Za
Petar 90
Kolega soja ti je cudna biljka, nema tu filozofije, ide ona u svakakvu zemlju, ono sto razlikuje vrhunsku soju od lose je vlaga, i to najvise rosa.
Ono sto sam ja zakljucio, u mekoj (peskovitoj) zemlji ima i veci prinos od rita ako ima rose! Ako sejes soju pored reka gde ima puno rose, sej sorte koje su visoke, imaju vecu masu vise lisca i vise rose pokupe iz vazduha ( u 2012 u njivi sam imao Gorstaka, i u onoj susi je bilo vlazna zemlja). Ako nema rose, sej nize sorte (recimo, Valjevku, i to na 450-500.000 po Ha ) da imaju manji gubitak vode kroz lisce preko dana. Rizik u soji na pesku je da, ako preko leta upekne, zemlja se brzo zagreje i tada se bukvalno koren soje "skuva" ali to je lutrija, niko ti ne moze reci kakvo ce leto biti !
Ako nisi sejao soju ranije, OBAVEZNO upotrebi nitragin ili neki drugi oblik azotofiksatorskih bakterija. Nitragin treba koristiti jednom u 3-4 godie, jer posle prve setve soje, njiva ti je vec "zarazena" tj bakterije ostaju u zemljistu i nema velike potrebe da je ponovo tretiras.
Preporuka od strucnjaka za ovu godinu je da se baci malo AN-a predsetveno, ali ne vise od 50 kg/Ha, i to AN ili SAN, nikako Ureu. To je azot koji soja koristi dok se ne formiraju kvrzice azotofiksatora na korenu, ako das previse azota, soja ce radije koristiti zemljisni azot od onoga iz kvrzica.
Oko prskanja, gledaj korove a ne soju. Preporuka je od prvog o treceg trolista, ali moze se prskati i ranije, jer kada Ambrozija ili Cicak prerastu, tu vise nema leka, cak ni cupanje ne pomaze jer sa korovom pocupas i soju. Obavezno spartanje u soji, barem dva puta u toku vegetacije, i nikako zagrtanje!
Vestaka ti i ne treba ako ti je njiva u iole dobroj kondiciji, iz mog iskustva, najbolje sto mozes raditi je stajnjak, ali on je dobro za svaku biljku, pa i za soju. Folijarno, opet po mom iskustvu je bacanje para, jer ja razliku nisam video ni sa Slavolom, ni sa Ekobusterom, neki kazu da Wuxal cini cuda, ali j i malo skup za igranje. Eventualno neki preparat sa Borom (imas BorMax 10, valjda se tako zove) kad krene cvetanje, on pospesuje oplodnju.
Zaboravih, potrudi se da dobro poravnas njivu pre setve (setvospremacem dva puta, sto siri to bolje) jer se soja vrse jako nisko, ako je njiva neravna ne mozes spustiti heder nisko i ostace ti dosta neovrsenih mahuna na donjem spratu, i obavezno dobro podesena brzina vitla kombajna jer kod soje je najveci rastur upravo na hederu!
Sretno