Zapusteno je jer u selima vise nema naroda i nema ko to da radi....Jel se vi dosadasnjih godina niste bavili poljoprivredom kad je sve tako katastrofa i zapusteno?
Kad sam bio klinac, svaki dan smo orali po jednu njivu, ja orem, deda ponese rucnu kosu za korov i manju sikiricu pa polako sasece taj mrki trn, korov i sta vec raste po obalama i pokraj prilaznog puta.
Danas to nema ko da radi, (deda u godinama) ja imam obaveza mnogo i iskreno to mi je poslednja rupa na svirali, nosim malu testeru u traktoru i kad mi nesto smeta da ne mogu da se provucem, dohvatim je i isecem.
Obale oko njiva prscem totalom.
U nasem selu ranije nisi smeo pomisliti da uzmes njivu u zakup da radis, svi su svoje obradjivali a danas vec imas njiva za dz da radis, daju ljudi samo da ne raste korov, to su obicno jako stari ljudi ili naslednici koji zive u gradu.
Za mlade ljude iz takvih krajeva vredne i perspektivne koji imaju po 40 goveda je porazavajuca cinjenica da nemaju asvaltirane sokake, (recimo ja imam oko 1,2km makadama do kuce) nemamo sleperski prilaz, nemamo sigurno snabdevanje elektricnom energijom, pored toga nemamo ni drzavnu zemlju i jos koje-cega sto bi trebala drzava da nam obezbedi...
Zato uvek kazem da treba ljudi da se snalaze po gradovima, koji ce moj u selu gde mu ni struja nije sigurna (dune jaci vetar i nema struje)
Recimo selo blizu mene odakle je jedan nas clan foruma ima ogroman problem za vodu, ljudi po celo leto samo vodu vuku za stoku a u selu ima prilicno stoke, opstina zna za problem ali ni da mrdne po tom pitanju, a znam da bi mogli da rese...
Da ne nabrajam dalje i ne gusim...
Moram da dodam samo da je lepo to sto je Matic obratio paznju na zivot ljudi u takvim predelima i da priznaje da se ne bi menjao, pokazao je respekt.
Послато са SM-G970F помоћу Тапатока