб, плус сам добио и нешто балкана. Нисмо сви имали сите услове током године и неки крајеви су добили кише у више наврата крајем Јула и почетком Августа. Отуда и већи приноси неких сорти. Јел са д треб да избацим оове сорте које су родиле мало јер боже мој била је суша, ап је мало родило....
Ми идемо из једне крајности у другу.. Сећам се прошле године нема ко није хвалио све сорте соје, како је обарала рекорде, а сад ту исту куну, како ништа неваља....Манте ме те приче...
Nikla kao da je posejano 300 kg/h Angelu nikad vise do pocetka Avgusta izgleda kao avion posle muke prosle godine cekao do 10. Oktobra sa vrsajem doduse na nizim njivama. Ova godina na peskovitim uzas nejednaka jedna zrela puca, druga upolovacena, treca zelena. Bolje mi se pokazao Maksimus na ovim ekstremnim vremenskim uslovima.
Onaj mi čiča na biciklu ličio na ćaleta.Ti Dragane nemoj još svoditi računicu sa sojom.Kad za tri nedelje ovršeš i ovu, pa dodaš na onu od pre mesec dana,eto tebi lepog prinosa.Možda budeš i mačvanski rekorder u soji.
Gotovo Aco zaorana prpremljeno za zito
Pisao sam ja o Veneri,nije sjajno a nije ni lose. Od 1600 do 1800kg po kj bez djubrenja i bez kise jul i avgust a prosle godine je dala 28,2900kg po kj tako da istina je sto kaze Zastitar ali ipak ima nesto i u sorti relativno je standardna venera ne oscilira drasticno mada je kod nas ove god Rubin najvise dao preko 2t po kjJe l' vrsio neko Veneru?Kakvi su prinosi?
Nekada je struka preporucivala da se soja seje izmedju kulisa, tj.20tak. redova soje,onda 8 redova kuk.ali to nosi nove probleme, zastita, vrsidba,plodosmena.Primetio sam da soja koja je bila između kukuruza (sa jedne i druge strane) nije imala dovoljno provetravanja i lošija je od one koja nije bila između kukuruza,u pitanju je ista sorta soje na istoj parceli jedan deo posejan i ispodeljen između kukuruza.