Soja 2014 god

Evo i moja soja.Sorta Balkan.Slike su od pre 4-5 dana.Nisam brojao meune ali ne izgleda mi bas nesto pretrpana sa meunama.
img201408081736371.jpg

img201408081014211.jpg

Balkan kad bi imao mauna kao dukat rodio bi 6-7 t/ha. Balkan ima izuzetno krupno zrno i ove godine ce bez problema posluziti za klikeranje.

Sklop je odlican,ono sto je posejano idealno je niklo,greska je mozda sto nije na 50cm medjuredno ali nisam imao vremena da skupljam sejalicu,jer smo i ovako proletos malo zakasnili sa setvom.

Prekljuce i juce sam isao po ataru i nigde nema zutih soja kao sa nekih slika.
Sava sejana 1 aprila se zeleni,nadam se da nece za zetvu pre 12 septembra.

Žutiće sve,pre kasnije! Prošle godine pola atara ovrli,moje se držale zelene,malo se i nadao boljem prinosu,al na kraju je bilo isto kao i prosek!
A kad smo kod krupnoće zrna,i Valjevka iznese lepo krupno zrno isto kao i Balkan

Nemoj te se posvadjati sad i oko zelenila. Save su i kod nas zelene, a galeb jos zeleniji. Gorstak i venera ni ne misle da sazreju ove jeseni :osmeh:
Svaka sorta ima svoju duzinu vegetacije i to je to. Normalno je da ranije sorte koje su rano posejane prve pocnu da zreju.
p.s.
Prestanite da se hvalite sa prinosom na zeleno jer "neko to od gore vidi sve"!

Imao sam ja na 6oj klasi zemlje 20 meteri Balkana al rosa drzi do 11h.Nadam se proseku za ovu god 15ak meteri po kj 100 ili 150kg dole gore.Kad smo kod zelenila moj Virtus jos cveta:haha:sejan 23 Maja vrsidba posle zabijacke:svinja:

Gledam soju kod strica. Ima po 13-15 spratova. Mene ovu podseca na 2010 i prinose od 25-30meteri/kj

Svi najveći svjetski agronomi se slažu za soju da se prinos može znati samo kad predje preko vage . Čitao sam neke članke stručnjaka Američkih instituta i niko ne iznosi neku jasnu formulu , a i lično sam imo priliku i to često da vidim da se mala i rijetka soja , bledo-žute boje odjednom pred žetvu pretvori u male žbunove slične novogodnišnjim jelkama , načičkane mahunama , i pobijede one parcele gdje se moglo proći samo sa dignutim rukama .
Svake godine izvučem bar jedan zaključak za soju , mada opet... Eto za suve godine ovde mi se pokazalo bolja kasna sjetva , da dočeka Gospojinsku kišu , a ove godine to nije potrebno . Sad već vidim da mi se potvrdilo da može da ide dosta rjedji sklop nego što nam "prodavci" preporučuju , evo izgleda da nigdje nisam prešao 40kg po hektaru i to prilično krupnog sjemena i trenutno nevidim neki problem u tome . Uglavnom nezna se ništa do kraja . ( sad se pitam što onda kucam bezveze ??)

Prognoze su samo prognoze,ali ja vidim kod nas ako padne jos koja kisa mi u rit do nove godine necemo uci,i mos da ima 30 meteri po lancu kad je nemozes skinuti,

Da i to je problem , dobro kažeš , mene to muči najviše , a plašim se i "bijelog kombajna" jer mi je soja u posjeku jako kasna , sjedne na drugu gledano tek dobija mahune .

Danas tj. sad vec juce sam prosao jednim delom atara i kako je ovo malo sinulo uz vlagu u zemljistu i vazduhu sojke su se jako izmenile a pre samo par dana je svakaa bila zelenkasta, sad se vec vide velike razlike a ima dosta i plamenjace, ko nije dugo bio na njivi ima da se iznenadi ... lane smo zetvu poceli 3. septembra i postepeno skidali kako je koja zrila, najbolje su dosle na red oko sredine meseca pa nadalje, tako ce izgleda i ove god.

Ako se kod vas vec vidi razlika, sta ce biti za 7 dana posle visokih najavljenih temp. od preko 37 stepeni?! Jasno je i logicno da ce se tek na kraju videti pravi prinosi ali ruku na srce ovako kako ove godine izgleda soja a i kukuruz u nasem i u okolnim atarima nisu vidjeni vec mnogo godina, pa mozda cak od 1999 god.

Ako budu takve temperate sa pojačanim vetrom, biće kuvanja tako da sa prinosima malo prikočite i sačekajmo da pređe preko vage.

Nazad
Vrh