Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neće imati vremena da zauzmu celu njivu uskoro će žetva.Jako sporo se šire te grinje i šire se u obliku trougla.Mi smo se jedne godine uplašili od njih imali smo tri parcele na ovratinama te grinje.I jednu njivu smo prskali sa Omite 1 litar na hektar,a ove dve nismo oduvali.I nije bilo neke štete na ove dve neoduvane parcele.Maltene nas koštalo ova parcela koju smo prskali više,izgazili tu i tamo soju,cena otrova i prskanja.:ppozdrav:

Mozda ima sa velikim.
Nije bas neko poredjenje, ali kod nas ima jedan deda koji vec 20 i vise godina ostavlja samo svoje seme psenice, mislim da je u pitanju evropa. Ako uzmemo da su i psenica i soja sorte, a ne hibridi, onda ne vidim razlog zato ne bi funkcionisalo. Naravno da izolovana proizvodnja semena u posebnim uslovima moze da da kvalitetnije seme, ali mi nadjite tog ko proizvodi na taj nacin. Nasa zadruga ina semensku do mekrantilne, u pitanju su ZP soje, vec godinama.

Napravili ste nauku oko semena. Paorpaor je lepo napisao. Soja je SORTA, nije hibrid - nema gubitka karakteristika kroz reprodukciju. Medjutim, naravno da necete uzeti sa bolesne njive-soje seme za dogodine.

I nema prve reprodukcije i druge .Svaka je ista .Dali je proizvodio ja ili institut.Ko će bolje uslove osigurati taj će imati bolje seme.Kod krompira bi se moglo možda govoriti o prvoj ili drugoj reprodukciji.

Ovo nema veze sa malim mozgom!
Ima ima i to velike veze,ne moraš sad na svaki minđušarev post kontrirati .
Što je soja duže u monokulturi veće su šanse da zakači nešto što se prenosi sa semenom.
Inače koristim seme koje je ženin deda uzeo prvi put da seje pre xx godina,ne seća se koje godine ali mislim da ima više od 15 godina.

Može a i ne mora, i šta bi bilo kad bi bilo... monokultura ne isključuje ništa, i može lako da se desi da baš soja u monokulturi bude bolja nego ona koja nije u monokulturi...

---------- Poruka napisana u 22:26 ---------- Prethodna poruka je at 22:25 ----------

A moram da prokomentarišem kad lupa ko maksim po diviziji!

Najlepši su odgovori "može i ne mora".
Mićo radi kako voliš a ja neću ostavljati seme gde je bilo u monokulturi.
Zašto bih rizikova ako ne moram.

Juce sam obisao ceo banat i deo backe i mogu reci da je zalosno videti te soje. Izmedju Kikinde i Basaida video celu tablu pored puta skroz zuta visoka 40-50 cm vrsice se sigurno za 10 dana. Nisam stao ali po izgledu sa puta kombajni ce prazniti bunkere jako retko.

Niko to i neosporava,ali nevalja takvu soju sejati,kako da ti objasnim,koristiti kao reprodukcioni materijal

---------- Poruka napisana u 23:15 ---------- Prethodna poruka je at 23:12 ----------

Evo par slika no-till soje

Picture118.jpg
[/IMG]

Sorta Sava,pukotina NEMA
Picture120.jpg
[/IMG]

ovo je ostalo od onih "rupa"što nije niklo

Picture121.jpg
[/IMG]

nađe se i koja mahuna,da je prazna,ali 99%je naliveno sa po 3 zrna

Picture123.jpg
[/IMG]

ovo je druga njiva,kukuruzište,sorta TRIJUMF

Picture124.jpg
[/IMG]

ima i tu mahuna,stim da je to zapravo gusto

jedna od najlosijih soja koje imam posejana u prvoj dekadi aprila, nije dobila kišu više od 2meseca i za 10 dana ide kombajn u nju i ne očekujem prinos veci od 2t po ha, zrna su sitna a ima dosta mauna u koje su ne nalivena zrna, šta reci...

eqz19d.jpg

zmxmi1.jpg

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh