Soja 2014 god

Ma danas sam morao da dejstvujem Motikanom (motikom)..!!! Uf zaboravih kako se ta poljoprivredna alatka koristi!!! Polu-automatska je kad je podignem sama padne i presece Suncokret... :haha: :haha:

Malo sale nije na odmet... :osmeh: Bilo mi glupo da trazim neku hemiju jer samoniklog Suncokreta ima samo na jednom kraju parcele i to ne mnogo pa reko da dejstvujem ja... ::spreman na sve:: :osmeh:

AKO imam precizne informacije cicimoric je prosle godine radio soju sa bioplantom,i bilo je nekog efekta.Takodje jos jedan ugledan domacin iz Jermenovaca(zaboravio sam ime) isto kupio vecu kolicinu Bioplanta na osnovu rezultata od prosle godine.

moje iskustvo sa folijarnom prihranom je da samo biljka lakse podnese sok od prskanja inace pravio sam ogled prosle godina 2 ha njiva pola folijarno prihranio uz harmony i jos nesto zaboravio sam moram u citap da pogledam an na drugoj polovini bez folijarnog prinos isti 3600kg na oba dela tako da se moze reci da je bacanje para secerna vodica

Ćiro , kojom dozom sencora si išao ? Koliki je humus otprilike , isto ph? Jel imaju tamne fleke na listićima , ili prvi listići postaju srcoliki , ili je samo žutilo sa uočljivim "venama" lista?

Ćiro , kojom dozom sencora si išao ? Koliki je humus otprilike , isto ph? Jel imaju tamne fleke na listićima , ili prvi listići postaju srcoliki , ili je samo žutilo sa uočljivim "venama" lista?

Uff sad se nesecam ali znam da cela kesa za 1h je isla... Ne zutilo ima samo na gornjim listovaima,znaci na samom kraju velikih listova sasvim malo.. I to samo na toj parceli koja je naknadno radjena sa Roninom zbog sirka...

Kratko samo da se nadovezem na temu o folijarnom djubrenju. Toliko verujem u te drangulije isto kao i u neprikosnovni Nitragin. Cisto bacanje para a nikako veci prinos.
MAP pod brazdom je zakon ako ima kise u toku godine, ako nema a niste bacali ni P u jesen mozete se oprostiti od dobrog prinosa.
Ne znam koliko se soje kod vas u okolini, ali kod nas mislim da je bar 50 % ukuopne povrsine u celoj drzavi. Bez rose u susi nema soje bacio joj ili ne vestak. Dunav i ostale reke su najidealnije ako se nalaze u blizini soje. Takodje joj znace i niska zemljista gde su podzemne vode blizu. Probali smo mi i sa i bez vestaka i uvek isto. Folijalno joj moze donekle pomoci, ali kad je kriticno i kad nema kise samo rosa i orosavanje.

Ove godine prvi put sejem soju pa ako je neko raspolozen da podeli par saveta iz prakse.Naime, posle ove poplave svu povrsinu pored same reke na kojoj mi je bio kukuruz zasadio zasadio sam soju sorte gostak.Interesuje me dali moze da se poliva topovima kao kukuruz,kada prskanje od korova(za sada nema nikakvog korova )sada je na nekim parcelama 10tak santimetra visine na pojedinim parcelama izasla iz zemlje.Od vestaka nista nisam bacao pre soje imajuci u vidu da sam djubrio u aprilu kukuruz.Nije neka velika povrsina, u pitanju nekih 1,30 ha na 70 cm red od reda i 35 ari na 35 cm ped od reda na koje mi je otislo 3 djaka po 50kg.Imam li prava da ocekujem vrsu ili zaoravanje,umalo da zaboravim seme je tretirano azotofisatorom pre setve.

@Simic

Cekaj vrsidbu, ne zaoravaj, ako je nikla bice tu nesto. Malo si omasio sortu jer gorstak je kasna sorta, ali prednost je sto se ne otvara pa mozes da je vrses kad se ukaze prilika. Za prskanje nema veze koliko je visoka, vec koliko listova ima. Obrati paznju, soja ima dva kotiledona, pa onda dva obicna listica i onda krece da pravi "trolistove" , jedna peteljka sa tri listica na njoj. Prska se do formirana 3 trolista, a razlog je sto posle toga pocinje da cveta i tu vec nema prskanja od sirokolisnih korova, jer postoji opasnost da odbaci te cvetice i tu onda nema mahune i smanjuje se prinos.
Prskas prvo od sirokolisnih korova, zavisi sta imas od korova biras preparat, kod nas je uobicajeno pulsar (imas Ikarus, jeftinija zamena), bentazoni (bentamark, galbenon), simfoni (promoni , harmoni) i okvasivac ili lepak. Nije lose da prskas split varijantu, pola doze odmah kad se pojavi prvi trolist, drugu polovinu kad je formiran treci trolist. Za sirak i uskolisne, kletox, njega mozes i kad je u cvetu.
Zalivanje soje topom je gubljenje vremena, nije to kukuruz da voli veliku kolicinu vode, a i mozes da je omlatis. Najbolje je da ima rose, a ako nema rose, orosavaj je rano ujutro prskalicom svaki 2-3 dan. I jos nesto bitno, obavezno bar 2 spartanja, i vodi racuna da je ne zagrnes jer se soja kosi jako nisko !
Sretno!
Eventualno primeni pocetkom cvetanja neki folijarni preparat na bazi Bora (imas BorMax 20 od agromarketa, ide 2 kg na 1ha, cena oko 500 din/kg) moze da se umesa sa keltoxom kad prskas uskoline korove, on ti pomaze da cvet bolje izdrzi eventualne stresne situacije i da ne otpadne .

Jedno pitanje dali je dobro prskanje agilom kada soja krene da cveta???Jos nisam prsko cekam da sirak izraste posto sam sparto pre 2 nedelje...
Možeš ažilom mada on nije tako selektivan.Kod nas prskaju u cvetu sa njim i imaju dobre prinose a ti se konsultuj sa nekim od zaštitara pa vidi šta oni kažu...

Nazad
Vrh