Slobodna diskusija o traktorima

Da se vrati na početak prepiske i pročita par postova pogotovo gde kolega Iceburn piše da pri podizanju BB vreća nema problema, a kada da komandu za kip onda sve popusti tj pada, shvatio bi da taj pritisak takav kakav je nije problem. Biće problem, naravno ali još nije.

Prvo nigde mi ni na pamet nije palo da te učim nekom poslu al nije ni bitno.
Aj opet,bar 3 puta sam ti napisao da će traktor sa 160 bara da digne neko orudje al isto tako sam ti napisao da ovaj traktor NEMA 160 bara kao što i sam znaš samo nećeš da priznas da je tako.
Ovaj traktor 160 bara ima hladan i na 1600 obrtaja.
E sad ako za tebe gas od 1600 obrtaja nije turiranje sta onda jeste,koliki po tebi gas treba da se da da bi to bilo loše.
Sto se one računice iz fabrike tice da su uračunali opadanje pritiska vremenom pa naravno da jesu,zato su i napravili pumpu koja gura 300 bara lagano pa je ogranicili ventilom na 200 bara pa imaš 100 bara gubitka pre nego što i možeš da izmeris da je nešto oslabilo a ti vec imaš 160 bara da opet naglasim na pola gasa malte ne,znaci rasteretni ventil u tom sistemu i ne treba da postoji jer nema ulogu vise.
I opet ti kažem da nemas dovoljno informacija o meni da donosis zaključke sta znam,sta ne znam,sta sam radio i sta nisam.
Kako znaš da recimo posto živim na selu slučajno nisam od dede nasledio 10 jutara zemlje i neki yto traktor recimo.
A sto se održavanja tice taj zaključak sam doneo po tome što si napisao da vozis isto takav traktor godinama sa slabom pumpom,prosto.

Aj opet,bar 3 puta sam ti napisao da će traktor sa 160 bara da digne neko orudje
A nas bar trojica ti napisali da će podići svako.
ovaj traktor NEMA 160 bara
Naravno da nema.
Ovaj traktor 160 bara ima hladan
Naravno da ima.
Ovaj traktor 160 bara ima hladan i na 1600 obrtaja.
Ima i na 800 i na 2700. Kad se ugreje onda nema, ali koliko ima i da li je to dovoljno nekome ili ne to ne možeš znati dok fizički tj uživo ne ustanoviš da li neko oruđe podiže ili ne. Odnosno dok ti vlasnik ne kaže diže ili ne onda tek meriš pritisak i tražiš kvar. A lupiti iz stomaka da ima 120 kad se zagreje i tvrditi da to nije dosta a da ni ne vidiš gde je kvar niti zakačiš najteže oruđe......
E sad ako za tebe gas od 1600 obrtaja nije turiranje sta onda jeste,koliki po tebi gas treba da se da da bi to bilo loše.
A ti obrtaji.... nije mi jasno. Da li je tu najbolji odnos obrtaja, kapaciteta i pritiska ulja za neko oruđe? Zar nije dovoljno podići sa ler gasa koji je 700obrtaja za nekih 200-300 obrtaja da podigne? To bude tako nekih 1000-1100 obrtaja.... Baš kao što je na rusu preporučeni ler gas od strane servisera.
Koliko je teško to oruđe? Treba mi za podatak, gledam tursku žitnu sejalicu koja je 1400kg +500-600kg semena ali ima i doobru polugu, pa da znam hoće li je podići. Kad već pišeš da možda imaš i yto, znači imaš iskustva pa da znam na čemu sam.
a ti vec imaš 160 bara
Pa da. Ni za poluge.
I opet ti kažem da nemas dovoljno informacija o meni da donosis zaključke sta znam,sta ne znam,sta sam radio i sta nisam.
Ne donosim ja zaključke, sam si napisao. Tvoje reči koje su me baš iznenadile s obzirom na iskustvo.
Sa 160 bara hladan na 1600 obrtaja će da podigne prazne poluge a priključak tesko.
Kako znaš da recimo posto živim na selu slučajno nisam od dede nasledio 10 jutara zemlje i neki yto traktor recimo.
Šta imaš ili nemaš uopšte nije važno za ovu temu.
A sto se održavanja tice taj zaključak sam doneo po tome što si napisao da vozis isto takav traktor godinama sa slabom pumpom,prosto.
Ako nisi pročitao a već sam pisao, napisaću još jedared. Meni traktor diže sejalicu bez problema i bez turiranja? Sporije da, ali ni ne može mnogo brže jer je pumpa malog kapaciteta i kad je nova (jedna od mana traktora).
Možeš mi onda objasniti kako si izvukao zaključak da ja loše održavam mašine? Na osnovu te jedne slabije pumpe kojoj ne treba turaža da bi radila radnju?
A to samo još jedno 15,20 min do spavanja,bilo je tri dana odmora pa je moglo malo da se zeza po forumu,ujutru kreće teren opet tako da neće biti ni vremena ni volje ni snage za ove zazancije.
Svratićeš ti na forum i nakon ova tri dana.... samo nećeš hteti da tipkaš ovde.

Poslednja izmena:
Vidiš kako ti lepo napišeš onako kako jeste i slažeš se samnom,naravno da nema 160 bara,nema ni blizu.
I nema tih 160 ni na 800 ni 1000 jer bas zbog te pumpe malog kapaciteta mnogo mu je teze da napuni tu " rupu" koju ima u sistemu i zbog koje i ne ostvaruje fabricke pritiske pa nema šanse bez veće turaze da uspe da nabije tih 160 bara.
I sad ih je dostigao iz razloga hladnog ulja i uopšte hladne hidraulike,kad dodje vreme da se ugari strnjiste da ga prigreje 40 stepeni odozgo pa pitaj boga koliko iz menjaca pa od tog ulja ostane malo gusce od vode a iza recimo 3 brazde obrtac ili ne daj boze neki ozbiljniji gruber koji treba da izvuče iz zemlje na kraju brazde moze da podigne samo uz boziju pomoć i nikako drugačije.
Al da opet skratimo priču posto vidim da si počeo da se nerviras mnogo.
Kad god budeš hteo proverimo i tvoju i moju tvrdnju zamolimo coveka da nam ustupi traktor,provozamo se do njega pa premerimo hladan,vruć,sa gasom,bez gasa i sve nam bude jasno.
Kao i u raspravi o imt savršenim proizvidima gde si video da si napravio glupost pokušavajući da bas pogrešan model dizes u nebesa pa si zacutao tako si i ovde uradio samo će ti malo više trebati da zacutis.
Ovde si potrčo jos brze da mi pokazes kao ti znaš a ja jel ne znam jer je ovo tema tvoj fah a ja popravljam samo rusice i ne znam dalje od stare 82 a lepo sam ti rekao bar jedno 3,4 puta da ne trčiš pred radu jer kao što sam ti napisao premalo je informacija da bi znao sa kime se raspravljas,mozda imam yto istog,mozda mi je tata hidraulicar a možda sam budala koja lupa gluposti jbg.
A na forum cu da svratim čim uhvatim vremena kao i do sad,i možemo da tipkamo jos 30 strana ovde sve dok nas ne blokiraju koliko smo dosadni.
Sto se mene tice možemo da merimo čiji je veći pad dana i figurativno i bukvalno.
Lep pozdrav,odo da vraćam menjac u Topolovnik a malo je magla napolju pa valja voziti polako.

Vidiš kako ti lepo napišeš onako kako jeste i slažeš se samnom,
Nisam se složio. Pročitaj još jednom.
naravno da nema 160 bara,nema ni blizu.
Kolega iceburn, sledeći put zovi Nebojšu da ti kaže koliki ti je pritisak na traktoru šta će ti manometar...
pa nema šanse bez veće turaze da uspe da nabije tih 160 bara.
Po ko zna koji put ti pišem ja, kolega sasa22 je takođe napisao a i kolega Petar97 ali očigledno ne vredi, problemi počinju na značajno nižem pritisku. Na 160b nema turiranja.
samo uz boziju pomoć i nikako drugačije.
Znači Bog zasuče rukave i pripomogne na svakom kraju u podizanju?
Al da opet skratimo priču posto vidim da si počeo da se nerviras mnogo.
Menjaj dioptriju
Kad god budeš hteo proverimo i tvoju i moju tvrdnju zamolimo coveka da nam ustupi traktor,provozamo se do njega pa premerimo hladan,vruć,sa gasom,bez gasa i sve nam bude jasno.
Tebi nije jasno, meni jeste kad imam takav isti u dvorištu.
Kao i u raspravi o imt savršenim proizvidima.
Menjaj i dioptriju i dobavljača . Gde sam napisao da imt ima savršene proizvode?
bas pogrešan model dizes u nebesa
Nijedan traktor niti auto niti oruđe ne dižem u nebesa. Tu si se žešće zahebo.
jer smo bili u temi mtz. Želiš nastaviti u temi imt?
tako si i ovde uradio samo će ti malo više trebati da zacutis.
Pre bih rekao obrnuto, jer nikako da objasniš onih 160b i prazne poluge.... Nek nije 160 neka je i onih tvojih stomačnih 120, samo objasni. U ime nauke te molim. Ma neećeš jer si shvatio da si se zahebo.
Ovde si potrčo jos brze da mi pokazes kao ti znaš
Vrati se na početak diskusije i vidi ko je potrčo. Ako nećeš evo preneću ti da si upravo ti istrčo pred rudu. Kolege iceburn sasa i ja smo normalno diskutovali dok ti nisi uleteo sa izjavom 160b nihc arbajt poluge.
jer je ovo tema tvoj fah
Nije.
a ja popravljam samo rusice i ne znam dalje od stare 82
Znaš, znaš i molio sam te da primeniš to znanje (doduše možda nisam bio dovoljno jasan pa me nisi shvatio)! Al evo sad te molim da objasniš zašto rusu sa standardnom hidraulikom treba veći pritisak u hidraulici u odnosu na rusa sa dodatnim setom cilindara ili u odnosu na rusa sa monoblok hidraulikom?
premalo je informacija da bi znao sa kime se raspravljas
Takođe
mozda imam yto istog,mozda mi je tata hidraulicar
Da možda ne. Nemoj tati reći da si izjavio da za poluge nije dosta 160b. Ovo što tipkamo će nakon tri dana svi zaboraviti al tata neće....
a možda sam budala koja lupa gluposti jbg.
Što sad to? Budala nisi.
A na forum cu da svratim čim uhvatim vremena kao i do sad
Odlično! Taman da isteramo do kraja. Ne zbog one klope i pića, nego eto tako.
da tipkamo jos 30 strana ovde sve dok nas ne blokiraju koliko smo dosadni.
Da smo dosadni jesmo, (vrv jer nas manji broj članova razume) ali da će nas banovati, neće. Znači? Udri! :)
Sto se mene tice možemo da merimo čiji je veći pad dana i figurativno i bukvalno.
E ovo te nisam razumeo... Kakav pad dana? Ni da je rad dana ni onda ne shvatam....
Takođe!

A ја, ако ми дозволите, хтео бих да ставите дискусију на паузу, па када буде конкретних резултата мерења и дефектације, наставите са неким закључцима.

А онако, кога интересује, није му била сморна ова ваша дискусија.

Ne možeš to tvrditi jer popravljaš Beloruse kojima 160 bari vrv nije dovoljno dobar pritisak. Zato se i ugrađuje dodatni set cilindara da mu se pojača podizna moć, ili se podiže pritisak.
A kad se već spominje druga vrsta traktora, kako onda imt recimo 577 i njemu slični, rade sa maksimalnim pritiskom od 175 bara? Dižu isti pa čak možda i veći teret od 82-ke. Za to imam neko svoje mišljenje ali to sad nije tema.
Zanima me to mišljenje zbog čega je to tako?
577 nikad nije,govorim o upaljenom traktoru,dok idem na njivu u transportu ili dok stoji upuštao hidraulik da pada plug ili orudje nazad a bio je star i kad je pumpa bila pred menjanje kvrckala je dok diže veći teret ali nikad nije upuštao,govorim o upaljenom traktoru,a rus relativno mlad čim je malo oslabilo jesi li izašao iz traktora 5 minuta on je već upustio i to ne neki težak teret ili u transportu obavezno zaključaj, promenjena pumpa nova,klip novi,razvodnik novi, kupljeno sve original i opet izadješ a on na svakih 30 sekundi kucne i pada po malo dole,opet do njive moraš da zaključavaš,i to kod mnogih sa kojima sam pričao,u čemu je tu stvar,a kao jača pumpa od imt-a,klip 125.Djoka u stvari.
Jeste off topic ali me interesuje mišljenje kolega baš čitam postove pa da pitam.

Da to na rusu može da se reši ne bi mu dodavali deo za zaključavanje hidraulika. Jedino ovi sa monoblok hidraulikom ne bi trebalo da upuštaju pošto to liči na hidraulik "normalnih traktora".

И шта смо утврдили који је притисак нај бољи
Da to na rusu može da se reši ne bi mu dodavali deo za zaključavanje hidraulika. Jedino ovi sa monoblok hidraulikom ne bi trebalo da upuštaju pošto to liči na hidraulik "normalnih traktora".
Глупандери јбг као Индијци ставили пишљиви вентил кад си у транспорту да затвориш хидраулику да не трпи пумпа дебили јбг...

Па у теми мтз многи су писали како то не користе и тај механизам је зарђао и блокирао.
Za mene je taj mehanizam najpametnija stvar na rusu... Ja ga koristim stalno, i ne mislim... Jedino što taj mehanizam za zaključavanje nije bio na traktoru kad sam ga kupio (stari vlasnik ga nije vratio kad je rasklapao zadnji kraj da menja ležajeve na poluosovinama), pa smo onda mi na vašaru nabavili onaj glavni deo a šipku smo pravili od rebraste armature pa ponekad hoće da zaglavi, al' kontam da u originalu to uvek radi kako treba...

Kod mene radi kako treba,nikad nije pravilo problem,isto ga koristim kad god mogu.Ne razumem da neko ne koristi tu kuku i da mu zardja od nekoriscenja .....najbolja stvar na rusu zaista.

Zanima me to mišljenje zbog čega je to tako?
577 nikad nije,govorim o upaljenom traktoru,dok idem na njivu u transportu ili dok stoji upuštao hidraulik da pada plug ili orudje nazad a bio je star i kad je pumpa bila pred menjanje kvrckala je dok diže veći teret ali nikad nije upuštao,govorim o upaljenom traktoru,a rus relativno mlad čim je malo oslabilo jesi li izašao iz traktora 5 minuta on je već upustio
Teško za objasniti ovako (meni) ali pokušaću. Razlika je u tome što kod imt-a radni ventil isprati svaki pokret poluga zato što je na usisnom vodu klipne pumpe koja je potopljena u ulju. Faktikčki pušta ulje u klipnu pumpu po potrebi. Ovoj to ne smeta, nemože zaribati, ne greje se jer je uvek u ulju.
Kod zupčaste je radni ventil na potisnom vodu i tamo radni ventil drugačije pušta ulje odnosno ventil se mora otvoriti da bi se oruđe podiglo ali istog momenta kada se postigne zadata visina on zatvara u potpunosti i preusmerava ulje na povrat tj ponovo u rezervoar (menjač). Znači radi tako što je ili ili. Ili otvoren ili zatvoren. Ne može kao kod imt-a da bude otvoren po potrebi (malo) jer će se sistem grejati (ulje, pumpa itd) i neminovno dolazi do nekog kvara.
Kada u podiznom sistemu 100% zaptivaju : klip, karike-manžetna, cilindar, razvodnik, gumice, zaptivači cupkanja nema. Ali kada nešto popusti radni ventil kod sistema sa zupčastom p., ne reaguje odmah nego tek kada oruđe malo upusti. Onda se aktivira ventil tako što se otvori-preusmeri ulje na cilindar-oruđe se podigne-ventil se zatvori. S obzirom da se ti koraci osete to ustvari bude ono cupkanje. I što su veći gubici veći sa tim je cupkanje brže.... Što bi se reklo digne-upusti-digne-upusti.... i tako stalno dok ne zaključaš hidrauliku ako traktor ima tu opciju. Kod rusa ima ta brava a kod yto ima slavina s kojom možeš zatvoriti ulje da ne izađe iz cilindara.
Nadam se da je koliko toliko razumljivo. Ako nije, pokušaću sutra opet. Večeras sam malo.... umoran od rođendana. :) :ppozdrav:

Nazad
Vrh