Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zanimljivo je to da je prinos soje na delovima atara gde je bilo manje kiše bolji nego gde je bilo više, nelogično ali istinito

Meni sve glupo da napišem , navodnjavao sam soju na jednoj parceli , negdje jednom , negdje dvaput , ima dosta i preskočenih mjesta oba puta . Nisam vršio kasno je sijana , ne izgleda tako loše , nego ne primjećujem nešto razliku izmedju zalivenog i nezalivenog. :sta:

Luda godina , još ludja biljka.

Ja sutra krecem sa sojom sto imam sorta Sava,broblem mi predstavlja sto jos ima zelenih mahuna ali od dole se vec otvaraju mahune posto smo za vikend dobili malo kise.Kod mene zeleno seme se racuna kao primese tako da je necu predati nego je skladistim kuci par nedelja i posle cu videti kome cu dati.Inace akontna cena 60 din

A koja je velicina tog nezalivanog dela?

Ta parcela je ukupno oko 2.5ha , i to kao 2 parcele spojene , a ima jedan dio manje od 0.5ha nezaliven i ispreskakanih dijelova jer sam zalivao tifonskim topom ali bez namotavanja nego premještanjam topa . Kad se navodnjava odma se primjeti da jedno vrijeme malo izgubi boju i kao zastane a kasnije potamni . Možda je na ovoj parceli "problem" što solidno ide i ova nezalivena (bar naoko) pa navodnjavanje nije došlo do izražaja . Imam jednu drugu parcelu oko 3ha na brijegu , e tu je stvarno loša ali nemam ni mogućnosti zalivanja , tu bi joj sigurno dobro došlo.
Sve u svemu zagonetna biljka ta soja.

molim iskusnije i dobronamerne za savet oko lagerovanja soje. cenim da su primese zelenih mahuna i mekanih zrna svuda priblizne,ovde i kod vas. dali je soja sklona da se upali odnosno kolika debljina sloja je bezbedna u gore pomenutim primesama. neterajteme da citam ispocetka ,ako toga ima , a nisam zapazio.aj zdravo.

ја сам прошле године раширио на плочи на кући била је дебела отприлике шаку , сутрадан када сам се пео да је мало промешам свуда је била хладна, а када је почео вршај први 20ак метара је била пуна семена траве - заборавио комбајнер да отвори ветар

Juče sam ovršio jedan deo soje sorta Galeb prosek 1410 kg / kj vlaga 9 i primese 2% inače kod nas se prinosi kreću od 1000 pa do 1500 kg/kj.

danas vršili soju, prinos oko 1500kg/jutro vlaga 8% ,i treba je što pre vršiti jer mahune pucaju i otvaraju se i oko 5% zrna je na zemlji, i tu se svakim danom gubi nekoliko procenata zrna, zato ljudi nešekajte vršite soju što pre!

Danas skinuta soja, sorta Balkan 2 kj tacno 2500 kg, vlaga 10% primese 3%. Moglo je naravno bolje, ali ja zadovoljan s obzirom na godinu

pa mene interesuje dali se samo sorta balkan tak otvara i puca mahuna ili i kod ostalih sorti soje? gledam komsijinu soju,kasnije sejana od moje i veca i suvlja ali ni jedna mahuna nije pukla i nema zrna na zemlji,bas sam se iznenadio.

moja je krenula da puca, a opet njiva do mene isto Balkan, istog dana stavljena u zemlju a ne puca

Danas vršeno uslužno 6kj,3160kg 10,5%vlaga izgledalo mnogo bolje ali nisu stari džabe nazvali taj deo atara PROSINE.Udrugom delu atara 2kj 1960kg 7,7%vlaga.Za naš atar super.
Pita me danas jedan kolko vršidba kažem 5000,kaže neznam dal mi se isplati.Kad ovršamo ti se popneš i pogledaš kolko ima pa ako kipujemo ti platiš ako ne "ajd zdravo" što kaže jedan član.Mislim da sam korektan u ovoj tužnoj situaciji?

Danas jedan stariji čovek u selu kosio soju( mislim da je prvi).Prinos 2000 kg po jutru,jedna od najboljih zemlja u Cicijevom ataru.Sejana krajem marta.

Ova godina je puna iznanađenja u mnogočemu... kod nas se suvi delovi, koji inače volu da podgoru mnogo bolje drže nego inače, a ritovi, gde obično kasnije zre soja jer ima više vlage ne donose očekivani prinos....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh