Slobodna diskusija o traktorima

Nov Ferdza kupljen 1988, obradjivao 17 jutara, nije mogao ni jedan belorus da ga stigne, isao kao metak , a u oranju na pun gas bacao zemlju 2 m.. i tako do 1993, kad je počelo nešto da mu krcka u diferencijalu.
Otvorim ga, podrobljena 2 zuba na konusnom i nacet tanjirasti. Kako te godine delova nije bilo po prodavnicama, ajd' u IMT u Bgd. Pozelim im Pomoz' Bog i tome slično.. trazim konusno - tanjirasti sa istim brojem zuba, kaze prodavac, to nije od ferdze !
Počnemo obojica da pametujemo , jeste-nije... 15 min i dolazi stariji mu kolega... :

- Kazi balavac kakve brige imas ?
Ja se uproh objasnjavajuci kako me ovaj pravi budalom , da ne znam sta sam skinuo i koliko zuba ima na zupčanicima.
- Koje je godiste traktor ?
- 88 rekoh
- A jel isao kao Avion ? A ?Jel te obisao ikad i jedan ? I smeje se....
- Reko jeste.. isao .. al više ne ide.
- E sad uzmi ove sto ti kolega daje.. to su za 539... više nece ici ni blizu tako, Znaš, 1988-1989 je bila ogromna potraznja za 539, fabrika nije stigla da obradi konusno tanjiraste, pa su trpali sa lagera od IMT 5136 prednje diferencijale... koji su po dimenziji i rupama isti .. samo se razlikuje broj zuba na tanjirastom valjda.... ( mislim da je 4 zuba u pitanju ).

Eto vam moja priča... iz prve ruke... ako kome sta znaci otkud fergi " Mlazni motor u guzici " ;)
Zadnjeg diferencijala 51xx

E pa sad sve zavisi kako na to gledaš i ako ideš dovoljno duboko uvek ćeš naći podizvodjača, ali se sve radi po specifikaciji koju je zadao proizvodjač.
Npr nijedna jedina fabrika motora ne proizvodi klipove. I u MAN i u Mercede
s i u Volvo i u DAF motorima ćeš naći klipove koje proizvode Mahle, Kolbenschmidt, Nüral...
Nijedan proizvodjač ni auta ni traktora ni kamiona ne proizvodi svoje elektronske module, instrument table već ćeš uvek naci Bosch, Continental, Marelli itd...
I to nije ništa novo, tako je od kad je industrije

Бодерлица, да није тих полу-трактора тешко да би већина имала одакле да почне. У фирми још имамо прву серију 552-ки из 80-тих још нису ремонтоване. Нису понуђене ни на једној лицитацији. Свака част ако се могло одмах у неког западњака на почетку производње, поготово пре 30 + година.

@MONTOYA I kojom logikom su jbt oni to sklapali te od 170-200ks traktore sa zadnjim diferencijalima koje je lomio i 539 .....nije ni cudo sto je propala fabrika,to samo kod nas moze jbt.

@MONTOYA I kojom logikom su jbt oni to sklapali te od 170-200ks traktore sa zadnjim diferencijalima koje je lomio i 539 .....nije ni cudo sto je propala fabrika,to samo kod nas moze jbt.
539 nema planetarce, a ovi veci imaju planetarce posle diferencijala tako da sam KT par trpi mnogo manje opterecenje.

Па ти полу-тракори су већ 50+ година присутни на њивама. Оно што је преживело комбинате је може се слободно рећи победник времена. Наравно да то није тригерова метла. Тако да то што сте написали, неко сада почиње пољопривредну производњу је промашај. А даааа, сад сам се сетио. Има и таквих што су уназад пар година почели и узнапредовали до силне механизације. Али они ово не читају. Ваљда.

80 i 90 godina samo 2 proizvodjaca na planeti zemlji nisu bili ovisni od drugih a to su JD i MTZ , a mislim da je tako i sada, ili najmanje ovisni JD je koristio neke djelove hidraulike od drugog proizvodjaca ali to zanemarimo jer je pretpostavljam mogao praviti i svoje ali ovi su bili manje kvalitetni.
A tako je i sada jer bi MTZ zatvorio hale zbog blokade a rade i dalje.

Nov Ferdza kupljen 1988, obradjivao 17 jutara, nije mogao ni jedan belorus da ga stigne, isao kao metak , a u oranju na pun gas bacao zemlju 2 m.. i tako do 1993, kad je počelo nešto da mu krcka u diferencijalu.
Otvorim ga, podrobljena 2 zuba na konusnom i nacet tanjirasti. Kako te godine delova nije bilo po prodavnicama, ajd' u IMT u Bgd. Pozelim im Pomoz' Bog i tome slično.. trazim konusno - tanjirasti sa istim brojem zuba, kaze prodavac, to nije od ferdze !
Počnemo obojica da pametujemo , jeste-nije... 15 min i dolazi stariji mu kolega... :

- Kazi balavac kakve brige imas ?
Ja se uproh objasnjavajuci kako me ovaj pravi budalom , da ne znam sta sam skinuo i koliko zuba ima na zupčanicima.
- Koje je godiste traktor ?
- 88 rekoh
- A jel isao kao Avion ? A ?Jel te obisao ikad i jedan ? I smeje se....
- Reko jeste.. isao .. al više ne ide.
- E sad uzmi ove sto ti kolega daje.. to su za 539... više nece ici ni blizu tako, Znaš, 1988-1989 je bila ogromna potraznja za 539, fabrika nije stigla da obradi konusno tanjiraste, pa su trpali sa lagera od IMT 5136 prednje diferencijale... koji su po dimenziji i rupama isti .. samo se razlikuje broj zuba na tanjirastom valjda.... ( mislim da je 4 zuba u pitanju ).

Eto vam moja priča... iz prve ruke... ako kome sta znaci otkud fergi " Mlazni motor u guzici " ;)
5136 нема толики конуснно тањирасти у предњем диференцијалу, може бити само од задњег диференцијала. На 5100,106 и 136 може да се угради КТ од 539 али онда не можеш да користиш предњу вучу.

Како да заштите акроним три уобичајене и одавно употребљаване речи у енглеском језику? Да то некоме успе, неки други би могао да "заштити" речи попут седам, маслачак, хлеб и слично.

Nazad
Vrh