Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prošle godine sam prsko soju od sirka kletoksom i reko sam nikad više a ove godine sam oprsko uslužno 1kj soje čovek mi doneo 1L kletoksa + 0.3 l sam dodao od mog što mi je ostalo od prošle godine jer je sirak bio toliki ( 4-5 vrsti sa obe strane ) da sam se plašio da neće odraditi pogotovo što je rizomac , inače pre prskanja sam mu ošparto jedva se videli redovi od sirka takav sirak u soji u životu nisam video , da je ovo moja soja ja nebi ni šparto samo prskanje da što bolje uništim rizom a ovako sam ga samo saseko u redovima a dogodine evo ga opet u kukuruzu a tu je već malo teže suzbiti rizomac.

1zlpxrr.jpg

Ovo je moja soja sorta Viktorija ( seme od Branka ) prskana je pulsarom 1.2 l + promoni 8gr i jednom špartana .

fuc8iw.jpg

Postujte sklop biljka kad je posejete na 50 cm pa cete se uveriti da je setva na 70 cm u svakoj godini slabija po prinosu od setve na 50 cm. Primera radi, prilikom setve sorte Balkan na 50 cm treba postovati razmak od 4.4 cm sto znaci 455.000 zrna po ha. Kod nas 99% seju Balkan na razmaku od 3.8 cm a i gusce. Ako pricamo za Trijumf preporuceni razmak je 5 cm na medjurednom razmaku od 50 cm a skoro svi je seju isto ko i Balkan. E pa onda mora biti i trulezi i manje mahuna i na kraju manje prinosa.

Moram se oglasiti zarad ovog podvučenog teksta.

Pazim na sklop biljaka i sorte koje biram a ipak se pojavila trulež. Nije bitan broj mahuna u ovom slučaju jer dolazi do presecanja stabla i odumiranju biljke.
Neradim xxx hektara da mi površine doprinose već pokušavam to nadomestiti što kvalitetnijom obradom, ispoštovati norme, rokove i ostvariti prinos...tako da u ničemu navedenom nevidim sebe.

soja 10kj danas ospartana
i u ladovini pod salasom

Poslednja izmena:
Đole71, ko ti je sejao još je dobro i ispao pravac:haha: Lepa soja jedared,s obzirom da je seme bilo gadno:ppozdrav:

Moram se oglasiti zarad ovog podvučenog teksta.

Pazim na sklop biljaka i sorte koje biram a ipak se pojavila trulež. Nije bitan broj mahuna u ovom slučaju jer dolazi do presecanja stabla i odumiranju biljke.
Neradim xxx hektara da mi površine doprinose već pokušavam to nadomestiti što kvalitetnijom obradom, ispoštovati norme, rokove i ostvariti prinos...tako da u ničemu navedenom nevidim sebe.
@ Abro ja se nisam licno tebi obaratio vec sam se samo nadovezao na temu. Trulez nastupa najvise u godinama sa dosta kise kad je uglavnom zemlja vlazna a onda nastupaju vruci dani pa zatim opet kise a narocito ako je suvise gust sklop ili soja u monokulturi vise godina za redom.
Sto se tice mahuna, logicno je da biljka ima vise mahuna ako ima malo vise mesta u redu. I za kraj u potpunosti sam siguran da je mnogo bolji prinos cak na medjurednom razmaku od 30 cm i razmaku u redu od 6.6 do 7 cm od setve na 70 cm sa razmakom od 3 cm iako se postuje broj zrna po ha. Ko ne veruje neka proba.

@peet

DA nebude prepucavanje između nas...nisam ni mislio da se obraćaš lično meni...
Ali iz tvog posta može se zaključiti da do bolesti, truleži dolazi samo zbog sklopa, nepoštovanja normi i radi toga sam se javio.
Trudim se sve to ispoštovati , i na takvu godinu kakva je bila 2009, i kako sam navodiš vlažna sa vrućinama zna stvoriti problem u usevima sa manjim razmakom.
I opet navodim ne odustajem od setve na 50cm. :cao:

Da nije negdje u blizini radjeno totalom , liči na posljedice zanošenja glifosata u manjoj dozi , jer mi se čini da su novi lostovi limun žuti ?

Mislim da je hemija i vremenski uslovi.Cim si prskao.(kao da je osurena)

- - - - - - - - - -

nikt
Ovo je fotografija soje sa istim simptomima kao tvoji i jace od 2011.god.
Razlog zanosenje herbicida pri prskanju kukuruza-hemija.Mozda jos nesto,neznam.Pogledaj listove.
picture1-024.jpg
[/IMG]

Иста њива,иста хемија сетва 2 мај. (0,6 лит. пулсара 1 лит. савазон 2 пута по хектару) само три метра даље изгледа овако (на слици) у истом реду.И тако по целој њиви!
2qsoy7a.jpg

Остале соје су ми сасвим уреду.!
2jdhq0x.jpg

@ nikt to je verovatno od nedostatka gvožđa u zemljištu pogotovo ako ti je PH veći od 7.5 Druže jel radiš još pasulj ? :ppozdrav:

Trijumf, medjuredni razmak 50 cm. razmak izmedju zrna 4 cm. (klijavost semena 85%) ove godine soje bez grama djubriva (prvi put nakon mnogo godina), setva 8 Maja.
2rx8.jpg
frw6.jpg
Slike su mutne iz nekog razloga ??? inace slikano je predvece.

Sta mislite,soja sto mi je tuko led sad je visine oko 20 do 30 cm ,osparto sam je prekluce al je kreno cicak kao lud ima ga bas puno u redvoima gde nije dohvatio spartac dal da je prskam sa bentazonom oce joj puno skoditi,nisam pametan.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh