Soja 2012.g.

Koliki rod soje očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 6 6,5%
  • 0.5 t

Glasovi: 5 5,4%
  • 1 t

Glasovi: 26 28,0%
  • 2 t

Glasovi: 37 39,8%
  • 3 t

Glasovi: 12 12,9%
  • Više

Glasovi: 7 7,5%

• Ukupno glasača
    93
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma pitao sam zbog razloga zato što dosad sam sejao soju na 50 cm.,a dogodine planiram da posejem nešto i na 70 cm,pa me interesuje koji je najbolji razmak u redu na 70 cm.Jel 4 cm malo ili mnogo?Molio bi za mišljenje sve članove.:ppozdrav:

Kris

O gustini smo pisali i pisemo na forumu "godinama" :osmeh:
Svaka sorta ima preporucen sklop. Kacio sam sliku sa preporucenim sklopom po grupama zrenja. Tu sliku sam svojevremeno pozajmio sa neta :osmeh:

Moze i ovako. Razmak u redu prilikom setve na 50cm podeli sa 1.4 i to ce da odgovara istom sklopu na 70cm.
Primer sorta Sava
50cm - 4.4cm
70cm - 3.14cm

Ja sejem Balkan od kad ga ima(sad već Made in Home),to neznači da nisam probao i druge sorte al ova mi se sviđa najviše,razgrana se ako kojim slučajem bude sklop ređi.Evo ni sad me nije izneverio s obzirom na godinu,napunio je već mahune više nego kasnije sorte.Sejao sam ga na 5.5 cm na pedeset,onda je 4 cm od prilike na sedamdeset.I ja sam računao 1.4 da treba da je gušći od 50 cm redova.:ppozdrav:

Balkan je I grupa zrenja za koju je preporuka 450.000 biljaka/ha. Tako da i da malo povecas setvenu normu nece skoditi. :ppozdrav:

Kod nas u ataru soje opasno pocinju da zute. Zetva ce na nekim parcelama krenuti za 20 dana najkasnije.

Evo kako izgleda moja soja:

2ngwm6h.jpg

28kn9m8.jpg

Maune se baš nešti i nevide al kreće se prosečno od 30 do 50 mauna na biljci (oa 10 do 13 spratova). U principu sam zadovoljan, al videćemo šta će biti kad kombajn prođe...
I da, iako je sejana mesec dana pre suncokreta doći će posle njega...

cetiri jutra od 6 do 10 cupali ambroziju u soji , ima jos sutra , troje nas . valjevka zuti ali nejednako , trijumf se jos drzi , a kanda je i bolji od valjevke, po 2ipo kj jedne i druge. aj zdravo.

Posle 20sati provedenih u traktoru pa idem,SVE smo soje prešli,i nismo NIJEDNU travku ostavili,al nije ni bilo bogzna šta,dvojica 20kj za 6-8sati

Ako ste 10kj po coveku za 6-8 sati - ili je bilo gde koja travka ili ste se pravili da ne vidite :haha:
10kj da predjes peske samo u prohodu po 5-8 redi pitanje da li moze, a ne jos zastati i pocupati travu koja je ostala...
Posle nadnicara u paprici ja sam isao jos 1 ceo dan za njima. Isto su uvek imali fantasticne ucinke, samo sto ih oci zezaju pa od 3 trave 1 ostave :osmeh:

Posle 20sati provedenih u traktoru pa idem,SVE smo soje prešli,i nismo NIJEDNU travku ostavili,al nije ni bilo bogzna šta,dvojica 20kj za 6-8sati
Po toj tvojoj računici tvoj dan ima 26 sati..... šteta pa kod nas jedan dan traje "samo" 24 sata...... Kako stigneš onda da budeš po 2-3 sata dnevno prijavljen na forumu, da mi je samo znati.....

Sa današnjeg obilaska.

velika jeste ali slabo mahuna ima,ima mahuna u kojima se razvija po jedno ili dva zrna a ostalo je kao glava šibice (nerazvijeno) a mislim da neće.
Sklop je dobar ,sejana 3 maja.Nema nešto žutih listova,po neki
Očekivani prinos 1400-1500 kg.
Gledao i kod komšija rano sejane soje dosta niže (za trećinu) ali načičkane mahunama i to popunjeno sve.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh