Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juce zavrsio konacno zadnje parcele na kojima je bila treci put soja,nikako da sazri.Iovako sam kosio sa svo lisce na zelenoj stabljiki.Sve su njive bile u ritu izmedju mrtve i zive Tise u Medenjaci prosek jako dobar ja sam zadovoljan za ovu godinu 1625kg kj,sve su bile sejane na 45cm sorta Sava sejane od 1.-7.aprila od vestaka 80kg SAN zastita inkorporacija treflan+ senkor korekcija basagran+fokus ultra zajedno.Soju sejem odkad se masovnije pojavila u nasem kraju ,ove susne godine sam naljbolje prosao za sve ove godine koje sejem.Po meni ove godine je najisplativija ratarska kultura .Umalo zaboravio valjanje koja je obavezna mera po meni:cao:

Opet se dokazalo da nema razlike u rodu sejanje na 50 ili 70cm.... svi ostali faktori imaju više uticaja na rod.....

Ptanje za drugove Forumase?
Hocu povecati povrsinu pod Sojom sledece godine,pa mi dolazi ponovo deo soje na soju.
Sta je bolje da zaorem slamu kao sto sam planirao ili da je sklonim sa njive(bolesti,cirkusi i ostalo..)

Drugar sto mi skida nema secku,razbacim je razbacivacem za slamu pre sam tanjirao i zito.....

Danas pokošena soja, iako je obećavala nije rodila ništa naročito, oko 12 meteri po jutru. Evo jedan jedan snimak gde član @vladamax i ja malko komentarišemo:

Toliko je mase bilo da je zmaj jedva gutao iako je na njemu mečka OM352 sa turbinom...

Pokoseno 11 kj u nasem ataru (KO Lokve) sorta Balkan posejana 11 i 12 Aprila pneumatikom, medjuredni razmak 50 cm na 3.8 cm u redu. Jesenas baceno 100 kg NPK 3x16/Kj, prskano sa Bentazon + Sledor +Simphony kasnije Kletox ( nisam zadovoljan njegovim ucinkom, jeftin i toliko i vredi). Prinos od 1480 kg/Kj.
U Rit Ilandza posejano 28 Aprila Balkan 3.5 Kj prinos 1750Kg/Kj i u KO Jermenovci posejano 30 Aprila Triumf 2.6 kj na 4.4 cm prinos 2030 Kg/Kj.
Da napomenem da je ista agrotehnika primenjena na svim parcelama. I ubedjen sam da i ove god. kao i u proslim 5-6 god. da kasniji rokovi setve su presudni za odlican rod. Ostatak neovrsenih se nalaze u KO Jermenovci i KO V. Greda i moja je procena da ce rod soje ove godine biti ako ne odlican onda vrlo dobar (kakva je godina u pitanju)!!!

Za dobar rod je presudna dovoljna kolicina padavina kada je to soji najpotrebnije (cvetanje, stvaranje mahuna i nalivanje zrna), ostalo je sve mnogo, mnogo manje bitno.

Juče sam završio sa sojom , posle toliko odlaganja i natezanja sa njom ( nikako da sazri ) konačno ovršena sa 2.3 kj sorta Galeb, sejana 31 marta na 50cm , prinos 3490kg sa 8.2% vlage i 3.4primese ( 1517 kg/kj ) i Gorštak sa 1 kj 1644kg , tri godine zaredom sejem uporedo i Galeba i Gorštaka i uvek je Gorštak bio bolji za 100-150kg sa istom agrotehnikom i na istom potezu njive tako da dogodine izbacujem Galeba.

Završena soja. Sorta Viktorija, prosečan prinos 1620kg po jutru, tj. 2835kg/ha.

Za ovu godinu, super prinos.

Citam vase prinose i sramota me da napisem moj prinos...jesenje oranje,kraj februara-pocetak marta razbaceno 150kg 9/15/15 i 50kg SAN-a(Fertilova djubriva) sejano na 70cm medjurednog razmaka,razmak izmedju biljke 3.3,prvih mesec dana kasnila za ostalim sojama,ali ih kasnije stigla i prestigla,bila cista za primer,mahuna imala,bilo je i zrna ali opet slab prinos 16.5meteri na hektru,tj 9.5meteri po kj. Slobodno mogu reci da ljudi iz mog sela koji kazu da su imali 10 meteri preterano se** i lazu.

Citam vase prinose i sramota me da napisem moj prinos...jesenje oranje,kraj februara-pocetak marta razbaceno 150kg 9/15/15 i 50kg SAN-a(Fertilova djubriva) sejano na 70cm medjurednog razmaka,razmak izmedju biljke 3.3,prvih mesec dana kasnila za ostalim sojama,ali ih kasnije stigla i prestigla,bila cista za primer,mahuna imala,bilo je i zrna ali opet slab prinos 16.5meteri na hektru,tj 9.5meteri po kj. Slobodno mogu reci da ljudi iz mog sela koji kazu da su imali 10 meteri preterano se** i lazu.

Zašto da te bude sramota? Bitno je da je ono što zavisi od tebe odrađeno kako treba, a niti su sve zemlje iste, niti je bilo isto padavaina, pa da se pitaš zašto je tebi rodilo manje.

Ja sam imao prosek od 837 kg/kj. Juče je jedan uzoran poljoprivrednik navro 1700 kg/kj sorte Morava. Ali ta zemlja mu je južno od kanala, na polovini puta prema Sirigu. Isti taj domaćin je imao, u delu atara gde su i moje njive, 360 kg/kj (predusev repa) i oko 700-800 kg/kj (predusev kukuruz). Dakle isti domaćin, ista agrotehnika, samo različita zemlja, iako je svega desetak km vazdušne linije između tih njiva.

Zato opušteno, ko ima bolje prinose i treba da se diči time. Meni to uopšte ne predstavlja problem. Jedino ne bih voleo da vidim da neko omalovažava nas sa malim prinosima u smislu da ne radimo dobro i sl....

Bice me sramota tudje sramote ako se javi neko iz mog kraja pa kaze da je imao jaci prinos ili neznatno manji,znajte da lazu ljudi.
Jedan je komsija imao ravno vagon u zmajevci 489...a kad sam ja nosio 78.6 meteri kukuruza u toj istoj zmajevci pozevala je na sve strane.Tako da znam kolike su ribe u mom ataru i selu. :osmeh:
Inace ja sam zadovoljan,ostaje mi cisto 30 000din i 100kg semena za iducu godinu kad na prolece cena semenske soje bude duplo skuplja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh