Soja 2013.g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema rentabilnosti. Kletoks je "dobar" samo zbog cene. Ako oprskas sa 2l/ha kletoksa mogao si i sa 1l/ha Azila za iste novce i da si miran. Galant super mi se jako dopada, samo ne mogu da ga nadjem u selu nigde. Sve sto proizvodi dowagro je jako dobro po mom misljenju.

Nema rentabilnosti! @Branko Mislim da taj Kletox je skoro jedini herbicid koji nema veze sa propisanom dozom, jer u preporucenoj dozi od 1.2 l/ha samo delimicno i na kratko vreme suzbije sirak koji ozivi kad tad. Doza od 2l/ha Kletoxa se preporucuje za zubacu i pirevinu koju cisto sumnjam da moze skidati. Iz iskustva tvrdim i stojim iza toga da 1.2 l/ha Fuzilejda ili 1 l/ha Agila ili cak Pantera u kolicini od 1.5 l/ha sprzi sirak velicine i od 50 cm sto Kletox ni u snu u preporucenoj dozi ne bi odradio!

Dolazimo do zaključka, ili je na pojedinim parcelama sirak otporan na kletoks, ili se punio na dva mesta, ili više, pa ga je neko malo proredio sa vodom :ideja:

Ima tu svega, a najvise do vremena primene. Ja sam ga ove godine prvi put upotrebljava pa cemo da vidimo. Inace do sad sam koristio iskljucivo fusilejd i on je odlican.
Soja vec ima po koju donju maunu, zao mi je sto nisam slikao. Vreme joj trenutno pogoduje i ako ne bude neke vece suse moze se ocekivati rod veci od proslogodisnjeg za 20 %. Inace soje u nasem ataru bas i nema nesto , a to mi je merilo i za ostatak Vojvodine. Sigurno je posejano za 25 % manje nego proslih godina, a njene povrsine je zauzela psenica i kukuruz.

paorpaore, kod nas je suprotno, ima dosta soje, više nego prošle godine, a i suncokreta je više posejano. Smanjene su površine pod kukuruzom.

pitanje ...pisao sam o tome,preprskao sam soju sa fokus ultra 15 .06 ,bas kad sam trebao da je spartam....dali mogu da je sad spartam,jasno mi je da je mehanicki neostetim, da suzim motike ako treba. visoka je iznad kolena,i sejana na 70cm. fokus je odradio svoje,cista je njiva...ili da je ne diram...povrsina je 1 ha ,na drugih 2.5ha je dvaput spartana...aj zdravo

Danas sam išao da obiđem soju i da vidim dejstvo Kletoxa.Situacija je bolje da sam taj dan spavao.Doza od 1.6l po ha nije uradila ništa posebno.Sirak je pocrveneo ali mu je donje lišće zeleno.

6i79yb.jpg

obnavlja se polako soja koja je bila potucena,sutra dobija 1lkj Greenschild+2 l tecni humus.

Kristal vratio se sklop:osmeh: Prva slika slikano pre 7 dana danas se ne vidi zemlja,sklopila je redove I ovo vreme joj baš prija,još jednu dobru kišu do Svetog Ilije da dobije . Ovo sam slikao da bih naglasio zašTo mi se sviđa setva na 50 cm.Pre neki dan je Ljuša stavi slike fantastične soje ali verujte (probano I u praksi) ta ne može da napravi takav mikroklimat u parceli kao ova sa slike. Čim dođu velike temperature ta Ljušina će gubiti mnogo vise vlage nego ova. Druga slika soja koja je pokazala koliko je kletoks bio dobar prošle godine iako je korišten u dozi od 0.7 po kj. Soja je bila tamo I prošle godine I ko što kaže Matić pocrvene ali ipak preživeo,valjda sada neće:osmeh:. 3 I 4 slika ista parcela ,obećava. Sejano 1 maja.

- - - - - - - - - -

Izvinjavam se na ne preglednosti teksta ,Enter prestao da radi.

A kako ce tek ona sa zitnim sejalicama da super sacuva vlagu :osmeh:. Poslednjih godina pratim prinose setve na 50 i na 70 cm i nisam primetio neke razlike.

@ Kristal kako su vam se pokazali ti proizvodi? Da li ste korisrili to vec do sada?

Zavisi kako seješ žitnom:osmeh:. Prošle godine šogor mi posejao 12 kj žitnom ja sa drugom mašinom na 50 cm 15 kj,bolji je bio prinos žitnom otišlo I 20 kg semena po kj vise.Ali moraš priznati I godina bila zaj**ana. Pretprošle rađeno na 70 I 50 ista parcela,razlika preko 200 kg u korist setve na 50. Što ne znači da će ova na 70 manje da rodi ali po mom mišljenju ova na 50 je manje podložna nekim nepredviđenim situacijama. Zna li neko kao da isključim na tastaturi da mi se slovo I (iii) kada ostane samo ne pretvarea u veliko slovo?

Deli mišljenje kao @tatianu , ali imam i loše iskustvo sa setvom na 50cm.
Soju sejem na 50cm nekih 10god i zadovoljan sam , vlaga, korovi... sve ok, čak i donji sprat mahuna je višlje nego kao sa razmakom 70cm pa nema rasipanja, govorim iz iskustva. I ne menjam ništa...
E sad jedino što mi se nesviđa , kad je kišna godina, recimo 2009g onda to slabo provetravanje tj slabo isušivanje zemlje je dovelo do truleži. Zaštitari su kao razlog presecanja stabla sa tom truleži naveli razlog sklop na 50cm. I da dodam umanjenje roda zbog truleži je bilo oko 30%.
Slika br 1 i 2 iz 2009g

2012g

2013g bez leda

2013g posle grada

- - - - - - - - - -

14.05.2013

17.05.2013

20.05.2013

29.05.2013

10.06.2013

18.06.2013

I eto imati i slike kako napreduje oporavak soje...a sejana je 3-4dana ranije od te što nije dobila leda.

PS ako urednici znaju bolje pa nek preslože slike...

Poslednja izmena:
U pitanju su dve godine :osmeh:. Meni je zanimljivo da su toliko veci prinosi pri manjem medjurednom razmku, zato sam stavio link.

Postujte sklop biljka kad je posejete na 50 cm pa cete se uveriti da je setva na 70 cm u svakoj godini slabija po prinosu od setve na 50 cm. Primera radi, prilikom setve sorte Balkan na 50 cm treba postovati razmak od 4.4 cm sto znaci 455.000 zrna po ha. Kod nas 99% seju Balkan na razmaku od 3.8 cm a i gusce. Ako pricamo za Trijumf preporuceni razmak je 5 cm na medjurednom razmaku od 50 cm a skoro svi je seju isto ko i Balkan. E pa onda mora biti i trulezi i manje mahuna i na kraju manje prinosa.

Meni ima logike da je setva na 50 cm bolja, pogotovo sto je razmak u redu veci i svaka biljka ima vise vegetacionog prostora, pre zatvara redove, cuva vlagu, manje korova, ali iskustva ljudi su svakakva. Evo jedno zanimljivo istrazivanje http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0354-1320/2007/0354-13200702083N.pdf (kliknite levo na "pun tekst).
Баш захваљујући том чланку сам се и одлучио да сејем на 35, видећемо резултате.

Sirak kad pocinje da izbacuje metlicu tj.seme.Kad se oprska naprimer sa fusilade-om.Da li ce to seme da sazri pa da moze da dogodine da proklija????????Moje misljenje je da to seme nije fizioloski zrelo pa nebi ni proklijalo,mada me zanimaju vasa misljenja i iskustva????

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh