Soja 2014 god

@Momosaric Ja uvek je posejem na 7-8 cm, bitno mi je da znam da je posejana u zemlji gde sigurno ima vlage. Kad su bile najavljene vrucine (pre par god.) u setvi a vani je bila temp. od 26-30 step. posejao sam je i na 8 do 10 cm. Dan ili dva je nikla kasnije nego kod drugih koji su sejali plice, ali je sklop ipak bio odlican.

Ma nebi ni ja rizikovao ali kažem ti svoje iskustvo:ppozdrav:
Zanimljivo iskusto :ppozdrav:

Jos ja racunam jedno sedam-osam dana imam kade nece izaci, i danas na motoru aj vise da se proluftiram od jucerasnjeg pometenija, oma sam se istreznio kad sam vide ozbiljnost situacije :haha: i eto ti lepote, ispalo da predveci isprskam 15kj samo taj jedan nisam.

Ova mi je prva godina da sejem na razmaku od 4.4 cm iz tog razloga koji si napominjao. Prosle godine sam isao na 3,8cm i ucinilo mi se da je pregusto. Inace Trijumf bi trebalo da se poseje na 5 cm sto bi znacilo 400.000 zrna /ha. Sejem sa petorednom sejalicom na 50 cm, tacnije 48 cm!

Kod nas su radili svi soju sa IMT ovom psenicnom sejalicom do pre par godina, a ima ih i dan danas koji rade tako i poseju od 65 do 85 a znam jednog koji seje i skoro 100 kg po kj. Ne bi se vratio na toj sejalici nikad vise. Ova mi je 7 godina kako sejem Nodet pneumatikom a ove godine sejem sa 38 kg/kj.

- - - - - - - - - -

400000 zrna a klijavost < 90% koliko vam ostane biljaka?

Bas zbog klijavosti sejem na 4.4 cm a ne na 5 cm.

Kod nas su radili svi soju sa IMT ovom psenicnom sejalicom do pre par godina, a ima ih i dan danas koji rade tako i poseju od 65 do 85 a znam jednog koji seje i skoro 100 kg po kj. Ne bi se vratio na toj sejalici nikad vise. Ova mi je 7 godina kako sejem Nodet pneumatikom a ove godine sejem sa 38 kg/kj.
Pa kad je Trijumf sitan, kod mene je njega jedva 35kg izaslo...
Setva u kilogramima nikakve veze sa zivotom nema...

Znam da nema veze ali ranije dok se sejalo sa zitnom ljudi su se pretekli ko je vise semena posejao. Sad je jasno da sto je krupnije seme ide vise kg a sto je sitnije manje. Bitan je razmak i ostalo je matematicki deo. Ali jbg kad ranije nismo znali sa koliko kg se poseje kj ili ha!:osmeh:

Dragane sad da udari kisa i ne mozes u njivu nista od prskanja totalom,o tome sam ranije pisao da je to rizican posao...Ovih dana sejemo efektivno danas i sutra bi trebalo da zavrsimo po kj oko 50kg semena sejemo Becericom razmak u redu ispod 3cm medjured 70,dubina 5cm.Ovo sto se desilo na ovoj parceli da je lose niklo to je uzrok sto je soja i suvise dugo stojala u mokroj i hladnoj zemlji a klijavost losa,Kod mene soja koja je posejana u proslu subotu malte ne daje se na redove.

Picture2712.jpg

Balkan sejan 4.aprila na 3cm

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh