Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod soje za prvu godinu klijavost pada 5 do 10 % i ja takvu sejem pošto ostavljam svoju .Medjutim kupovno seme ako bi miostalo, ne bih sejao, pošto neznam dali je nova ili su prepakovali ispitali klijavost napisali 90% i plasirali na tržište. Druge godine gubi na klijavosti i do 30% što znači da nevalja .Valja u nuždi ali sa 15 kg na dunum.Majka mudrosti ja staviti seme u klilo pa čak i kupovno. Toliko je to jeftino i jednostavno a može puno da nas opeče.:ppozdrav:

Poslednja izmena:
Opece nas svasta a pogotovo sto klijavost u nasim kucnim uslovima NIJE i poljska klijavost,jer tamo 90% semena pusti klicu,zemlja je fino usitnjena ma idealno,dok u njivi zrnu treba da se probija kroz zemljiste 5-6cm dubine,podigne neku busu,podigne trag tocka,pokoricu...ima tu dosta faktora...

oće li moći ova soja da napuni zrno bez kiše do kraja vegetacije
dsc01109-small.jpg

dsc01110-small.jpg

Na zalost nece moci,pisi propalo...
Jedino da ima bas extra kolicine vlage u zemljistu,ali posto smo tu komsije znaci imali smo dugo i susno leto...

tu je samo malo led tukao, a zadnja kiša je pala 29. 07. 35l po m2 neznam jeli i kod vas u Adaševcima taj dan bila ta kiša, jer oblak je otišao negdje u tom pravcu, one druge soje koje je led totalno stukao one još i cvatu

Tu soju koju tuče led, tu se ne nadaj baš nekom prinosu. Meni je led prošle godine tukao soju početkom juna, pa se oporavila i lepo porasla, te imala gomilu mahuna, ali vaga je pokazala polovičan rod...

@mindjusar, reci mi molim te, koje si ti kolicine djubriva koristio za soju. Moguce je da ja gresim sto bacam malo azota u startu, ili uopste malo djubriva.
Ja sam bacio proletos 100kg npk po kj, 15 dana pre setve. Za sledecu godinu mislim da u jesen zaorem 120kg npk i u rano prolece jos 50 - 60 kg uree po kj. Predusev je kukuruz.
Da li da nesto menjam ?

Mislim da si trebao i ureu da baciš proletos zajedno sa npk, jer za tih 20-tak dana mislim da npk nije stigao da počne da "radi".

Ufff, ako tako budete ulagali u soju mislim da necete vratiti ulozeno.
Mi na soju ne bacamo nista, ako je zemlja u kakvoj-takvoj kondiciji, a ako je prva godina zakupa onda do 100 kg/kj NPK i nista vise.

Ove godine imam soju koja je "dobila" ujesen 100kg MAP-a i 150kg UREA predsetveno.
Ta soja izgleda za sada bolje od ostalih, ali nisam siguran dali ima uticaja to đubrivo, ili to što je tamo predusev isto soja.
Napisaću kolika će biti razlika u prinosu, te da li je uopšte isplativo u soju bacati đubriva.

Moraću postavit sliku soje bez zrna baruta , pardon djubriva.Visoka u pm , nije zelena nego crna . majmuna ima dosta . Prinos ćemo vidjeti. Možda je razlog predusjev kukuruz , a prošle godine suša i slab rod.

@mindjusar, reci mi molim te, koje si ti kolicine djubriva koristio za soju. Moguce je da ja gresim sto bacam malo azota u startu, ili uopste malo djubriva.
Ja sam bacio proletos 100kg npk po kj, 15 dana pre setve. Za sledecu godinu mislim da u jesen zaorem 120kg npk i u rano prolece jos 50 - 60 kg uree po kj. Predusev je kukuruz.
Da li da nesto menjam ?

100kg/kj Eurofertil Physiomax (76% CaCO3+6%MgO) pre setvospremiranja + 100-120kg/kj EUROFERTIL PLUS NP 35 (NP 15/20 + 3 MgO + 0,5 Zn + 18 SO3) u setvi u redove

Danas u Budisavi ovršeno 6kj Balkana sa prinosom od 1300kg/kj a meni Fortuna (00) još ima dosta zelenih mahuna :sta:

Balkan ima oko 20-35mahuna koje dopola nose nekakvo zrno,a odpola nagore spečeno,zelene boje veličine 2zrna bibera srasla u 1duguljasti,a pored moja fortuna još nije za vršidbu,a posejema par dana ranije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh