Soja 2015.g.

Informacije sa terena:
Cena soje je u porastu(većina izvoznika kupuje na terenu), realno ne bi je trebalo nuditi ispod 38.00din/kg+PDV.
priča se da će i repa malo da poskupi,ako nebude neke inflacije onda ćemo se obogatiti ali nama nika ne ide u korist

Dal je to neki usud ali vaše soje su meni bolje nego moja.Odem jednom nedeljno na njivu i pomislim pa lepa je i moja,a onda postavite slike i ja vidim da je vaša bolja čak i ovi moji sremci imaju bolju,o bačvanima da ne pričam.E sad dal je to kao i sa ženama,uvek ti je tuđa lepša,đavo će znati ali izgleda da je tako,Vaga će reći ali do vage ima još dosta a ja se pojede živ,gde je septembar?

Večeras sam malo obilazio njive. Dve njive, jedna preko puta druge, samo lenija ih deli. Na jednoj Maksimus, a na drugoj Sava. Po porastu su dobre, ali cvetova i malih mahuna nema srazmerno izgledu soje - već manje. Sava je malo višlja, ali ima i više sasušenih listova (pretpostavljam od plamenjače soje). (70 cm međuredni razmak)

Maksimus:

Sava:

Tako lepa a već počela da žuti,to mi je nešto čudno,a zemlja prava..Da su meni dvadeset i dve i da mi je ta zemlja,...živeo bih od arende.

Sava,sejana na 70 cm.
1078lc1.jpg

2n1gu2u.jpg

11ghef8.jpg

Sve u svemu,jos deset dana bez kise i eto cene od 45 dinara,dzaba rekordno zasejanih ha kad je vlaga zemljista na ''izdisaju'' a o vazdusnoj da ne govorimo...

Na jednoj njivi mi je ponestalo semena save pa je jedna mašina proterana sa semenom maksimusa. Vidi se razlika. Maksimus gust, tamno zelen i ne prepoznaju se redovi dok kod save već možeš protrčati kroz redove. Nije baš sklopila redove skroz al zato ima više razvijenih mauna u odnosu na maksimus.

Brine me što su soje počele tako rano da se potpaljuju i već ima otpalog žutog lišća.Ne miriše na dobar rod.Valda moja nije takva?

NA vidi se da se brani zašpicila lišće samo tako, nikom ne prija ova žega al šta ćeš viša sila...

Kod nas jutros lepe rose a i noćas će, malo pre sam došao sa kosidbe lucerke i u ataru je baž zahladilo, oseća se kako pada vlaga dok kad sam ušao u selo ono ko u rerni, to što malo pdgoreva od dole to još nije ništa, neće valjati da nastavi duži period ove vrućine, jako je bitno da su noći prohladne i da ima rose koliko toliko da se usev ohladi, videćemo kako će jul teći dalje.

Bio i ja danas malo u obilasku i sve to lepo izgleda od gore, ali je problem sto od dole lisce se susi i propada kao da se sprema za zrenje a ne da je u punom cvetu :zli: (kao kod @NA,mozda je slikao moju parcelu deluju isto :haha: )jedna parcela mi je prskana protiv sirka vec u cvetu ali joj nista nije skodilo, cak sada ima vise mahuna nego ona gde nije radjeno protiv uskolisnih(nekako mi malo mahuna tamo a bila soja zajebalo vek) sve u svemu jako malo mahuna a i spratova dzaba sto je izgurala na oko 1m mada je i prosle godine isto slabo delovalo ali je zrno bilo krupno pa je ipak nacurilo preko 4t/ha, ali ako nastave ove temperature j.. smo jeza u ledja

10. juna mi je soju istukao led. Na jednoj parceli je bilo i dosta polomljene stabljike pa sam bio skeptičan šta će biti sa tom sojom jer su mi svi govorili da takva soja neće dalje rastiti. Danas je ta soja i dalje dosta manja u porastu od one gde led nije oštetio glavnu stabljiku, ali je polako dobila na habitusu jer je pustila bočne grane ispod mesta loma glavne stabljike. Ima i dosta cvetova na tim bočnim granama pa mislim da neće zaostati za prinosom u odnosu na onu nepolomljenu soju... (Maksimus je u pitanju.)

Posle leda:

Danas:

Ista ta parcela ali sa drugog kraja, tu je led bio slabiji.

Evo malo i moje soje iz dve parcele,jedna je 30ari,druga 15....imam na jos tri parcele,ali nisam iso na taj kraj pa nema slika,verovatno ce ih biti do nedelje....
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]Sorta 'Venera" sejana sredinom aprila,tretirana fokusom ultra i piratom,imala na 30 ari 4-5 prikolica stajskodj djubriva i dobila 2kg po aru kan u spartanju....Predusev kukuruz....

slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG] Takodje "Venera' istog dana sejana,prosle godine izvezen stajnjak,pa sejan ovas,nakon toga tretirano 2x totalom,na ovih 15 ari baceno 25kg kana u spartanju,prskano 1x fokus ultra,....

Obe parcele su orane u prolece,tanjirane,drljacene teskom drljacom i setva na 70cm,sejano je mehanickom olt sejalicom,i za moju procenu posejano malo dublje,videcemo da se to ispravi naredne godine..E sad hteo sam da kazem,da ova nasa zemlja kraj MOrave nije puno losija od vojvodjanse,kao sto ovi nasi ovde da ih nazovem ratari misle,ova zemlja moze slona da rodi,samo sto ljudi ne znaju da je obradjuju,beca 200kg kana ili uree po ha i nadaju se prinosu,o predsetvenom djubretu ne treba trositi reci...:ppozdrav:

Zaboravio sam da dodam da su donji listovi zuti ugavnom u onim redovima gde je sejalica 2x provucena za probu,to je samo 4 reda..A vlage ima vec ispod 4-5cmo od povrsine:ppozdrav:

Evo slika soje,Balkan,sejana 15.04. i 16.04. na 70cm,28,5ha državna zemlja uzeta u zakup na osnovu farme.
Prskano Pulsar 1,2l+harmony 8gr/ha i Fusilade1,2l/ha.

Poslednja izmena:
Jedna domaćinska,nisam odoleo a da ne slikam... kad se bolje pogleda...ima tu i soje :svinja:

IMG_20150708_135705.jpg

...parcela je iz atara susednog sela i NIJE MOJA BOGU HVALA :osmeh:

To je jedna agrotehnicka mera koju praktikuje jedan prijatelj,kaze korov zaseni soju i onda ona raste bez problema i u susnoj godini. Kaze da je ambrozija najbolja.

Nazad
Vrh